Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 18. 13:32|Háda Bálint | Gazdaság

Vége lehet a BUX felülteljesítésének

Az idei esztendő meglehetősen rosszul indult az Egyesült Államok részvénypiacain. Az olajárak és a Kína miatti aggodalmak a német indexet is dél felé fordították. A következő hetekben pedig a BUX felülteljesítésének is vége szakadhat.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az S&P 500 index történelmének legrosszabb első tíz napját produkálta, már ami az évkezdéseket illeti, és az így kialakult kép sem tűnik pozitívnak. A hosszabb távra szóló, heti bázisú grafikonon láthatóan egy „fej és vállak” forma alakult ki. Ez felső trendforduló, vagyis a tapasztalat szerint annak a jele, hogy az emelkedő trend nagy valószínűséggel csökkenőbe fordulhat át.

A folyamat további alakulása szempontjából az úgynevezett „nyakvonal” átlépése lenne kritikus, ez ugyanis további csökkenés kezdetét jelezné. A csökkenés folytatódásához vagy egy olyan zárás kell, amely jelentősen a nyakvonal alatt van, vagy legalább két egymást követő héten a kurzusnak a nyakvonal (1890 pont jelenleg) alatt kell zárnia. Eddig úgy tűnik, a második lehetőség feltétele van meg félig, hiszen a jegyzés a múlt héten a nyakvonal alatt zárt. Az is borússá teszi a képet, hogy a kurzus a 2009 eleje óta tartó emelkedő trendet is megtörni látszik. Az egyik fő amerikai tőzsdemutató tehát csökkenő trendbe kerülhet, a fentebb említett alakzat „fejének” magasságából pedig egészen az 1610-es szint közelébe történő esésre számíthatunk hat-nyolc hetes távon. Részben megnyugodni csak akkor lehetne, ha a kurzus a fej és a jobb oldali „váll” csúcsait összekötő csökkenő trendvonal fölötti zárásokat tudna produkálni.

Ilyen nyomás alatt a német DAX index is csak csökkenni volt képes. Az elmúlt héten a német mutató is letörte az aktuális emelkedő trendet, amely ebben az esetben 2011 harmadik negyedében indult. A csökkenés a 9325 pontos legutóbbi mélypont átlépése után 8920 pont közelében állhat meg először, a következő lehetséges megálló pedig 8345 pont közelében van a heti bázisú grafikon alapján.

Mindeközben a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeinek árfolyammozgását tömörítő index, a BUX képes volt emelkedni, ám az utolsó két napon már lefelé fordult. Az esés során az index ismét tesztelheti a szeptember végén indult emelkedő trendet. Ha a trend megtörik, akkor a csökkenés  23 570 pont közelében akadhat el először, majd 23 040 pont következik. A 2015 januárja óta tartó emelkedő trend 22 960 pontnál történő átlépés nyomán törhet meg. Érdemi emelkedés a legutóbbi csúcspont, 24 342 pont fölötti zárások nyomán indulhatna.

A Mol részvényeinek esetében az árfolyam 2015 szeptemberének végén indult emelkedő trendje letört, a csökkenés útjában a 13 490 forintos majd a 12 570 és 12 850 forint közötti rés alsó széle, végül a 12 660 forintos árfolyamszint lehet akadály. Utóbbi közelében húzódik a 2015. januártól berajzolható emelkedő trend is. Indikátorok alapján a rés betöltődhet a következő hetekben.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama ismét igyekezett a 6115 forintos referenciaszint fölé emelkedni, a legutóbbi két kereskedési napon azonban újra alatta zárt. Lefelé menet újra az október végétől indítható emelkedő trendvonal jelentheti az első akadályt. Fölfelé 6475 forint és 6960 forint közelében alakulhat ki ellenállás. Lényeges emelkedés megindulásához 6225 forint feletti zárásokra van szükség.

A Richter-részvények árfolyamemelkedésének utolsó hulláma 5860 forint közelében elakadt, azt érdemben meghaladni nem volt képes. Jelenleg az 5707 forint közelében lévő támasz, illetve ezzel együtt a szeptember eleje óta tartó emelkedő trend tesztelése következik. Ha a támasz és a trend letörik, akkor a csökkenés a 2015. december elsejétől indítható, legutóbb elhagyott csökkenő trendvonalnál állhat meg. A trendvonal alatt 5237 forint közelében van egy lehetséges támasz. Elég valószínűnek tűnik a szeptemberben indult emelkedő trend megtörése.

A Magyar Telekom esetében a jegyzés a 2015 elején indult emelkedő és az augusztus elején indult csökkenő trend egyre szűkülő szorításában halad. A két trendvonal március elején metszi egymást, legkésőbb addig tehát eldől az árfolyamalakulás iránya. Jelenleg, indikátorokra alapozva, inkább arra számítunk, hogy a jegyzés letöri az emelkedő trendet, és a 393 forintos legutóbbi mélypont átlépése után 385 forint alá esik vissza.

Magyar Telekom Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Vége lehet a BUX felülteljesítésének
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér