Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2011. 1. 17. 11:03|Világgazdaság Online | KKV » Nemzeti Fejlesztési Terv

Elstartolt az Új Széchenyi Terv - Íme a konkrétumok

2011. március 1-től adhatóak be az első, kis- és középvállalkozásokat (KKV) érintő pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A régóta várt új, 2011-2013 közötti Európai Uniós pályázatok több, mint fele ebben az  évben lesz elérhető, 2012-2013-ban már fokozatosan szűkülnek a lehetőségek. A vállalkozások támogatását biztosítani hivatott pályázati kiírások legtöbbje a KKV körnek szól és elsősorban vidéki régiókban megvalósuló projektekkel lehet pályázni. A pályázóknak érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a felkészülést, hogy a várható pályázati dömping ellenére sikerrel pályázzanak.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében pénteken megjelent pályázati kiírásokat elemezve a 4 Tender Hungary pályázatíró és tanácsadó cég szerint a friss pályázatok rendkívüli lehetőségeket tartogatnak a gazdaság motorjának számító KKV-k számára. Dr. Körmendy Zsófia, a pályázatíró cég ügyvezetője szerint könnyebb lesz pályázni, mint eddig és az ígéretek szerint a döntéshozatal és a támogatások kiutalása is felgyorsul, valamint megjelennek az önerő előteremtését segítő hitellehetőségek is. Az ügyvezető szerint nem árt azonban vigyázni a pályázatok iránt érdeklődőknek: elengedhetetlen az alapos felkészülés, a pályázatok megfelelő előkészítése, a szükséges kötelezettségvállalások átgondolása. Fontos megtervezni, hogy a pályázatokhoz elvárt önerő hogyan lesz előteremtve.

Tipikus buktatók a pályázatokon

A 4 Tender Hungary tapasztalatai szerint a már nyertes pályázatok 2 legfontosabb buktatója a következő:
- A vállalt kötelezettségeket végül nem sikerül teljesíteni (kockázat: a megnyert támogatást vissza kell fizetni, ráadásul büntetőkamattal megfejelve).
- A támogatás érkezése csúszik adminisztratív hibák és/vagy a Közreműködő Szervezet késlekedése miatt (kockázat: a vállalkozás súlyos likviditási gondokkal szembesülhet).
Dr. Körmendy Zsófia hozzáteszi: „Nem szabad elfeledni az örök igazságot: nem az a nehéz, hogy megnyerjünk egy pályázati támogatást, hanem az, hogy a pályázati összeghez hozzá is jussunk és a projektet sikeresen lezárjuk. Utóbbi már sokkal nehezebb, kockázatosabb. Az alapos tájékozódás elősegíti a végső sikert is.”

Egyablakos rendszer, gyorsított elbírálás, pályázói garanciavállalás

Az ÚSZT helyzetbe hozza az eddig mostohán kezelt mikro vállalatokat is, melyek most egy speciális konstrukció (GOP-2011-211/M és KMOP-2011-121/M) keretében egyablakos rendszerben igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást (1-4 millió Ft) mikrohitellel kombinálva (1-8 millió Ft), mindössze 10%-os önrész mellett. Ráadásul, a támogatás induló vállalkozások számára is elérhető és a pályázat keretében eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés és ingatlan vásárlás illetve fejlesztés is támogatható.

A már két teljes (365 nap), lezárt évvel már rendelkező KKV-k számára megnyílik a gyorsított elbírálású eszközbeszerzési pályázat: 5-25 millió Ft-os támogatás igényelhető eszközbeszerzésre és informatikai beruházásokra, 20-40%-os támogatási arány mellett (a projekt helyszínétől és a vállalati mérettől függően). A komplex fejlesztést (eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés, ingatlan beruházás, tanácsadás, képzés stb.) tervező KKV-k 15-100 millió Ft támogatáshoz is juthatnak 20-35%-os támogatási arány mellett. Fontos változás a korábbi pályázatokhoz képest hogy a nyertes pályázóknak garanciákat is kell vállalniuk: a fenti pályázatok mindegyikénél feltétel, hogy a 2010-es évet bázisként tekintve, az éves átlagos statisztikai létszámot meg kell őrizni és a személyi jellegű ráfordítások összegét is növelni kell kis mértékben a projekt befejezési évét követő 2. üzleti év végére.

A 4 Tender Hungary – melynek ügyfelei eddig több mint 10 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak – ügyvezetője szerint nagy újdonság, hogy a pályázati feltételek közül eltűnt az árbevétel növekedést előíró kötelezettségvállalás. Sőt, azon KKV-k is forrásokhoz juthatnak, amelyeket megtépázott a gazdasági válság és jelentős árbevétel csökkenést szenvedtek el az elmúlt időszakban. Ők az előző ciklusban ki voltak zárva a pályázati rendszerből.

Új elemek a rendszerben

Teljesen új elem a pályázati rendszerben, hogy azon KKV-k, amelyek sikerrel pályáznak a fenti pályázatok egyikén, azok kapcsolódó vállalati képzésekre akár 50 millió Ft támogatást is igényelhetnek a TÁMOP 213 kiírásai keretében. A TÁMOP-213-11/A a vidéki  mikro és kisvállalatok számára biztosít 100%-os támogatás mellett akár 5 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást szakmai, nyelvi, informatikai képzésekre. A TÁMOP-213-11/B konstrukció a vidéki középvállalatok számára biztosít 70-100%-os támogatási arány mellett 1-50 millió Ft-ot vállalati képzésekre. Ezen pályázatok – szemben az eddigi gyakorlattal – önállóan nem pályázhatóak, csak akkor ha a pályázó egy kapcsolódó gazdaságfejlesztési pályázatot is benyújt, s azt támogatásra érdemesnek ítélik. Ezzel az újítással biztosítható, hogy a rendelkezésre álló szabad források ott kerüljenek felhasználásra, ahol a legjobban hasznosulnak.

Innovációs támogatás akár kisebb vállalatoknak is

Az ÚSZT keretében fontos szerepet kapnak az innovációs projekteket támogató lehetőségek a 4 Tender Hungary szerint. A GOP-2011-131/C és a KMOP-2011-114/B keretében a KKV-k az egész ország területéről igényelhetnek 5-25 millió Ft-os támogatást, akár 65%-os támogatási intenzitás mellett. Az elnyert összegből eszközbeszerzés, iparjogvédelmi tevékenység és új K+F munkakörben dolgozó munkatársak felvétele is támogatható. Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy a kisebb innovációs projekteket megvalósító KKV-k előtt is megnyíljanak az uniós pénzcsapok. Újdonsága mellett a pályázat legnagyobb előnye, hogy gyorsított bírálatú lesz. A nagyobb volumenű innovációs projekteket megvalósító KKV-k és nagyvállalatok a GOP-2011-131/A és a KMOP-2011-114/A konstrukciók keretében igényelhetnek 45 %-os intenzitás mellett 15-500 millió Ft-ot kísérleti fejlesztésre a kapcsolódó beruházásokra. A létszámtartási kötelezettség természetesen ezen projekteknél is feltétel.

Energetika – fókuszban a megújuló energia

Az energetikai pályázatok is mérettől függetlenül elérhetőek a vállalatok számára az ÚSZT keretében. Közös jellemzőjük, hogy megújuló energiát alkalmazó projektekre lehet pályázni, átlagosan 50%-os támogatás mellett.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Elstartolt az Új Széchenyi Terv - Íme a konkrétumok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • DECEMBER 13. 05:00Csatornafejlesztés Dél-Hevesben

 • DECEMBER 5. 09:39Ezer milliárd folyt be az EU-tól

  A Magyar Köztársaság költségvetésében megjelenő uniós kapcsolatokhoz tartozó támogatások fokozatos növekedést mutattak a 2004-2010 közötti időszakban, a 2004. évi közel 127 milliárd forint 2009-ben megközelítette a 870 milliárd forintot, majd 2010-ben elérte az 1.032 milliárd forintot - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az európai uniós támogatások 2010. évi felhasználásának ellenőrzéséről szóló tájékoztatója alapján hétfőn az MTI-vel.

 • JANUÁR 17. 05:00Elindult az Új Széchenyi-terv

  Az idén 1100 milliárd forint EU-forrásra lehet pályázni a program keretében

 • DECEMBER 3. 08:10Vaktölténnyel vadkacsára - hogyan költjük az unió pénzét?

  Átléptünk az Európai Unió jelenlegi, hétéves (2007-2013) költségvetési időszakának második félidejébe. Az uniós fejlesztési források és támogatások elosztása az úgynevezett kohéziós politika keretében ezekben a hétéves periódusokban történik. Ebből az apropóból a Corvinus Egyetem oktatója, Szebeni Dávid közgazdász összefoglalta a pályázható források jelenlegi állapotát.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér