Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 21. 14:09|Blahó Miklós | Gazdaság

Többfrontossá vált a vita a görög mentőcsomagról

Talán április végére megegyezhetnek a felek a görög mentőcsomag részleteiről, de addig még sok a tennivaló – ebben maradtak az eurózóna pénzügyminiszterei hétfő este

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Amerikai–európai vitává válhat a 86 milliárd eurós harmadik görög mentőcsomag második felülvizsgálatának igencsak elhúzódó folyamata azt követően, hogy a hét végén csak növelte a feszültséget Angela Merkel német kancellár és Donald Trump elnök washingtoni találkozója, valamint a húszak csoportjának (G20) pénzügyminiszteri üléséről kiadott közlemény, amelyből az Egyesült Államok követelésére kimaradt a szabadkereskedelem fontosságára való utalás.

Adóhivatalnokok tüntettek tegnap a megszorítások ellen az athéni pénzügyminisztérium előtt Fotó: AFP
Az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői találkozója előtt azt latolgatták az elemzők, s maguk a résztvevők is, vajon a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amelynek közreműködésére a választások elé néző Németország mindenképpen számít, inkább hajlik-e rá, hogy csatlakozzon a görög mentőcsomaghoz, vagy többé-kevésbé külső szemlélője marad a huzakodásnak. A CNBC amerikai üzleti hírtelevízió értesülése szerint az IMF megfontolná, hogy beszálljon, ha az átütemezéstől ódzkodó európaiak az újabb görög intézkedések fényében késznek mutatkoznak érdemi adósságkönnyítésre. Ám közben republikánus törvényhozók arra szólítják fel Trump elnököt, hogy ne járuljon hozzá a valutaalap részvételéhez. Alighanem ezt érzékelvén nyilatkozta a hét végén – német kollégája, Wolfgang Schauble korábbi ötletét felmelegítve – Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) pénzalapot európai valutaalappá kellene formálni.

A görögöknek júliusban jár le 7,5 milliárd eurónyi adósságuk, s ha a harmadik programból nem kapják meg a következő részletet, akkor nem tudnak fizetni. De csak akkor jutnak forrásokhoz, ha tovább intézkednek, hogy a költségvetés elsődleges többlete elérje a GDP 3,5 százalékát 2018-tól. Ehhez két év múlva foganatosítaniuk kellene a GDP két százalékára rúgó strukturális reformokat – a februári eurózóna-ülésnek a megszorítás kifejezést kerülő megfogalmazása és a hitelezők képviselőit Athénba visszaküldő megállapodása szerint –, azaz elő kell mozdítaniuk az adóbázis szélesítését és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

Az IMF elemzése hetekkel ezelőtt kimutatta, hogy a görög adósság, amely a GDP 180 százalékát teszi ki, fenntarthatatlan, s további erőfeszítés nélkül csak 1,5 százalékos elsődleges többlet jöhet létre, mert a növekedés irama lassúnak ígérkezik. E folyamat megítélésében azonban az IMF vezetésén belül az európai és a nem európai igazgatók nem értettek egyet.
Hétfőn görög adóhivatali tisztviselők tüntettek a szerintük újabb megszorítások miatt, miközben az eurózóna pénzügyminiszterei Brüsszelben csak az elmúlt hetek egyeztetésein elért eredményeket tisztázták, azzal a megjegyzéssel, hogy még sok munka van hátra. De az áprilisi máltai találkozójukra vagy legkésőbb az IMF tavaszi ülésszakára talán tető alá tudják hozni az alkut.

Jóváhagyták a reptéri tendert

Nem történt tiltott állami támogatás a 14 regionális repülőtér koncesszióba adásakor, ezért az Európai Bizottság hivatalosan is jóváhagyta a görög kormány még 2014-ben elrendelt bevételszerző intézkedését. A repülőterek – köztük az ország második legnagyobb légforgalmi kikötője, a szaloniki – üzemeltetési jogát negyven évre nyerte el közösen a német Fraport és a ciprusi Copelouzos csoport. Bár a görög kormánynak a koncessziós kiírásakor is égető szüksége volt
a pénzre, az 1,234 milliárd eurós felkínált díj megfelelt a piaci várakozásoknak, és a legmagasabb árat megajánlók nyertek – állapította meg a bizottság vizsgálata. A két cég emellett jelentős, de nem részletezett összegű fejlesztések végrehajtására is kötelezettséget vállalt.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Többfrontossá vált a vita a görög mentőcsomagról
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 17:49Kiskapu a kínaiaknak Szerbia

 • MÁRCIUS 24. 17:37Trump ultimátumot adott párttársainak

  Donald Trump amerikai elnök ultimátumot adott a republikánusoknak az egészségbiztosítási törvény szavazása előtt, figyelmeztetve: vagy jóváhagyásukat adják a jogszabályra, vagy érvényben marad az Obamacare.

 • MÁRCIUS 24. 17:30Fél éve nem jött ilyen gyenge adat az USA-ból

  Lassult a szolgáltatási és a feldolgozóipari ágazat teljesítményének a növekedése az Egyesült Államokban márciusban - az IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken közzétett adatai szerint.

 • MÁRCIUS 24. 12:36Fogyatékkal élők: ajánlást adott ki az MNB

  Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank annak érdekében, hogy a pénzügyi szolgáltatókat további lépésekre ösztönözze a fogyatékkal élő ügyfelek esélyegyenlőségének biztosítására.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér