Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 12. 15:00|Várkonyi Iván | Gazdaság

Nagy tartalék kellene

Jótékony hatású és praktikus a tavaszi költségvetés a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint, bár az idén érdemes lehet különösen óvatosnak lenni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kiszámíthatóság és a tervezhetőség szempontjából jó ötletnek tartják a tavaszi költségvetési tervezés bevezetését a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az elmúlt héten jelentette be: az ideihez hasonlóan a 2017-es büdzsé tervezetét is tavasszal nyújtja be a kormány a parlamentnek.

A tartalékokra a jövő évi költségvetés tervezésekor nagyobb szükség lehet, mint az ideinél – hangsúlyozta lapunk kérdésére válaszolva Németh Dávid , a K&H Bank vezető elemzője. Szerinte az óvatosságra a világgazdaság lassulása intheti a magyar költségvetés készítőit: az év eleji nem várt kínai események, a tőzsdei visszaesések miatt egyre visszafogottabban ítélik meg a növekedési kilátásokat. Tavaly szerencsésen alakultak a folyamatok, a bevételek nagyobbak lettek a vártnál, és a kormánynak módja nyílt növekedésösztönző lépéseket tenni – hangsúlyozta az elemző, aki szerint fontos, hogy a gazdaságpolitikát ne kösse az elfogadott tavaszi költségvetés, hanem kellően rugalmasan tudjon reagálni az év közbeni eseményekre. Ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni: a tervezhetőség szempontjából jó volt, hogy mindenki tudta, milyen inflációs és növekedési várakozásai vannak a kormánynak, és miként alakítja a kabinet az adó- és költségvetési szabályokat.

Forián Szabó Gergely , a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint is a tavaszi költségvetés előnye a kiszámíthatóság növekedése, ám értelemszerű, hogy a korábban benyújtott és elfogadott büdzsé nagyobb kockázatot is hordoz. Ugyanakkor szerinte a kormány már bizonyította, hogy kész rugalmasan reagálni a világgazdasági helyzet változásaira, ami ismét csak a tavaszi költségvetés készítése mellett szól. Ráadásul a piac is örömmel fogadja ezt a lépést, a Moody’s például novemberben (amikor pozitív kilátással látta el a magyar besorolást) kifejezetten a növekedést és a kiszámíthatóságot ösztönző lépésként ismerte el a büdzsé korai elfogadását.

A kiszámíthatóság miatt máshol sem szokatlan a korábbi tervezés – tette hozzá Suppan Gergely , a Takarékbank vezető elemzője. A lépést ő nem csak piaci és kiszámíthatósági szempontból tartja előnyösnek, szerinte van praktikus oka is. Az EU tavasszal olyan részletes gazdaságpolitikai kitekintést vár, amelyben nemcsak éves, hanem hároméves tervekről is beszámolunk. Megalapozottan viszont a költségvetési viták után lehet nyilatkozni erről, a költségvetést és az uniós jelentést így egyszerűbb is egyszerre elkészíteni – hangsúlyozta az elemző.

Tavaly nem vésték kőbe

A miniszter az idei büdzsét május közepén nyújtotta be, és a tervezetet különösebben nagy változtatások nélkül egy hónap alatt el is fogadta az Országgyűlés, az adótörvényekkel együtt. A kormányzat azóta a költségvetési törvényt nem változtatta meg, ám az adószabályokon végzett „finomhangolásokat”: ősszel elfogadtak egy módosító csomagot, decemberben döntöttek a lakásáfa csökkentéséről, az utolsó napokban pedig megjelent a CSOK-rendelet. Bár ezek jelentősen megdobják a kiadásokat, illetve csökkentik a bevételeket, Varga Mihály szerint az idei büdzsé 200 milliárdos tartaléka megfelelő fedezetet nyújt ezekre. Azt pedig az első negyedév végén, a 2017-es évi büdzsé benyújtásakor vizsgálják meg, hogy
a tavalyi jobb teljesítés (a kisebb hiány és a nagyobb adóbevételek) következményeként esetleg lehet-e további lépéseket tenni.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagy tartalék kellene
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 27. 16:27Kedvezően alakult az ültetvénytelepítési kedv

  A 2015-ös 23,1 százalékos csökkenés után tavaly ismét bővült a mezőgazdasági beruházások várható értéke.

 • ÁPRILIS 27. 15:34Mexikói győzelemmel zárult a tonhalcsata

  Súlyos konfliktusok nyomják rá bélyegüket az észak-amerikai kereskedelmi együttműködésre, amely kezdettől fogva Donald Trump kritikáinak kereszttüzében van.

 • ÁPRILIS 27. 13:52Újabb cégeket alapított a Wing ingatlanfejlesztő

  Egyszerre három új egységgel bővült az ingatlanbizniszben piacvezető Wing csoport: Wpropa Center Ingatlanberuházó Kft., Wincenter Europe Ingatlanberuházó Kft., illetve Winhun Projekt Ingatlanfejlesztő Kft. néven jegyzett be a cégbíróság új társaságokat.

 • ÁPRILIS 27. 05:00Hírsor

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér