Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 22. 17:11|Szabó Márta | Gazdaság

Veszélyben a török növekedés

Padlóra kerülhet idén a török gazdaság sikerágazata, az idegenforgalom a merényletek, tágabban a geopolitikai kockázatok miatt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Újabb csapást mért a török gazdaságra a szombati terrorakció, amikor Isztambul egyik forgalmas bevásárlóutcáján robbantott az Iszlám Állam (IS), és az áldozatok között külföldiek is voltak. Az országban tavaly nyár óta gyakorlatilag egymást érik a merényletek – ezeket részben az IS-nek, részben a kurdoknak tulajdonítják –, az idei négy nagyobb akció közül a januáriban tucatnyi német turista is meghalt az isztambuli Kék Mecset közelében. A korábban tömegével érkező oroszoknak a kormány hivatalosan nem ajánlja a törökországi utazást a két ország közötti feszültségek miatt (ezek egy a török légteret megsértő orosz vadászgép lelövése után éleződtek ki oly mértékben, hogy Moszkva a kereskedelmi embargót is bevetette). Márpedig korábban Németország és Oroszország volt a két legfontosabb küldő a másfél évtizede virágzó török idegenforgalomban, amelynek 2015 előtt még külön lökést adott a The Wall Street Journal szerint az, hogy az arab tavaszt követő zavargások, illetve az ottani terrorakciók sok turistát elriasztottak az észak-afrikai tengerparti üdülőhelyektől.

Az utóbbi években egyre lassabban bővülő török GDP több mint 4 százalékát adja az idegenforgalom, az ágazat kormányzati adatok szerint az aktív népesség mintegy 7 százalékát foglalkoztatja, több mint egymillió embert. A német utazási irodák szövetsége és a világ legnagyobb utazásszervezője, a TUI azonban arról számolt be, hogy az idei nyárra eddig 40 százalékkal kevesebb foglalás érkezett a török utakra, mint egy évvel korábban. A törökországi szállodák kihasználtsága kevesebb mint felére esett vissza, nagyon sok idegenforgalmi létesítményt kínálnak eladásra, noha a kormány februárban beindított egy több mint 540 millió lírás (190 millió dollár) finanszírozási programot ezek támogatására, illetve adósságaik rendezésére.

Az idegenforgalom megbillenése különösen fájó lehet azért, mert a török gazdaság egyik fő problémája a folyó fizetési mérleg hiánya. Az ágazatból származó bevételek 2014-ben értek csúcsra 34,3 milliárd dollárral, tavaly azonban ez 31,5 milliárdra esett vissza (tíz éve először volt csökkenés). A tendencia veszedelmesen folytatódik: a márciusban közzétett jegybanki adatok szerint idén januárban az egy évvel korábbinál 19 százalékkal kisebb lett az ország idegenforgalmi bevétele.

A török folyó fizetési mérleg hiánya elég magas más feltörekvő országokkal összehasonlítva – figyelmeztetett még március elején a Moody’s egyik vezető hitelezési szakembere, Alpona Banerji, a török Anadolu Agencynek nyilatkozva. Ez akkor is így van, ha a korábbi aggasztó egyensúlytalanságon sikerült is javítani az elmúlt két évben, utóbbi ugyanis főleg az alacsony olajáraknak tudható be, a tőkemérleg sebezhető maradt. A Moody’s tavaly decemberben negatív kilátással erősítette meg az ország Baa3-as besorolását, ez a befektetésre ajánlott kategória legalja. A megerősítés mellett szólt akkor az ország alacsony, 34 százalékos GDP-arányos adóssága, illetve a 2016-ra várt 3,4 százalékos GDP-növekedés, a kihívások közé sorolták a nagy mérleghiányt és a geopolitikai kockázatokat (beleértve a menekülthullámot is). Utóbbiak azóta csak fokozódtak, és nemcsak a turizmust érinthetik, hanem az üzleti és a fogyasztói bizalmat, ezen keresztül a fogyasztást is, ami lehúzhatja a gazdasági növekedést.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Veszélyben a török növekedés
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér