Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2008. 12. 15. 06:00|Kiss Roland | Gazdaság
Tananyag, főgonosz vagy kabarétréfa - az 1995-ös stabilizációs csomag megítélése

Viták kereszttüzében: a Bokros-csomag

Bár alig egy évet töltött a pénzügyminiszteri poszton, valószínűleg kevés tárcavezető neve cseng olyan ismerősen az emberek fülében, mint Bokros Lajosé. Igaz, a jelenleg a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzoraként tevékenykedő közgazdász számára a népszerűség igen kétes értékűnek bizonyult, hiszen a nevét viselő, 1995-ben útjára indított korrekciós lépés-sorozat, a Bokros-csomag azóta is sokakban heves indulatokat vált ki – nem teljesen alaptalanul. A Világgazdaság tízezredik lapszámához kapcsolódó cikksorozat ötödik része.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bokros Lajos t 1995. március 1-jén nevezték ki a pénzügyi tárca vezetőjévé, a szakember pedig nem sokat tétlenkedett: alig két héten belül, március 12-én már meg is hirdette a következő évek magyar gazdaságpolitikáját meghatározó stabilizációs csomagját. Az akkori kihívások számos területen igencsak hasonlítottak a hazánk előtt manapság álló nehézségekre. Az államadósság már akkor is tetemes méreteket öltött, az 1990-es évek elején ígéretesen induló privatizációs folyamat megakadt, és hazánknak nem volt érvényes megállapodása a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) sem.

A gazdasági viszonyokról sokat elárulnak az alábbi számok: 1989 és 1993 között a GDP mintegy 20 százalékkal, az ipari termelés 35 százalékkal, a mezőgazdaság termelés pedig 45 százalékkal csökkent. A reálbérek és a magánfogyasztás szintén zsugorodott, és 1990 és 1994 között közel 1,5 millió munkahely szűnt meg. A kormány számára mindezeken túl komoly gondot okozott, hogy a költségvetési deficitet csak rövid lejáratú állampapírokkal tudták finanszírozni, a hiány mértéke pedig 1994-1995-ben már veszélybe sodorta a lejáró hitelek visszafizetését és új kölcsönök felvételét.

Bokros Lajos, a főgonosz - Kern András kabaréja 1995-ből

Az 1995 tavaszán hivatalába lépett új pénzügyminiszter a helyzet kezelésére széles körű megszorításokat, valamint a forint csúszó leértékelésének a bevezetését határozta el. Érdemes előbb ez utóbbiról néhány szót ejteni, hiszen nem túlzás, hogy a csúszó leértékelés a Bokros-csomag velejét képezte. Már 1995. tavaszán a kormány egyszeri alkalommal, 9 százalékkal csökkentette a nemzeti valuta értékét, 1995. július 1-ig pedig a forint havonta további 1,9 százalékot veszített értékéből. Az év második felében a leértékelés üteme lassult, és a következő hónapokban már nem haladta meg a havi 1,3 százalékot.

A leértékelés segítségével sikerült egészséges szerkezetűvé alakítani az exportot és az importot. A korábbi erős nemzeti valuta ugyanis a behozatalt erősítette, míg a kivitelnek igen rosszat tett. A kiszámítható, ütemezett leértékelés fordított ezen a helyzeten: a korábbi tetemes import és gyengélkedő export helyett a behozatal jelentősen csökkent, a kivitel és ezzel az exportáló magyar vállalatok pedig erősödtek.

Ennek hatására a fogyasztás ugyanakkor drámaian csökkent, a termelés viszont – a korábbi, pesszimista várakozásokkal szemben - nem. Jelentős visszaesés csak a beruházások terén mutatkozott.

A Kern-kabaré 2. része

A forint csúszó leértékelésével egy irányba mutatott a vámpótlék bevezetése is: a 8 százalékos teher kivetése jelentősen gátolta a importot, és nem elhanyagolható mértékű költségvetési bevételt hozott az államkasszának. A vámpótlék 1997-ben fokozatosan szűnt meg, érdemes azonban megjegyezni, hogy a teher alól eleve mentesítették az energiahordozók behozatalát.

A csomag másik pillérét a jövedelmek és a szociális juttatások radikális visszafogása képezte. Miközben a forint csúszó leértékelése, a 28 százalékot meghaladó infláció (1995-ben) eleve csökkentette a lakosság rendelkezésére álló reáljövedelmeket, a pénzügyminiszter további konkrét megszorításokat is bevezetett. A kormány többek között befagyasztotta a nominálbéreket a közszférában, és bár a magánszférára közvetlen hatása nem volt a kabinetnek, a vállalkozások jó része is követte az állami példát. Az egy főre jutó reálbér 1995-ben 12,2 százalékkal csökkent.

A megszorítások pénzügyi hatása a költségvetésre

Társadalombiztosítási járulékalap szélesítése: 15,6 milliárd forint
Családi pótlék jövedelemhez kötése: 9 milliárd forint
Célzott gyermekgondozási és anyasági támogatás: 2 milliárd forint
Gyermekgondozási díj és egyszeri családtámogatás megszűnése: 6,7 milliárd forint
Ingyenes fogorvosi ellátás megszűnése: 7 milliárd forint
Tandíj bevezetése a felsőoktatásban: 2 milliárd forint


A kormány jóval erősebben érvényre juttatta a rászorultság elvét a különböző támogatások körében is. A fogászati ellátás ingyenességének a megszüntetése mellett visszafogták a gyógyszerek költségvetési támogatását is. A nyugdíjkorhatár emelkedett, és véget vetettek a felső oktatás teljes ingyenességének is. A gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra vagy gyermeknevelési támogatásra jogosultak köre mintegy tizedével szűkült. Igaz, ez utóbbi területen komoly jogviták kerekedtek.

Az anyasági- és gyermektámogatási juttatásokkal kapcsolatos módosításokban az Alkotmánybíróság (AB) nem talált kivetnivalót, ám az új jogszabályok hatályát az újonnan születettekre korlátozta. A családi pótlék terén tett módosításokat, a táppénz finanszírozásának átalakítását, valamint a honoráriumokra kivetett 44 százalékos tb-járulékot ugyanakkor a taláros testület megsemmisítette.

A kabaré 3. része

A megszorítások többsége széles rétegek húsába vágott, az élet színvonal jelentősen csökkent, a pénzromlás üteme pedig éves szinten 30 százalék közelébe emelkedett, ugyanakkor idővel megmutatkoztak az eredmények is: a költségvetés egyenlege – az államadósággal járó tehertételek figyelmen kívül hagyásával – felkúszott a pozitív tartományba, miközben a GDP várható csökkenése helyett a gazdaság bővülése folytatódott, és nem zuhant vissza a foglalkoztatási ráta sem. Megállt az adósságállomány növekedése, és idővel sikerült visszaszerezni az ország hitelképességét.

Az 1996. február 18-án hivatalából távozott pénzügyminiszter tevékenységét nehéz tárgyilagosan megítélni, ám az tény: a Bokros-csomag azóta tananyag számos közgazdaság-tudományi egyetemen, és a lépés-sorozatot utólag követendőnek minősítette a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is. A bírálók szerint ugyanakkor a 90-es évek második felében a megszorítások miatt hazánk számos lehetőséget mulasztott el, és a kormányzati lépések túl nagy áldozatokat követeltek a lakosságtól. Ez utóbbit jól mutatja, hogy a Bokros-csomag megvalósítását összesen nyolc nagy tüntetés kísérte, melyek többsége nem érte el a kitűzött célokat, igaz, akad néhány kivétel is.

Tüntetések a Bokros-csomag ellen

1995. március 22. - Budapesten több mint tízezer diák tiltakozik a tandíj bevezetése ellen. A Pénzügyminisztérium előtt a tüntetők kifütyülik a tárca vezetőjét.
1995. március 30. - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szervezésében pedagógusok tüntetnek a PM előtt a Bokros-csomag ellen.
1995. május 1. - A Pedagógusok Szakszervezete a Belügyi Dolgozók Szakszervezetével 15 ezer fős nagygyűlést tart a Roosevelt téren. Az oktatás biztonságos finanszírozását, valamint azt követelik, hogy ne bocsássanak el közalkalmazottakat a fegyveres testületektől.
1995. szeptember 5. - Több mint 2500 hivatásos tűzoltó tiltakozik Budapesten.
1995. szeptember 25. - A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének szervezésében valamennyi egyetemen és főiskolán tiltakozások a tandíj bevezetése ellen. A tüntetéssorozat csak október 5-én ér véget.
1995. november 11. - Több tízezer egészségügyi dolgozó követel a Kossuth-téren 35 százalékos béremelést és a dologi költségvetés tízszázalékos emelését.
1995. november 15. - Több tízezer pedagógus és közművelődési dolgozó tüntet a Kossuth téren. A követelések között szerepel a 25 százalékos béremelés, valamint az oktatási és művelődési intézmények működésének biztosítása.
1996. október 1. - A tandíj eltörlését és a támogatások növelését követeli a Kossuth téren a Magyar Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Szövetsége.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Viták kereszttüzében: a Bokros-csomag
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. honfi2008. 12. 15. 08:55

  A "hogyan raboljunk ki egy országot" játék világszerte zajlik, az IMF vezetö szerepével.
  A stratégiák attól függenek, milyen javakkal rendelkezik még az adott ország.
  Itt 20 év alatt sikerült elherdálni a nemzeti vagyon nagy részét. Egészen véletlenül ilyen stratégiák nem látnak napvilágot.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Viták kereszttüzében: a Bokros-csomag


  A "hogyan raboljunk ki egy országot" játék világszerte zajlik, az IMF vezetö szerepével.
  A stratégiák attól függenek, milyen javakkal rendelkezik még az adott ország.
  Itt 20 év alatt sikerült elherdálni a nemzeti vagyon nagy részét. Egészen véletlenül ilyen stratégiák nem látnak napvilágot.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér