Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 08:01|Kristály Lehel | Gazdaság

Mélyre küldte a fontot Theresa May

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kéthavi mélypontra küldték a fontot hétfő délelőtt a dollárral és az euróval szemben Theresa May vasárnapi nyilatkozatai, amelyekből a piac arra következtetett, hogy jön a hard-Brexit, vagyis a kilépés után Nagy-Britannia nem feltétlenül lesz tagja a közös piacnak. A brit kormányfő azt mondta a Sky News hírtelevíziónak, hogy nem lesz „félszívű” a brit kilépés, tehát nem marad meg az EU-tagság, még részleteiben sem. May kitért arra is, hogy a következő hetekben, ahogy közeledik az uniós kilépést elindító 50-es cikkely márciusi aktiválása, nyilvánosságra hozzák a kilépési stratégia részleteit. „A bevándorlás korlátozásának lehetősége fontos számunkra, és ez, továbbá az egységes uniós piachoz való tartozás nem bináris opció, mint ahogy azt sokan hiszik” – fogalmazott May, aki szerint lehetséges, hogy hazája az uniós szabadságjogok csorbítása (a bevándorlás korlátozása) mellett is a közös piac része maradjon.

A nyilatkozatra reagálva a font csaknem egy százalékkal esett hétfő délelőtt a vezető devizákkal szemben. May üzeneteit ezért tompítani igyekezett a szóvivője, aki tegnap már azt hangsúlyozta, hogy a kormányfő nem zárt ki semmit, és Nagy-Britannia jövőjét továbbra is a közös piacon belül képzeli el.

A brit kormányfő szavaira keményen reagált Angela Merkel is. A Telegraph tudósítása szerint a német kancellár tegnap azt mondta, az Európai Uniónak fontolóra kell vennie a britek egységes piachoz való hozzáférésének a korlátozását, amennyiben London megsérti az EU-s szabadságjogokat. A kancellár arra figyelmeztette brit kollégáját, hogy a Brexitről folytatott tárgyalások nem alapulhatnak a „mazsolázgatáson”. „Ellenkező esetben csak korlátozásokról tárgyalhatunk” – fűzte hozzá Merkel.

A Civitas Institute londoni agytröszt szerint azonban a brit költségvetés még nyerhetne is a kilépéssel. Az Independent az intézet elemzését ismertetve azt írta, hogy ugyan pluszkiadásokat jelentenek majd az unióba exportáló vállalkozások veszteségét fedező állami támogatások, ezeket viszont kompenzálhatja az uniós tagországokból importált áruk megvámolása. A Civitas számítása szerint az uniós vállalatoknak mintegy 13 milliárd fontjukba kerülne a szigetországba irányuló exporttevékenység, míg az unióban eladott brit termékek vámja csupán 5,2 milliárd fontot tenne ki.

„Nagy-Britannia erősebb tárgyalási pozícióból indul, mint az Európai Unió. Ha a 27-ek úgy döntenek, hogy vámot vetnek ki a termékeinkre, akkor sincs félnivalónk” – állapította meg a londoni intézet.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Mélyre küldte a fontot Theresa May
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér