Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 13. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 13. 18:15|Szabó Márta | Gazdaság

Profitcsökkenés az utolsó negyedévben

Olaj, Kína, dollár, időjárás – ezek lesznek a leggyakoribb hívószavak az USA-ban jegyzett cégek gyorsjelentésében a most kezdődő szezonban a tőzsdei elemzőcégek előrejelzései alapján.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

2015 negyedik negyedévére általában az a prognózis, hogy folytatódott a profitok csökkenése, és ezzel már a harmadik egymást követő negyedévben tarthatott a hanyatlás, amire utoljára 2009-ben volt példa. Az S&P 500 indexben szereplő társaságok összesített adózott eredménye 4,7 százalékkal csökkenhetett 2014 utolsó három hónapjához képest – számol a Factset vezető elemzője, John Butters (a bázisidőszak még közel 4 százalékos év/éves növekedést mutatott). Az egy részvényre jutó eredmény ez idő alatt 95 centtel 29,38 dollárra apadhatott.

Még durvább esést jelez a Zacks Investment Research: a tekintélyes cég 7,3 százalékkal alacsonyabb átlagprofitra számít ugyanennél az 500 vállalatnál, 4,6 százalékkal kisebb árbevétel mellett. Abban minden elemzés egyetért, hogy a legnagyobb erővel az energiaszektor húzza le az összteljesítményt: a Zacks.com szerint az ide tartozó cégek profitja 67,4 százalékkal, árbevétele 37,1 százalékkal zuhant lejjebb. A kép akkor is borús marad, ha kivesszük az olajárak összeomlását nyögő szektort: az S&P 16 kategóriája közül a Zacks szerint 13, a Factset szerint 12 szektorban kell gyengébb eredményekkel számolni. Utóbbi úgy kalkulál, hogy a távközlésben, az egészségügyben, a pénzügyi vállalkozásoknál és az egyéb fogyasztási cikkeket gyártó cégek körében nőhettek a profitok.

A negyedik negyedévre vonatkozó becslések az időszak elején még jobbak voltak, a vége felé azonban számottevően és folyamatosan vitték lejjebb előrejelzéseiket az elemzők – emelte ki a Zacks. Ebben az olaj- és gázárak játszották a főszerepet, a többi tényező hatása nagyjából változatlan maradt a három hónap során.

Ez igaz valószínűleg Kínára is, ahol már 2016 elején csapott le az újabb tőzsdei vihar – vagyis annak hatását a folyó negyedév mutatja majd meg –, ezzel együtt sok vállalat emlegetheti majd ottani viszontagságait az eredmények magyarázásakor. Köztük lehet az Apple: a világ legértékesebb tőzsdei cégének Kína nemcsak kulcsfontosságú piaca, hanem olcsó gyártóbázisa is. A cég már újév után jelezte, hogy visszavesz ottani termeléséből az eladatlan iPhone-készletek miatt – ez nem ígér jó negyedik negyedévet.

Az erős dollár hatását pedig nemcsak a tech cégek szenvedhették meg, hanem mindazok, amelyek exportból nyerik bevételük java részét: a Fed kamatemelési ciklusának megkezdésével tovább izmosodó fizetőeszköz 2,7 százalékkal erősödött a negyedévben az ICE Dollar Index szerint. A dollárhatás nem lesz újdonság a közleményekben – mutatott rá a MarketWatch –, 2015 első három negyedévében is sok vállalat emelte ki külön, miként alakult volna eredménye az árfolyamhatás nélkül. Új szempont lehet viszont az időjárás. Az eddig szokatlanul enyhe észak-amerikai tél következményeit az energiacégek mellett megérezték a kiskereskedelmi láncok is, amelyeknek hatalmas készlet maradt a nyakán téli ruhaneműkből, illetve az évszakban keresett felszerelésekből.

A negatív tényezők hatását azonban sokak szerint nagymértékben ellensúlyozhatta, hogy az USA gazdasága egyenletesen teljesített, a munkaerőpiac pedig különösen jól alakult. Decemberben – amikor még nem sok jele volt a mostani piaci zűrzavarnak – a vártnál sokkal több, 292 ezer új munkavállalót vettek fel a cégek, folytatva az előző hónapok trendjét, amely a Fed-döntésnek is lökést adott. A több foglalkoztatott ráadásul kezd magasabb béreket kapni – nem véletlen, hogy az előrejelzések szerint azok a szektorok mehettek szembe az S&P 500 trendjével, amelyekben a lakosság elsősorban elkölti a pénzét.

Növelte bevételét az SAP

A múlt évben 20,8 milliárd eurós bevételt ért el az SAP, ami 18 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az előzetes jelentés szerint az üzemi eredmény 2 százalékkal 4,25 milliárd euróra csökkent. Kiemelkedően jól teljesített a szoftvercég felhő­alapú megoldásokat kínáló részlege, amely 2015-ben 110 százalékkal, 2,29 milliárd euróra növelte forgalmát. Az SAP-nál tapasztalható folyamatos növekedést értékelik a befektetők is, a múlt évben közel harmadával nőtt a cég részvényeinek értéke. (K. Z.)


Mélybe húzták az Alcoát az alumíniumárak

Ahogy a világpiaci alumíniumárak, úgy a harmadik legnagyobb gyártó, az amerikai Alcoa bevétele is ötödével csökkent a tavalyi záró negyedévben. Az 5,24 milliárdos bevétellel szemben félmilliárdos veszteséget könyveltek el, amit elsősorban a kínai kereslet visszaesésével magyaráznak. Az Alcoa még az idén önálló cégbe szervezi a legjobban teljesítő autóipari, illetve repülőgép-ipari részlegét. Utóbbi különösen erős év előtt áll, miután megrendelései megduplázódtak, 9 milliárd dollárra nőttek. (K. B.)

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Profitcsökkenés az utolsó negyedévben
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 27. 16:27Kedvezően alakult az ültetvénytelepítési kedv

  A 2015-ös 23,1 százalékos csökkenés után tavaly ismét bővült a mezőgazdasági beruházások várható értéke.

 • ÁPRILIS 27. 15:34Mexikói győzelemmel zárult a tonhalcsata

  Súlyos konfliktusok nyomják rá bélyegüket az észak-amerikai kereskedelmi együttműködésre, amely kezdettől fogva Donald Trump kritikáinak kereszttüzében van.

 • ÁPRILIS 27. 13:52Újabb cégeket alapított a Wing ingatlanfejlesztő

  Egyszerre három új egységgel bővült az ingatlanbizniszben piacvezető Wing csoport: Wpropa Center Ingatlanberuházó Kft., Wincenter Europe Ingatlanberuházó Kft., illetve Winhun Projekt Ingatlanfejlesztő Kft. néven jegyzett be a cégbíróság új társaságokat.

 • ÁPRILIS 27. 05:00Hírsor

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér