Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 11. 16:17|Utolsó módosítás: 2017. 4. 11. 16:34|Világgazdaság Online | KKV

Egy kalap alá venné Brüsszel a középvállalatokat a multikkal

Módosulhat a cégek országonkénti jelentéstételi kötelezettségének 750 millió eurós értékhatára - hívta fel a figyelmet az RSM-DTM szakértője.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly áprilisban az Európai Unió Bizottsága beterjesztette az "EU számviteli irányelv" tervezetét. Ennek az volt a célja, hogy országonként szigorúbb beszámolási kötelezettségeket (Country-by-Country report) írjon elő az olyan, EU-ban működő multinacionális vállalatok számára, amelyeknek konszolidált éves árbevétele meghaladja a 750 millió eurót.

 

Kép: Pixabay

"Az irányelv alapján az ezen küszöbértéket meghaladó vállalatok kötelesek évente részletes információkat közzétenni például a nyereségükről, az adózásukról, a munkavállalói létszámukról illetve a nettó árbevételükről külön-külön minden olyan EU tagállamban, ahol tevékenységet folytatnak. E jogszabály immár a hazai jogban is megjelent, 2017. júniusától Magyarországon is jelentésre kötelezettek az érintett cégek" - hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adópartnere legfrissebb összefoglalójában.

A EP Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának számviteli irányelvet módosító új tervezete jelentős mértékben, 750 millió EUR-ról mindössze 40 millió EUR-ra csökkentené a multinacionális vállalatokra vonatkozó beszámolási küszöbértéket. Mindez jelentősen kiterjesztené az érintett cégek körét,  egyúttal arra enged következtetni, hogy az EU azonos feltételeket kíván teremteni a legnagyobb multinacionális vállalatok és a közepes méretű vállalkozások számára.

A tervezett módosítás alapján az alábbi vállalatok lennének kötelesek országonkénti beszámolót készíteni:

 • Azok az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatcsoportok, amely az alábbi feltételekből legalább kettőt teljesítenek; konszolidált nettó árbevételük meghaladja a 40 millió eurót, bruttó mérlegfőösszegük a 20 millió eurót, vagy munkavállalóik száma a 250 főt. 
 • Azok az EU-n kívüli székhelyű anyavállalat által irányított, az EU-ban bejegyzett leányvállalatok, amelyeknek konszolidált nettó árbevétele meghaladja a 40 millió eurót.

Így a multinacionális vállalatoknak nem csak az EU tagállamokban folytatott, hanem globális tevékenységükről is adatot  kellene szolgáltatniuk a jövőben. Az EU megítélése szerint ez az irányelv költséghatékony módon javítaná az adózás globális átláthatóságát, továbbá lehetővé tenné a kormányok és a multinacionális vállalatok elszámoltathatóságát.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egy kalap alá venné Brüsszel a középvállalatokat a multikkal
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 13. 15:02Ott vannak a fejekben a világhódító ötletek

  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányításával elindult az Input program, az információs és kommunikációs technológiájú (IKT) startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítása.

 • ÁPRILIS 12. 19:15Az EKAER az adóhatóság igazi nehézfegyvere

  A jövedéki ellenőrzés és bírság alapja lehet az EKAER-adatszolgáltatás, hiszen a NAV-hoz érkező adatokból kiszűrhetők a jövedéki terméket szállító, de jövedéki engedéllyel nem rendelkező adózók - hívta fel a figyelmet az RSM-DTM szakértője.

 • ÁPRILIS 11. 17:07Így trükközik ki a cégek a kötelező béremeléseket

 • ÁPRILIS 11. 11:41Pékekre, hentesekre, traktorosokra nagy az igény

  Az élelmiszer-gazdasági vállalkozások közel harmada tudna felvenni új dogozókat: 51 százalékuk szakmunkást, 18 százalékuk érettségizett, 7 százalékuk felsőfokú végzettségű munkatársat keres, de jelentős a kereslet a betanított munkásokra is (24 százalék) – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mintegy ezer vállalkozás körében végzett munkaerő-piaci felméréséből.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér