Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2006. 9. 29. 00:00| | Gazdaság » Önkormányzatok
A település akkor fejlődött igazán, amikor jelentős pozitív hatások érték

A művészet vonzerő lehet

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kultúrát és a művészeteket kell állítani a szentendrei városfejlesztések középpontjába – állítja Kriaszter Attila, a polgármester tanácsadója. A hagyományokat kihasználva arra kell törekedni, hogy a település újra exkluzív és kreatív kulturális centrummá váljon – állapította meg.
A 90-es évek előtt Szentendre közismerten olyan művészeti kirakatváros volt, amely komoly központi támogatásokat és protokollfigyelmet kapott. A rendszerváltozás után e források elapadtak, és megszűnt az addigi megszokott, kivételezett szerep is. A korábbi kényelmes rendszer részben pótolta az egyéni ambíciókat, ezért a települést váratlanul érte az új helyzet, amelyre a mai napig nem tudott versenyképes választ adni. További kihívást jelentett, hogy a kulturális környezet nyitottabbá válásával nőtt a települések közötti konkurencia. Ezt támasztja alá az is, hogy számos más városban is kulturális magánvállalkozások alakultak, fesztiválrendezvények kezdődtek. Korábban csak néhány emblematikus, Szentendréhez hasonló város volt az országban, míg mostanra százával jelentek meg a kulturális „piacon” a feltörekvő települések.
Kriaszter Attila szerint Szentendre az elmúlt évszázadokban akkor tudott igazán fejlődni, amikor kívülről jövő pozitív hatások érték. Ilyen volt ötszáz évvel ezelőtt a törökök elől menekülö szerbek betelepedése, akik mediterrán hangulatot teremtettek, és máig meghatározzák a város zenéjét, építészetét, szokásait és vallását. Az 1920-as években pedig az hozott markáns változást, hogy egy művészcsoport megalakította a szentendrei festők társaságát, és ebből fejlődött ki a régi művésztelep.
Az utóbbi tizenöt-húsz évben ugyanakkor nem volt olyan dinamikus attrakció, amely a város kulturális életének ezekhez hasonló lökést adott volna. Kriaszter Atilla szerint ezért van szükség olyan koncepcióra, amely a fejlődést felgyorsítja. A terveknek elsősorban a meglévő művészeti, szellemi adottságokra és hagyományokra, illetve a Pilis és a Dunakanyar közelségére kell támaszkodniuk. Az elmúlt hónapok eredménye volt a Szentendre éjjel-nappal elnevezésű esemény, a napokban megrendezett városmarketing-konferencia és ötletpályázat és ilyen a most zajló Bartók-emlékhetek is. Emellett azonban hosszú távú fejlesztési koncepció is készül, amely többek között keresi a kapcsolatot az oktatási lehetőségekkel. Szó lehet például egy művészeti egyetem létrehozásáról, amely a helyi alkotók számára is „felvevőpiacot” jelentene.
Az elképzelések megvalósításához profi szervezeti feltételek kellenek, ezért át kell alakítani a Szentendrei Közművelődési és Művészeti Intézményt is – állította Kriaszter Attila. A harminc évvel ezelőtt főként közművelődési célokra alapított szervezetnek ma már új feladatokat, piaci viszonyokat, a városmarketinget, a kommunikációt, a protokollt, a nemzetközi kapcsolatokat, az EU-pályázatok kezelését és az idegenforgalmat is menedzselnie kell, ehhez pedig új szerkezetre, több szakemberre, új forrásokra és üzleti megoldásokra van szükség – közölte Kriaszter Attila.
A kulturális programok jó alapot adhatnak a minőségi idegenforgalom növeléséhez is, amelyet a vízi-, a kerékpár- és a termálturizmus fejlesztésével is gyorsítani lehetne. Az önkormányzati elképzelések szerint az egyik legfontosabb cél, hogy a Szentendrére látogatók több időt töltsenek és több pénzt költsenek a településen. Megoldást jelentene a konferenciaturizmus és a nemzetközi sportversenyek meghonosítása is. Az elindult uszodaberuházás mellett a természeti és vízi sportok is vonzhatják a látogatókat. VG

Múzeumok és gasztronómia

Szentendre nyugodt kisvárosi hangulata a múlt század eleje óta vonzza a művészeket. Több mint kétszáz alkotó él a településen. Számos helyi múzeumban tekinthetők meg egyéni gyűjteményes és időszakos tárlatok.
A belváros a múzeumok mellett gasztronómiai élményeket is kínál: félszáz kisvendéglőben ízlelhetők meg a magyar és több nemzetközi konyha ételei. Emellett cukrászdák, kávézók, hangulatos kerthelyiségek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget.
A környék a kulturális látnivalókon túl már ma is számos lehetőséget kínál a szabadidő aktív eltöltésére: Szentendréről gyalog- és biciklitúrák indíthatók, a Pap-szigeten nyári strand üzemel, és lovaglóprogramok szervezhetők. A turisták több családias panzióban és a pap-szigeti kempingben szállhatnak meg.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A művészet vonzerő lehet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér