Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 19. 13:27|Blahó Miklós | Gazdaság

Mindent felforgat a negyedik ipari forradalom

A szédületes iramú technológiai fejlődés kerül a jövő nagy kihívásaként a figyelem homlokterébe a holnap kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon, amelynek 2500 résztvevője a jelen gondjaival is szembesül: a migrációval, a kínai növekedés lassulásával és a geopolitikai feszültségek felgyülemlésével.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Negyven állam- és kormányfő, tíz jegybanki vezér, sok száz kormánytag, még több üzleti vezető a General Motorstól a Microsoftig, valamint elemzők tömege találkozik a következő napokban Davosban, a svájci síparadicsomban, a Világgazdasági Fórum (WEF) rendes évi csúcstalálkozóján. A tanácskozás kötetlen jellege hozzájárulhat egyes konfliktusok enyhítéséhez is, hiszen például ott lesz az iráni és a szaúdi külügyminiszter, számos közel-keleti politikus, valamint Joe Biden amerikai alelnök és John Kerry külügyminiszter, az északi-koreai kormánynak küldött meghívót azonban visszavonták a rendezők a hidrogénbomba-kísérlet hírére.

Nem lesz jelen Angela Merkel német kancellár sem, akinek távolmaradását először a menekültek szilveszteri támadássorozatával magyarázta a sajtó, később azonban a német kormányszóvivő közölte, hogy szó sem volt Merkel Davosba utazásáról, ott lesz viszont Joachim Gauck német államfő. A Világgazdasági Fórum honlapján a több mint háromszáz kormányzati részvevő között magyar nevet nem találni – hasonlóan az előző évekhez –, pedig nem csak a migránsválság, hanem olyan versenyképességet érintő tényezők is napirenden szerepelnek, mint például az oktatás és az egészségügy növekedésgyorsító és felzárkózást segítő szerepe.

A résztvevők körében végzett előzetes felmérés, amely a globális kockázatok súlyozására kérdezett rá, aggasztó eredménnyel zárult. Mióta a Világgazdasági Fórum kutatói a kockázatokról szóló jelentésüket összeállítják, azaz tizenegy esztendeje, még soha nem tapasztalták, hogy ennyire szerteágazóak volnának a kihívások, és ennyire egymást erősítő tényezőkön alapulnának. Tízéves kitekintésben a legsúlyosabb hatással az járna a megkérdezettek szerint, ha nem sikerülne a klímaváltozás folyamatát lassítani. A tömegpusztító fegyverek bevetésének eshetőségét a második helyre sorolták, aztán nevezték meg a vízhiányt, a tömeges elvándorlást és az energiaár-sokkot mint politikai cselekvést igénylő témákat. Ha onnan közelítünk a kockázatokhoz, hogy melyek növekedése a legvalószínűbb, akkor a sort a migráció vezeti, majd a szélsőségessé váló időjárás, a klíma-helyreállítás kudarca, az államközi konfliktus és a természeti katasztrófák bekövetkezte került be az első ötbe. Mint John Veihmeyer, a KPMG vezére megfogalmazta: stresszes időket élünk, egyre növekednek az aggodalmak a geopolitikai kockázatok miatt. Az összefüggések jól érzékelhetőek. Ha a klíma-megállapodásoknak nem sikerül érvényt szerezni, ha nem sikerül az eddig változásokhoz alkalmazkodni, akkor vízhiány keletkezhet olyan térségekben, ahol a társadalmi elégedetlenség amúgy is óriási, minek következménye az elvándorlás, amely máris éles ellentéteket szül Európában, illetve a globális hatalmak között.

A ma esti üdvözlő beszédek után a fórum igazi munkája holnap kezdődik és szombatig tart. A WEF alapítója és elnök-igazgatója, Klaus Schwab a hivatalos program szerint a negyedik ipari forradalmat állította az idei találkozó középpontjába, mert az innováció sebessége, a vívmányok születésének és terjedésének üteme teljesen új helyzetet teremt termelésben, értékesítésben, vállalatirányításban. A háromdimenziós nyomtatástól a biotechnológián át a nanotechnológiáig, a mesterséges intelligenciától a robotokig új rendszerek és eljárások alakítják át a mindennapi életet – szól a témaválasztás indoklása –, növelhetik a társadalmi egyenlőtlenséget, formálhatják át a foglalkoztatás szerkezetét.

Kína is az érdeklődés előterébe kerülhet mint napjaink nagy kihívása, bár a davosi veteránok közé tartozó közgazdasági Nobel-díjas Joseph Stiglitz és Tidjane Thiam, a Credit Suisse vezérigazgatója a fórum előtti nyilatkozataikban úgy vélték, hogy a világ második gazdaságát egyáltalán nem fenyegeti összeomlás. A vártnak megfelelő, tavaly 6,9 százalékos növekedésről tanúskodó kínai GDP-adatot épp a nyitás előtt tették közzé, a Davosban összegyűltek olyan kínai üzletemberekkel vitathatják meg a részleteket, mint Jack Ma, az online kereskedelmi óriás Alibaba Group Holding elnöke, vagy a "kínai Google", a Baidu élén álló Ja-csin Csang – a felső szintű politikai vezetés ezúttal nem képviselteti magát a svájci fórumon.

Kiemelt témák, a meetingek néhány szereplője

A negyedik ipari forradalom
A társadalom és a gazdaság átalakulása a mestersége intelligencia, a robotika, az önvezető járművek, a3D-s nyomtatás, a nanotechnológia és más tudományos eredmények hatására.
Jack Ma, Alibaba; Nathan Blecharczyk, Airbnb; Ja-csin Csang, Baidu.com; John Chambers,Cisco; Sheryl Sandberg, Facebook

Az "új normális" - globális növekedés és a nyersanyagárak
Idén újabb olyan év jöhet, amelyben 4 százalék alatt marad a globális GDP-növekedés az alacsony infláció, nyomott olaj- és nyersanyagárak, gyengélkedő fizetőeszközök által meghatározott környezetben.
Mario Draghi, az EKB elnöke; Jim Yong Kim, a Világbank elnöke; Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója; Jin Licsun, az AIIB kijelölt elnöke, Kanada, Nagy-Britannai, Franciaország, India, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és Svájc jegybankelnöke

A párizsi klíma-megállapodás
Laurent Fabius, francia külügyminiszter; Al Gore, az USA volt alelnöke, a Generation Investment Management elnök-alapítója

Globális biztonság
A kibontakozó menekültválság és a legutóbbi idők terrorista támadásai. Hogyan erodálja az erős államok versengése és a gyengék összeomlása a globális biztonságot, hogyan készüljenek a társadalmak ennek gyors, az új technológiák által is segített átalakulására.
Haïdar Abadi, Irak miniszterelnöke; Ibrahim Boubacar Keita, Mali elnöke; Habbib Essid, Tunézia miniszterelnöke; Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője

Művészet és kultúra
A WEF idén 22. alkalommal ítélte oda a Kristály-díjat olyan művészeknek, akik elkötelezettek a világ helyzetének javítása mellett. Az idei díjazottak: Yao Chen színésznő, Leonardo DiCaprio színész-producer, Olafur Eliasson szobrász-installáció művész, will.i.am zenész-producer

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Mindent felforgat a negyedik ipari forradalom
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér