Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 4. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 5. 16:00|VG-összeállítás | Gazdaság

Menetrend készül Schengenre

Kész tervet mutat be az Európai Bizottság a schengeni övezet rendjének helyreállítására a hétfői uniós csúcson.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Novemberre helyre akarja állítani az Európai Unió a rendet a schengeni övezetben, az erre vonatkozó menetrendet ma fogadja el az Európai Bizottság – tudta meg az AFP, amely betekintést is nyert már a tervezet vázlatába. Az elképzelések szerint gyorsan felállítanának egy uniós parti őrségi rendszert, és megerősítenék Görögország külső határait.

Az útlevél nélküli utazást lehetővé tevő schengeni övezet teljes helyreállítása az egész Európai Uniónak fontos – mondta a francia hírügynökségnek egy meg nem nevezett bizottsági illetékes. Ha összeomlik, és visszaállítják a határellenőrzéseket, akkor kiesik az EU egységesítési folyamatának központi pillére – szögezi le a tervezet –, tíz év alatt 1,4 ezer milliárd euró kárt szenvednének az érintett országok. Schengen helyreállítása az előfeltétele a menekültválság megoldásának – közölte még a tervezet kiszivárgása előtt az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk , aki a hét végéig végigjárja a migránsok útvonalát a hétfői, Törökország részvételével megtartandó EU-csúcs előtt.

A csúcstalálkozó elé terjesztendő terv időrendet szab Görögországnak arra, hogy pótolja a határok ellenőrzésével kapcsolatos súlyos hiányosságokat. A végső határidő május 12. Ha Athén addigra nem jár sikerrel, akkor Brüsszel megengedheti, hogy a schengeni országok két évre visszaállítsák a határellenőrzést (alapértelmezésben ez hat hónapig lehetséges, a menekültválság miatt már többen életbe is léptették az intézkedést, például a fő célpont, Németország). A bizottsági tervezet arra is felszólítja a tagországokat, hogy ne küldjék egyszerűen tovább a menekülteket, hanem az EU előírásainak megfelelően intézzék el a menedékkérelmeket.

Az európai vezetők által elfogadott uniós határ-, illetve parti őrizeti rendszernek szeptemberre működőképesnek kell lennie, novembertől pedig teljes üzemmódban funkcionálnia kell. A bizottság arra is felszólítja a tagországokat, hogy álljanak le a határellenőrzések egyoldalú visszaállításával, ehelyett egyeztetett átmeneti ellenőrzési rendszert vezessenek be. A cél az, hogy amilyen gyorsan csak lehet, de legkésőbb novemberig szüntessenek meg minden határellenőrzést a 26 tagú schengeni övezeten belül.

Bajba kerülnének a repülőterek

Schengen összeomlása nagy zavarokat okozna a légi közlekedésben, és több száz millió eurós kiadásokat okozna a nagyobb európai repülőtereknek – figyelmeztetett az európai repülőterek szövetsége, az ACI Europe. A térség 26 országában 443 repülőtér van, ezeket tavaly mintegy 1,2 milliárd utas vette igénybe az ACI szerint. A légikikötőket annak idején úgy kellett kialakítani, hogy el tudják különíteni a schengeni utasokat a többiektől, ennek felszámolása nagyon sokba kerülne. Az utazási idők a hosszabb ellenőrzési folyamat miatt megnyúlnának, az átszállások sokkal bonyolultabbak lennének – figyelmeztetett közleményében Olivier Jankovec, az ACI főigazgatója.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Menetrend készül Schengenre
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 17. 14:31Bennragadhatnak a készletek a magyar méhészeknél

  Jelentős mértékben kiszorulhat a magyar méz a nyugat-európai boltok polcairól, mert a méhészek árelképzelései elrugaszkodtak a realitástól – figyelmezteti a méhészeket Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa

 • FEBRUÁR 17. 09:20Csökkent az államadósság

  A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2016-ban a GDP -1,3 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 73,9 százalékát érte el 2016 végén a megelőző évi 74,7 után. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2016-ban a GDP 4,5 százaléka volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

 • FEBRUÁR 17. 08:44Tony Blair: a választók nem tudták, mivel jár a Brexit

  Tony Blair szerint az EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.

 • FEBRUÁR 17. 05:00Kedvezőek a növekedési kilátások

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér