Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2002. 7. 25. 00:00|Munkatársunktól | Gazdaság

Vegyesen alakulnak a felvásárlási árak

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Júniusban a gyakran ismétlődő hőségnapok a tejtermelő tehenészetekben 8-12 százalékos tejtermelés-csökkenést okoztak. A tejfeldolgozók a modern hűtőkkel felszerelt gazdaságoknál nem jeleztek minőségi romlást, ám a kisebb hűtőt működtető gazdaságokban termelt tejet sok esetben vissza kellett küldeni. Az egy-két tehenes gazdák, akik alacsony hatásfokkal hűtenek, átmenetileg szüneteltették a tejbegyűjtőkbe történő szállítást. A háztól eladott tej literéért általában 80-120 forintot kapnak a gazdák, áll egyebek között az állattenyésztés helyzetéről készített gyorsfelmérésben.

A húsmarhapiacon ugyanakkor élénkülés tapasztalható, vannak olyan fajták - mint a magyar tarka, a húsmarha -, amelyek iránt kifejezett igény mutatkozik. A felvásárlási árak kilónként átlagosan 25-30 forinttal emelkedtek. Ám más fajtákért kevesebbet fizetnek.

Vegyes a kép a sertéstenyésztők szempontjából. A vágósertés-forgalomra a hónap folyamán a változó kereslet volt jellemző: a felvásárlók általában a nagy tételekben felvásárolható, jó minőségű vágósertést keresték, ugyanakkor a háztáji sertéseket egyáltalán nem, vagy csak többhetes ígérgetés után vették át. A gyenge kereslet a fizetési határidők betartásában is éreztette hatását. A felvásárlók egyre gyakrabban fizetnek 21-30 nap múlva, hívja fel a figyelmet az FVM összegzése. A felvásárlási árak június utolsó dekádjában kilogrammonkénti 5-20 forinttal emelkedtek, aminek eredményeként az élősúlyra a 240-250 forintos kilónkénti ár volt a jellemző.

A juhtenyésztők saját bőrükön tapasztalják a spanyol és görög báránydömping hatásának lefutását. Ugyanakkor megindult a felvásárlók érdeklődése a pecsenyebárány iránt Magyarországon. Ára ennek megfelelően emelkedett, kilogrammonként már 40-80 forinttal adnak érte többet.

Teljesen megszűnt a kereslet a vágókecske iránt. A megtermelt tejet kevés feldolgozó (sajtüzem) veszi csak meg. Még ha van is vevő a tejre, általában igen nagy a szállítási távolság, és a fuvarköltség "megeszi a hasznot".

Sok baromfitenyésztő panaszkodik, nem is véletlenül. A brojler- csirke felvásárlási ára például kilónként 170-180 forint körül stagnál. Kacsamáj iránt gyakorlatilag nincs kereslet, miközben a libamájtermelők a gyenge piaci mozgáson kívül még jelentős árcsökkenésre is panaszkodnak.

Miközben a méz felvásárlási ára emelkedett, a méhészeknek - a tavaszi akácvirágrügyek részleges elfagyása miatt - egyes térségekben jelentős hordási vesztesége van. A felvásárlási ár általában kilónként 150 forinttal emelkedett. Júniusban a vegyes virágméz felvásárlási ára kilogrammonként 400, az akácmézé 600-650 forint volt.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Vegyesen alakulnak a felvásárlási árak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 27. 16:27Kedvezően alakult az ültetvénytelepítési kedv

  A 2015-ös 23,1 százalékos csökkenés után tavaly ismét bővült a mezőgazdasági beruházások várható értéke.

 • ÁPRILIS 27. 15:34Mexikói győzelemmel zárult a tonhalcsata

  Súlyos konfliktusok nyomják rá bélyegüket az észak-amerikai kereskedelmi együttműködésre, amely kezdettől fogva Donald Trump kritikáinak kereszttüzében van.

 • ÁPRILIS 27. 13:52Újabb cégeket alapított a Wing ingatlanfejlesztő

  Egyszerre három új egységgel bővült az ingatlanbizniszben piacvezető Wing csoport: Wpropa Center Ingatlanberuházó Kft., Wincenter Europe Ingatlanberuházó Kft., illetve Winhun Projekt Ingatlanfejlesztő Kft. néven jegyzett be a cégbíróság új társaságokat.

 • ÁPRILIS 27. 05:00Hírsor

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér