Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 17. 16:17|Blahó Miklós | Gazdaság

Sikertelennek tűnik a szaúdi–orosz olajalku

A januári szinten fagyasztja be a kitermelést Oroszország és az OPEC három tagállama, Szaúd-Arábia, Katar és Venezuela, abban a reményben, hogy az árak megszilárdítása érdekében más érintettek is követik példájukat.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Végső esetben a kitermelés csökkentése is szóba jöhet, de egyelőre másról folynak a tárgyalások – ezt erősítették meg tudósítóknak Dohában, ahol keddre virradóra négy olajexportáló ország – Oroszország, Szaúd-Arábia, Katar és Venezuela – állapodott meg abban, hogy a januári szinten befagyasztja a kitermelést. A bejelentés nyomán az észak-tengeri Brent alapfajta hordónkénti ára 35,5 dollárra, azaz hat százalékkal kúszott feljebb, s az amerikai WTI ára is megközelítette a harminc dollárt. A tőzsdéken a nagy energiacégek részvényárfolyamai feljebb kapaszkodtak. Azonban hamar kételyek merültek fel az alku fenntarthatóságát és hatását illetően, az ár is mérséklődni kezdett, s a Brentért délután már csak 33 dollárt kértek.

A megállapodás azonban egyáltalán nem rendezi az olajpiac fő problémáját, a túlkínálatot. Ugyanis mind Szaúd-Arábia, mind Oroszország – a két legnagyobb olajhatalom – decemberhez képest januárban még növelte is a kitermelést, amely jóval meghaladja a napi tízmillió barrelt. Venezuela és Katar esetében kismértékű csökkenést mutatnak az adatok, vagyis a befagyasztás aligha változtat azon a tényen, hogy masszív túlkínálat van a piacon. Irak kitermelése ráadásul napi 4,35 millió hordóval rekordot ért el, míg Irán most tér vissza a piacra, ahogy a nagyhatalmak feloldják az ellene bevezetett szankciókat. Teherán azt tervezi, hogy egészen rövid időn belül legalább napi félmillió hordóval növeli a kitermelést.

Az alku bejelentése előtt a Roubini Economics elemzői azt írták: a második fél évben apadhat ugyan kissé a túlkínálat, s az alacsony ár miatt csökkenhet az amerikai palatermelés is, emiatt pedig szerény mértékben emelkedhet az ár, de globálisan fennmarad az olajbőség. Korábban a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is úgy fogalmazott, hogy a világ fuldoklik az olajban.

Az exportálók szervezetéhez (OPEC) tartozó öbölmenti források úgy nyilatkoztak kedden, hogy most egyeztetések kezdődnek a termelőkkel a befagyasztásról. Tárgyalni kívánnak az OPEC tagjaival s a szervezethez nem csatlakozott olajállamokkal is. A kitermelés visszafogása azonban csak végső lépés lehet. Már csak azért is, mert Oroszország – elsősorban műszaki okokra hivatkozva – burkoltan kizárta ezt az eshetőséget. Ha csökkentenék a kitermelést, a szibériai mezőkön befagynának a vezetékek a téli farkasordító hidegben – mondták. Nyáron sem jobb a helyzet, mert ha kevesebb olajat hoznak a felszínre, a föld alatt maradó olaj minősége romolhat. Oroszország kitermelése az évezred eleje óta emelkedik, s tavaly elérte a szovjet idők csúcsát, a napi bő tízmillió barrelt.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Sikertelennek tűnik a szaúdi–orosz olajalku
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér