Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2011. 9. 23. 05:00|Utolsó módosítás: 2011. 9. 23. 10:17|Világgazdaság - Kocsi Margit | KKV
EP-képviselők egy Magyarországon létesülő európai talentumközpont létrehozásáért lobbiznak

Jönnek a tehetségkutató pályázatok

Újabb tehetségkutató és -támogató pályázatok kiírására készül a Magyar Géniusz program, amelynek Tehetséghidak projektje 2 milliárd forintos forráshoz jut az Új Széchenyi-tervtől (ÚSZT).

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A program feladatának tekinti a tehetségek felfedezését, mentorálá-sát és hálózatba szervezését, valamint a velük foglalkozó pedagógusok, szülők és civilek képzését. Bár óriási tehetségtőkével rendelkezik Magyarország, ennek kiaknázása érdekében csak az utóbbi években történtek komoly erőfeszítések – állapította meg Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke a Géniusz új terveit bemutató budapesti sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy Géniusz is része az Országgyűlés által kezdeményezett, húsz évre szóló Nemzeti Tehetség Programnak, amely a Tehetséghidak támogatása mellett 1,14 milliárd forintot irányzott elő iskolai tehetséggondozásra, valamint 540 millió forintot fordít a 2013-ig szóló akciótervében az országos tehetségsegítő hálózat fejlesztésére.
A Magyar Géniusz program 2007-től 500 tehetségnapot tartott, több mint 26 ezer tehetséges fiatalt fedezett fel, és 630 tehetségpontot hozott létre, amelyek 10 százaléka a határainkon túl működik – sorolta eddig elért eredményeiket Bajor Péter projektmenedzser, a Nemzeti Tehetségpont igazgatója.

Külön kiemelte, hogy a tehetséggondozók – pedagógusok, szülők, civilek - képzésein csaknem 14 ezren vettek részt eddig. A kiemelt projektként csaknem 700 millió forintos működő Géniusz a különböző pávlyázatok révén az eredeti keret 269 százalékával egyenértékű 2,341 milliárd forintnyi forrást generált és 208 különböző konstrukciót, projektet működtetett annak érdekében, hogy attitűdváltás történjen a pedagógusok körében a tehetséggondozás terén.

A finanszírozás szempontjából fontos fejlemény a program történetében, hogy egyre több adózó szánja a tehetségeknek szja-ja egy százalékát. Két éve 375 millió, tavaly 859 millió, az idén pedig 1509 millió forint pluszforráshoz jutottak így. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon az emberek nagyra értékelik s készek támogatni a tehetségeket – jegyezte meg Csermely Péter.

A következő két évben, 2012–13-ban 2,1 milliárd európai uniós forrásból és 2,5 milliárd forintnyi hazai keretből gazdálkodhat a Géniusz a Nemzeti Tehetség Program és sikeres pályázatai révén. A tervek között szerepel tehetséggondozó táborok, szakkörök indítása, ezekben 2012 végéig 20 ezer fiatal részvételével számolnak. Kialakították a tehetséghitel struktúráját, amely lehetővé teszi a kiemelkedően tehetséges fiatalok sikeres életpályájának finanszírozását. Azt is tervezik, hogy 2012 végéig bevezetik a tehetségútlevelet, amely egy tehetség-nyilvántartó rendszer lesz az óvodától a felnőttkorig.

Arra is van esély, hogy a kontinensen elsőként Budapesten lesz európai tehetségközpont. Ennek érdekében magyar képviselők lobbiznak az Európai Parlamentben, s elképzelhető, hogy az EP már 2012 elején határozatot hoz az ügyben.

Mire lehet pályázni?

• tehetséggondozó képzésre oktatási intézményeknek, pedagógusoknak, szülőknek, valamint civilszervezeteknek
• tehetséggondozó táborokra diákoknak
• tehetségpontok létrehozására a leghátrányosabb helyzetű kistérségeknek
• tehetséghitelre és tehetségútlevélre a kivételes képességű fiataloknak
Forrás: vg-gyűjtés

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jönnek a tehetségkutató pályázatok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér