Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 6. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 6. 6. 10:14|Világgazdaság - Sztojcsev Iván | Gazdaság
A kormány két évét, az ország és Európa helyzetét értékelték a VG-konferencián

Oszkó: A kormány adott pénzt egy rétegnek, de ők abból nem spórolnak

Ha sok az új törvény, nagyobb a hibalehetőség is – mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár a Világgazdaság konferenciáján. Chikán Attila szerint rossz irányba indult az Orbán-kormány, Kupa Mihály recessziós spirált emlegetett. Oszkó Péter azt mondta, 12 éve rossz a gazdaságpolitika.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„A mostani kormány idején 365 törvényt fogadtak el eddig, míg II. Erzsébet angol királynő uralkodása eddigi hatvan éve alatt mintegy háromezer törvényt írt alá. Az államnak proaktívnak kell lennie, a kormány és a parlament eddig ebben jó, néha azonban túl gyors is, nagy probléma lehet a vállalatok számára, hogy havonta is változhatnak fontos törvények”– mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár a Világgazdaság Új világrend – új gazdaságpolitikák című konferenciáján. Attól, hogy a politikusok mantraként mondogatják, hogy „növekedés, növekedés”, attól növekedés még nem lesz, annak meg kell teremteni a feltételeit – hangsúlyozta.

Európa elveszti a szerepét a tudás és a verseny terén, az adósságból finanszírozott fogyasztás van válságban, azonban sem a fogyasztói társadalom, sem az európai jóléti állam nincs hosszú távon krízisben – mondta az államtitkár. Szerinte egyet nem szabad tenni ebben a globális válságban: eladósodni, ezt tanulták meg az ázsiai országok a maguk ’90-es évek végi válságában.

Új világrend, új gazdaságpolitikák, VG konferencia
Klikk a galériához

Magyarországon reformokra van szükség, egyszerre kellenek takarékossági intézkedések és a versenyképesség erősítése. A probléma Cséfalvay szerint az, hogy ez csak hosszú távon hat. Egy felfelé ívelő úton vagyunk, de az elején – mondta. Pénzügyi stabilitás kell, kínálati oldali munkaerő-piaci politika, kisebb állam, valamint nagyobb hozzáadott értékű termelés.

A pénzintézeteket és a multinacionális vállalkozásokat ellenségként mutatják be, de „le kellene róluk szállni” – ezt már Dávid Ferenc , a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára mondta. „Ajánlom mindenkinek, hogy szaladgáljon körbe Bács-Kiskun megyében, egy vállalkozás belépése a magyar GDP-ben érzékelhető változást jelent” – utalt a Mercedes érkezésére. A legjobban képzett fiatal szakmunkások elhagyják az országot, nagyon kevés idő van ezt visszafordítani – tette hozzá.

A konferencia egyik leginkább várt pontja volt az a kerekasztal-beszélgetés, amelyben négy volt gazdasági és pénzügyminiszter elemezte az aktuális helyzetet. A második Orbán-kormány rossz irányba indult el, pedig a Bajnai-kabinet sokat segített nekik, hogy ne legyen annyira rossz a kiinduló helyzetük – kritizált Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere. Ideológiaorientált gazdaságpolitikát kezdtek el, amely technikailag sem volt kivitelezhető. Két év eltelt, amíg szabadságharcok után észrevették, hogy ha ezt az irányt tartják, nagyon súlyos következmények lesznek – véli Chikán.

Az elmúlt két év eredménye az, hogy bekerültünk egy recessziós spirálba, „hihetetlenül kemény, randa, semmilyen koncepció nincs a rendszerben” – mondta Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere. Nem nő a termelés, lefagyott a pénzügyi intézményrendszer, minden évben újabb és újabb elvonásokat kell kitalálni, hogy a deficitet 3 százalék alatt tartsák, és csökkenjen az államadósság. Ez a pálya nem folytatható, mert nincs sehol növekedési generátor.

Az államadósság 2010-ben az EU átlagán volt, ez a pozitív olvasata a dolognak, a külső eladósodottságban álltunk rosszul, amikor a mostani kabinet munkába lépett – véli Oszkó Péter . Szerinte az elmúlt tizenkét évben fordult rossz irányba a magyar gazdaságpolitika, nagyjából 2000 óta rövid távú politikai érdekek írják felül a gazdasági racionalitást, ebből vissza kell fordulni – mondta. A kormány adott pénzt egy szűkebb rétegnek, de ők abból nem spórolnak, inkább külföldi termékeket vásárolnak, ez az összeg nagyon hiányzik a gazdaságnak – kritizált Oszkó. „A kormány elvesztette a hitelét, az egyetlen megoldás ennek a visszanyerésére az IMF-szerződés aláírása” – mondta.

 A Bajnai- és az Orbán-kormány is kényszerhelyzetben volt Oszkó szerint, de „tudomásul kell venni, hogy a külső adósságállomány leépítése egy kényszer, ha nem ismerjük el, hogy zsákban vagyunk, hanem széles mozdulatokkal táncolunk, akkor hasra esünk”.
Kákosy Csaba, aki 2008–2009-ben volt gazdasági miniszter, úgy fogalmazott: „export, export és export, nincs nagyon más utunk a növekedéshez”.

Lefejezett mezőgazdaság, bedőlő hitelek, fenntartható fejlődés

A kormány lefejezné a professzionális magyar mezőgazdaságot – mondta a konferencián Raskó György agrárvállalkozó. Az élelmiszerárak úgy elszabadultak a világpiacon, ahogy 1945 óta soha. Ez hihetetlen növekedési lehetőségeket kínál, amihez innováció kell, a kormány azonban ezt már-már üldözendőnek mutatja, mintha egy százötven évvel ezelőtti rendben gondolkoznának – kritizált.
Sok hitelt olyan cégeknek adtak ki, amelyek nem érdemelték meg, most száz forint hitelből harmincat nem tudnak visszafizetni az adósok – közölte Fekete Miklós, a Price­watershouseCoopers vállalati pénzügyekkel foglalkozó cégtársa. Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára arról beszélt: sok közgazdaság-tudományi tétel fejre állt a válság időszakában, de nem az összes.
Kapusy Pál, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért alelnöke arról beszélt, hogy egyre többen tartják úgy: fontos mutatója egy cég fenntartható gazdálkodása a menedzsment minőségének. Aki ezt jól kezeli, azt sokan tekintik jobb vezetőnek más téren is – tette hozzá.
Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere azt mondta: a mostani, nem kiszámítható helyzetben nem szabad nem lefedezni a devizahiteleket.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Oszkó: A kormány adott pénzt egy rétegnek, de ők abból nem spórolnak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér