Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 22. 17:47|Sz. M. | Gazdaság

Padlót fogott a font

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nagyot esett a font árfolyama a dollárral szemben, miután az egyik legnépszerűbb brit politikus, Boris Johnson londoni polgármester bejelentette: azokhoz csatlakozik, akik azt akarják, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, annak ellenére, hogy az uniós csúcson elfogadták a brit reformköveteléseket. Délelőtt 2,1 százalékkal is csökkent a font árfolyama, egészen 1,4106 dollárig, ekkora visszaesésre utoljára 2009 márciusában, a brit bankválság legrosszabb napjaiban volt példa. A konzervatív képviselő már csak májusig áll a brit főváros élén – és David Cameron távozása után kormányfő szeretne lenni –, de személyében így is markáns arcot kapott a távozás melletti kampány, erősítve a brit EU-tagsággal kapcsolatos bizonytalanságot.

A politikai tábor mindkét oldala megosztott, a kormánypártiak azonban erősebben: becslések szerint a 331 konzervatív képviselőből akár 150 is a kilépés mellé állhat, a kormányból pedig eddig egy tucatnyi államtitkár mellett az igazságügy-miniszter és a munkaügyi miniszter jelezte e szándékát. A pénzügy, a védelem, a külügy és a belügy vezetői azonban az EU-ban maradás mellett vannak, csakúgy, mint az ellenzéki Munkáspárt többsége, valamint a City vezetői.

A gazdasági élet szereplői kevés kivétellel maradáspártiak, de a legutóbbi időkig alig foglalkoztak azzal, mi lesz, ha másképp alakulnak a dolgok. Most viszont a Financial Times értesülései szerint a FTSE 100-ban szereplő vállalatok vezetői arra készülnek, hogy nyílt levélben szögezik le: az Egyesült Királyság erősebb, biztonságosabb és jobb anyagi helyzetben levő ország lehet egy megreformált EU-n belül. 

A kilépés költsége meghaladná a gazdasági előnyeit – figyelmeztetett a Moody’s –, emiatt fontolóra vennék, hogy adott esetben negatív kilátást adjanak az Egyesült Királyság most Aa1 osztályzatú adósságbesorolása mellé. Az esetleges kilépés nagyon megterhelné a brit exportot – tette hozzá a hitelminősítő –, hacsak nem tudnak kialkudni új kereskedelmi megállapodást az EU-val. A bizonytalanság időszaka elhúzódna, ami negatívan érintheti a szigetországba irányuló befektetéseket. (A lisszaboni szerződés értelmében, ha egy ország a kilépés mellett dönt, akkor két év alatt el kell hagynia az uniót.)

Az EU-csúcs előtti közvélemény-kutatások jellemzően nagyobbnak mutatták a távozni vágyók táborát a maradókénál, igen jelentős arányú bizonytalan mellett. A döntés után, a Mail on Sunday megbízásából készült első felmérés szerint a britek 48 százaléka nem hagyná el az EU-t, 33 százaléka igen, 19 százalékuk még nem döntött.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Padlót fogott a font
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 27. 16:27Kedvezően alakult az ültetvénytelepítési kedv

  A 2015-ös 23,1 százalékos csökkenés után tavaly ismét bővült a mezőgazdasági beruházások várható értéke.

 • ÁPRILIS 27. 15:34Mexikói győzelemmel zárult a tonhalcsata

  Súlyos konfliktusok nyomják rá bélyegüket az észak-amerikai kereskedelmi együttműködésre, amely kezdettől fogva Donald Trump kritikáinak kereszttüzében van.

 • ÁPRILIS 27. 13:52Újabb cégeket alapított a Wing ingatlanfejlesztő

  Egyszerre három új egységgel bővült az ingatlanbizniszben piacvezető Wing csoport: Wpropa Center Ingatlanberuházó Kft., Wincenter Europe Ingatlanberuházó Kft., illetve Winhun Projekt Ingatlanfejlesztő Kft. néven jegyzett be a cégbíróság új társaságokat.

 • ÁPRILIS 27. 05:00Hírsor

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér