Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 18. 14:16|Hornyák József | Gazdaság

Visszaesés fenyeget

Növekszik az esélye egy közelgő recessziónak – legalábbis a tőzsdék hanyatlása alapján. A döntéshozóknak közbe kellene lépniük, ha el akarják kerülni a legrosszabbat.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy recesszióba süllyed a világgazdaság. Erre a 2008-as krízis óta nem volt példa, az elemzők azonban egyre jobban aggódnak az olvadó vállalati profitok és a tőzsdei hanyatlás miatt. A piac mélyrepülése sokszor jó előrejelzője a gazdaság lassulásának és a növekedés eltűnésének, a tőzsdék márpedig január eleje óta esnek, mint a kő.

A Morgan Stanley és a Société Générale elemzői már húszszázalékos esélyt adnak arra, hogy idén recesszióba esik a globális gazdaság. A Bank of Amerika ugyanekkora valószínűséget társít az Egyesült Államok visszaesésére. A piacok azután kezdtek hanyatlani az év elején, hogy a Federal Reserve (Fed) a válság óta először kamatot emelt a tavalyi év végén, és folytatni szeretné a monetáris szigorítást. Ám ez csak olaj volt a tűzre. A befektetők már korábban is aggódtak a feltörekvő országok lassulása miatt, hiszen az idén annyira lassan bővülhetnek, amire a válság leküzdése óta nem volt példa. A Fed szigorítása azonban felgyorsítja a tőkekiáramlást az egyébként is romló növekedési kilátásokkal rendelkező országokból. Közülük több ország nyersanyagtermelő is, így még az olajárak zuhanása is komoly problémát okoz, és a teljes energiaszektorban érezteti a hatását, s a reálgazdasági áldozatok – vagyis a munkahelyek megszűnése – itt már jelentkeznek.

A tőzsdék zuhanása óta mindenki árgus szemekkel nézi a makrogazdasági adatokat, Kínában pedig egyre kedvezőtlenebb számok jönnek. Így maradnak a fejlett országok, akik megmenthetik a növekedést. Itt sincs azonban minden rendben: Japánt és az eurózónát is pangás fenyegeti, és csak a monetáris politika maradt számukra, hogy élénkítsenek. Elemzők szerint az Egyesült Államok tőzsdeindexeinek 15-20 százalékos zuhanása több mint egy évvel előrevetíti a recessziót. Az Alliance Bernstein azonban rámutatott, hogy 2002-ben hasonló folyamatok zajlottak, mégsem lett krízis (igaz, az alacsony kamatok, vagyis a monetáris élénkítés miatt alakult ki az az ingatlanpiaci buborék, amely később az összeomláshoz vezetett). Az elemzők mindenesetre azt mondják: a vállalati profitok visszaesését is meg lehet úszni gazdasági válság nélkül. Azokban az időszakokban viszont, amikor a negatív folyamatok ellenére is sikerült elkerülni a recessziót, mindig a fiskális vagy a monetáris lazítás segített. Most erre egyre kevesebb a tér a nagy adóssághelyek miatt, és a vállalati kötvények egyenesen azt árazzák, hogy már most is gazdasági visszaesés van.

Ha a pénzügyi piacok problémái tovább tartanak, akkor egyre nehezebb lesz megfordítani a folyamatokat, valamint elkerülni a gazdasági visszaesését. A befektetők árgus szemekkel nézik, hogy a feszültség mikor terjed át a lakosság hangulatára, és mikor befolyásolja érdemben a vállalatok termelését. Az kétségtelen, hogy az elemzők folyamatosan rontják növekedési előrejelzéseiket, bár úgy látszik, még ezzel együtt is 2,5 százalék felett nőhet a globális gazdaság. Sokan úgy látják, hogy most inkább a kockázatokat árazzák a piacok, semmint a valós problémákat. Ilyen annak a veszélye is, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, ami nagy gondot tudna okozni, hiszen London a világ pénzügyi központja, s ha itt gondok merülnek fel, az tovaterjed szerte a világban.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Visszaesés fenyeget
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér