Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2008. 10. 9. 21:12|KK | Gazdaság
A NIF levelet írt Szigetmonostor polgármesterének

Szigetmonostornak nem jár a lehajtó?

Szigetmonostor számára lehajtót a Megyeri-hídról semmilyen törvény nem ír elő - áll Reményik Kálmánnak, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatójának Molnár Zsolt, Szigetmonostor község polgármesterének a „Horányért Egyesület” helyi népszavazási kezdeményezése kapcsán megjelentekre írt, hozzánk is eljuttatott levelében.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hamisnak nevezte azt a beállítást, hogy a beruházó törvényt sértett volna a lehajtó elhagyásával és ennek a törvénysértésnek a reparálásaként „jár” a községnek az építési engedélyben előírt Duna híd. A valóság az - olvasható a levélben -, hogy a két „tétel” jogi és környezetvédelmi szempontból független egymástól. A NIF Zrt. (volt NA Rt.) terveztette volna a le- és felhajtót a Szentendrei-szigetre, azonban a környezetvédelmi hatóság az engedélyezési eljárásban – a vízművek, mint szakhatóság véleménye alapján – a főváros ivóvízbázisának védelmében azt nem engedélyezte. Ugyanakkor Szigetmonostor, mint az engedélyezési eljárásban érintett önkormányzat, élve az adódó lehetőséggel feltételként írta elő a Duna híd építését, amit az engedélyező hatóság elő is írt az engedélyben.

Ezeknek megfelelően a jogerős építési engedély tartalmazza Szigetmonostor községnek a 11-es főúthoz kapcsolódó Duna-ági átjárását közúti híd építésének kötelezést. Ez annyit jelent, hogy az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kötelezve van a beruházás elvégzésére, melynek készségesen eleget kíván tenni. Ezt igazolja a társaság elfogadott üzleti terve és minden olyan finanszírozási, tervezési dokumentum, mely tartalmazza a tárgyi projekt aktuális forrás szükségletét.

A levél leszögezi, hogy a NIF Zrt. ezen – nem vitatott – kötelezésnek eleget kíván tenni, de ebben akadályozza, hogy két kapcsolódó kötelezett, Szigetmonostor és Szentendre önkormányzata nem tesz eleget a jogerős engedélyben foglaltaknak - derül ki a levélből. Nevezetesen annak, hogy az építtető NIF Zrt.-nek a beruházást, a hídfőkkel érintett települések közös megegyezése alapján meghatározott helyen kell megvalósítania.

E kötelezésnek az érintett önkormányzatoknak oly módon kell eleget tenniük, hogy az összes többi feltétel is teljesíthető legyen, így például a vízbázis védelme, a területek megszerezhetősége, és egyebek. A két önkormányzat között ugyan született egy megállapodás a híd helyére, azonban ehhez a szükséges terület nem szerezhető meg, ami azt jelenti, hogy az érintettek nem megfelelően tettek eleget a kötelezésnek. Mint jelezték, a NIF Zrt. abban érdekelt és kötelezett, hogy a jogerős építési engedély szerinti kötelezettségének eleget tegyen, így jelenleg jogi szakértőkkel vizsgálják, hogy a két önkormányzatot lehet-e kötelezni, és ha igen hogyan, az építési engedélyben foglaltak teljesítésére - fejeződik be Reményik Kálmán levele.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Szigetmonostornak nem jár a lehajtó?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 16:39Felizzítja a szénipart az USA elnöke

  Gyakorlatilag kihátrál a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből Donald Trump azzal, hogy eltörli az energiaipart sújtó, még Barack Obama által elrendelt korlátozásokat

 • MÁRCIUS 29. 16:19Küzdenek Erdély aranyáért a kanadaiak

  Nem mondtak le a kanadai társaságok a dél-erdélyi színesfémlelőhelyek kiaknázásáról a verespataki bányaprojekt engedélyezési folyamatának felfüggesztése ellenére sem – írja a kolozsvári Krónika.

 • MÁRCIUS 29. 08:00Theresa May elindította a Brexitet

  Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesít Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

 • MÁRCIUS 29. 05:00Sebességet váltott a fejlesztéspolitika

  Több százmilliárd forintnyi uniós pénz válik elérhetővé a pályázati hajrában. Csak ezen a héten már százmilliárdnyi új felhívás jelent meg, és nyolcvanmilliárdnyi gazdaságfejlesztést ösztönző hitel- és tőkeprogramot hoztak nyilvánosságra

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér