VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

GAZDASÁG

Nem lehet összedobni egy pályázatot, sok a buktató a rendszerben

2016. 2. 25. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 25. 17:33|Gazdaság

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A 2014–2020-as időszakban a korábbi programozási szakaszhoz képest új eljárásrendet és formanyomtatványokat vezettek be az uniós pályázati rendszerbe, amelyeket – ugyan két év eltelt – még tanulni kell. A Mapi Magyar Fejlesztési Zrt. szakértője, Andorka Miklós szerint ott kezdődnek a bajok, hogy a pályázók sokszor eleve rosszul mérik fel, hogy indulhatnak-e egyáltalán az adott kiíráson. Abban az esetben ugyanis, amikor egy cég olyan tevékenységgel foglalkozik, amelyet a pályázati felhívás kizár, akkor minden bizonnyal nem jár majd sikerrel, hiába adja be a dokumentációt. Hasonlóan jár, ha például olyan gépet vagy eszközt szeretne uniós pénzből megvenni, amelyet nem lehet elszámolni a pályázat keretében. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte lapukkal, hogy a rendszerbe ugyan be vannak építve az ellenőrzési funkciók, amelyek az alaphibákat kiszűrik, de szerintük ettől függetlenül senki se üljön le rutinból pályázatot írni.

A pályázatok kritikus pontja a Mapi és az intézményrendszer szerint is a költségvetés, a költségelemek és a kapcsolódó pénzügyek. Ahogyan Andorka Miklós kifejti, fontos a belső költségarányokra vonatkozó szabályok betartása, ha ugyanis a költségeket nem megfelelően osztja el a pályázó, akkor nem lesz eredményes az anyaga, de sokszor előfordul olyan is, hogy nem megfelelők a dátumok az árajánlatokon, vagy tele vannak formai hibákkal.

Egy műanyag játékokat gyártó vállalkozó például egyedül, a könyvelője segítségével próbált pályázni. Mint a cégvezető mondja, nem nyertek, mert a kötelezően benyújtandó három árajánlat közül csak az volt tartalmilag és formailag is megfelelően kidolgozva, amely a megvásárolni kívánt gépeket tartalmazta, a másik kettő nem felelt meg a követelményeknek, s a hiánypótlás során nem sikerült javítani. Ma már tudja, hol hibáztak, de mégsem készítene egyedül ismét pályázatot.

Intézményrendszeri oldalról folyamatosan jönnek a figyelmeztetések, hogy másképp kell pályázni, mint korábban. Például ma már nem elfogadható, ha valaki a hiánypótlás keretében szeretné jobban kidolgozni a támogatási kérelem szakmai vagy pénzügyi tartalmát. Kizárólag az irányító hatóság számára nem világos vagy ellentmondásos tartalmak tisztázására van lehetőség.

A Mapi szakértője egy ellentmondásra is rámutatott. Hiába szűnt meg a papíralapú pályáztatás, és lett helyette elektronikus az ügyintézés, a pályázat elektronikus benyújtását követő három napon belül postai úton is el kell juttatni a cégszerűen aláírt nyilatkozatokat a minisztériumhoz, kivéve, ha a pályázó rendelkezik hitelesített elektronikus aláírással. Ezt rengetegen elfelejtik. Mint ahogyan azt is, hogy a pozitív támogatói döntéssel nem értek véget a pályázattal kapcsolatos feladatok. A megvalósítási fázisban is számtalan akadály nehezíti a pályázók dolgát. A legjellemzőbb hibák közé tartoznak az alátámasztó dokumentumokhoz kapcsolódó hiányosságok, melyeknek akár olyan súlyos következményeik lehetnek, amelyek a megítélt támogatás felhasználását is veszélybe sodorhatják.

Szerző: SZ. B.
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem lehet összedobni egy pályázatot, sok a buktató a rendszerben
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér