Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 16. 21:45|Blahó Miklós | Gazdaság

Türelmesebb szigorítási pályán a Fed

Mintha elülne a nemzetközi piacokon végigsöprő vihar, mintha éledezne az infláció – e két bizonytalan folyamatban szeretnének a következő időszakban tisztábban látni az amerikai jegybank (Fed) döntéshozói, akik óvatosságból most sem változtattak a 0,25-0,5 százalékos sávba decemberben belőtt irányadó kamaton, s laposabb pályát, négy helyett két emelést vetítettek előre erre az évre.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Érdemben módosította decemberi előrejelzését a Fed vezérkara, a kormányzótanács öt tagja és a térségi intézmények tizenkét elnöke a szerdán zárult kétnapos ülésen, tükrözvén a romló világgazdasági kilátásokat. Ebben az évben a gazdaság 2,4 helyett 2,2 százalékkal bővülhet, a munkanélküliségi ráta 4,7 változatlanul százalékra mérséklődhet, de az infláció, vagyis a személyes fogyasztási kiadások (PCE) indexe 1,6 helyett csupán 1,2 százalékos iramot diktálhat, az energia- és élelmiszeráraktól szűrt mag pedig továbbra is 1,6 százalékon tetőzhet 2016-ban.

A Fed üléséről magyar idő szerint szerdán késő este kiadott közlemény szerint a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatok kockázatokat rejtenek magukban. A részvevők előrejelzései ennek nyomán azt sugallják, hogy a Fed idén kétszer emelhet kamatot, amely így a 0,75-1,0 százalékos sávba kerülhet, ha az infláció közelít a kétszázalékos célhoz és a foglalkoztatási helyzet tovább javul. Decemberben még négy emelést prognosztizáltak, de a januárban kitört viharok nyomán a piac még egyben is alig hitt. A nyíltpiaci bizottság tagjai közül csak Esther George szavazott arra, hogy most emelni kellett volna a kamatot.

A többieket az sem befolyásolta, hogy a munkaügyi minisztérium statisztikai részlege közzétette a fogyasztói árak (CPI) februári alakulásáról szóló közleményt. A januári folyamatokhoz képest 0,2 százalékkal csökkentek az árak, az energiaköltségek zuhanása miatt, de éves szinten egy százalékkal emelkedett meg az index. Igaz, ez is alacsonyabb a januári értéknél, de a jegybank szempontjából az az igazán érdekes, hogy az energia- és élelmiszeráraktól szűrt magmutató, amely jobban érzékelteti, mi zajlik a mélyben, 2,3 százalékkal ugrott meg egy év alatt, a januári 2,2 százalék után. Ez akár arra is utalhatott volna, hogy a Fed elérte kétszázalékos inflációs célját, sőt. Ám a jegybank inkább a személyes kiadások árindexét  nézi. A legutóbbi adat szerint az éves iram 1,3 százalékos, vagyis elmarad a céltól, míg a mag már 1,7 százalékon áll.

Ennek megítélésében a nyíltpiaci bizottság tagjai a hangsúlyokban eltérő véleményeket fogalmaztak meg az utóbbi napokban. Stanley Fischer alelnök úgy gondolja, hogy a 4,9 százalékra süllyedt munkanélküliség és a februárban is csaknem 250 ezres munkahely-teremtési teljesítmény nyomán élénkül az infláció. Míg Lael Brainard a kormányzótanács tagja azzal érvel, hogy biztató ugyan a PCE index magvának a duzzadása, de alaposan meg kell győződni arról, vajon tartósan a cél közelébe kerül-e az infláció, s például a február óta emelkedő olajárak ezt támogatják-e. A két jegybanki vezető valamelyest másként ítéli meg a nemzetközi fejleményeket is. Brainard inkább aggódott, mint Fischer, de az aggodalom átragadt az egész vezérkarra.

Tény, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt ígéri: áprilisi ülésszakán tovább mérsékli a globális növekedésre adott prognózist. A januárban kezdődött és februárra is áttolódó piaci idegesség azonban enyhülni látszik, Kína csak lassít, de nem rohan a szakadék felé. Ebből több elemző arra a következtetésre jutott, hogy a Fed nyitva hagyja a kamatemelések előtt a kaput, mások arra számítottak, a jegybank inkább csak azt jelzi, idén csupán háromszor emelne. De ennél is visszafogottabb, türelmesebb álláspontra helyezkedtek a döntéshozók. A hírre a Dow Jones tőzsdeindex meglódult, a dollár pedig gyengült.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Türelmesebb szigorítási pályán a Fed
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér