Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2011. 8. 9. 17:44|Utolsó módosítás: 2011. 8. 10. 16:46|Világgazdaság Online - Herman Bernadett | KKV » Pályázati Forródrót

Bukhatják a hiteleket a cégek, ha hibáznak a tőkéjükkel

Nem részesülhetnek uniós pályázati pénzekből, nem indulhatnak közbeszerzési pályázatokon, de még hitelt sem igényelhetnek a magyarországi cégek akkor, ha nem figyelnek oda kellőképpen saját tőkéjük mértékére, és annak összege netán mínuszt mutat. Márpedig utóbbi a jelenlegi gazdasági folyamatok között könnyen előfordulhat.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Amennyiben egy társaság saját tőkéje meghatározott szint – korlátolt felelősségű társaságok esetében a jegyzett tőke fele, részvénytársaságok esetében az alaptőke kétharmada - alá csökken két egymás utáni évben, a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a cég köteles rendezni e helyzetet. Erre a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül van lehetősége. Amennyiben erre nem kerül sor, jogutód nélküli megszűnését vagy más gazdasági társasággá alakulását kell elhatároznia. Arról, hogy a határidő után már csak ez a két lehetősége van a cégnek, nemrég precedens értékű bírósági ítéletek is születtek.

A szabályozás a hitelezők védelmét hivatott garantálni, ezért igyekszik idejekorán elejét venni a tőkegondok továbbgyűrűzésének. A törvényi fenyegetés mellett a társaságok saját érdeke is odafigyelni a saját tőke és a jegyzett tőke állapotára. Ezek aránya a közbeszerzési, illetve az uniós pályázatokon való indulás, valamint a hitelfelvételek szempontjából is döntő jelentőségű lehet.

„A tőkehelyzet rendezésére több lehetőség is adódik”- figyelmeztet Marczin Mónika, az RSM DTM Hungary Zrt. tanácsadó cég partnere. Ezek egyike, ha a tagok pótbefizetéssel a lekötött tartalékot, így a saját tőkét is növelik, javítva a saját tőkének a jegyzett tőkéhez viszonyított arányát. A veszteség pótbefizetéssel való fedezésére a társasági szerződésben rögzített keretek között kerülhet csak sor. Ha a társaság újra nyereséges lesz, ezeket a pótbefizetéseket – taggyűlési vagy közgyűlési határozat alapján – vissza kell fizetni a tagoknak. A pótbefizetés intézményét kifejezetten csak a korlátolt felelősségű társaságok esetén szabályozza a törvény, de részvénytársaság esetén is lehetőség van a tőkehelyzet részvényesek általi befizetéssel történő rendezésére.

A saját tőke rendezésének egyik legjellemzőbb módja az „ázsiós” tőkeemelés, ekkor a tagok a jegyzett tőke emelésével egyidejűleg a társaság tőketartalékát is növelik. A tőketartalék növekedése a jegyzett tőke összegére nincs hatással, ugyanakkor a saját tőkét emeli, így helyre billenhet a saját tőke és a jegyzett tőke megfelelő aránya. „Tipikus, pénzmozgást sem igénylő eset, ha a tag tagi kölcsönből származó követelését bocsátja a társaság rendelkezésére. E követelés értékelésére különös figyelmet kell fordítani, részvénytársaságok esetén könyvvizsgálót, vagy más szakértőt is be kell vonni” – összegez Szűcs Bálint ügyvéd.

Amennyiben a saját tőke emelésére nincs lehetőség, az elvárt vagy kívánt tőkearány elérésére népszerű lehetőség a jegyzett tőke csökkentése – a taggyűlés, vagy a közgyűlés jóváhagyása alapján a szabályozás által lehetővé tett alsó határig. A tőkerendezés általában ilyenkor is a saját tőke más elemeinek növelése érdekében történik. Amennyiben egyidejűleg tőkekivonásra is sor kerül, úgy fontos tudni, hogy a törzstőke leszállításakor csak a tőkeleszállításról szóló határozat cégjegyzékbe való bejegyzése után szabad kifizetni a tagokat.

További járható út az úgynevezett értékhelyesbítés módszere. Ez az értékelési tartalékot és – mivel az értékelési tartalék a saját tőke része – a saját tőkét is növeli. Az értékhelyesbítés lényege, hogy a befektetett eszközöket piaci értéken mutatjuk ki – ez azonban nem kötelező, csak lehetőség. Ez a megoldás nem azt jelenti, hogy a vállalkozás pármilliós eszközét, vagy ingatlanját egyetlen tollvonással, szabadon választott és később piacinak mondott értéken tudjuk kimutatni. Az értékhelyesbítések során minden esetben pontosan dokumentáltan, az alátámasztott piaci értéket kell használni.

Az eredményszámlák bármelyikének növelése a mérleg szerinti eredményen keresztül növeli a saját tőkét. Ez egyszerűen hangzik, valójában azt a lehetőséget biztosítja, hogy áttekintsük: a készletek értékelése, illetve a tartozások elengedése révén a vállalkozásoknak milyen lehetőségei vannak a saját tőke növelésére. A vásárolt készleteket és azok változásait bekerülési értéken kell nyilvánítani és év végén leltárral alátámasztani; a befejezetlen termelést és a félkész termékeket szintén kötelező leltározni és készletre venni. Megéri az év végi leltárral és a készletértékkel bajlódni: a saját termelésű készletek állományváltozásában kimutatott növekedés a mérleg szerinti eredményt növeli.

A tartozások elengedése – annál a társaságnál, amelynek csökken a tartozása – rendkívüli bevételként jelenik meg, ami szintén a saját tőkét növeli, ugyanakkor illetékfizetési kötelezettséggel jár együtt.
Összességében a fenti módszerek egyike sem mindenható, azonban lehetőséget biztosítanak a gazdálkodó társaságok számára, hogy időben és a megfelelő módon avatkozzanak be a vállalat pénzügyeibe, és ellenőrzésük alatt tartsák a tőkearányt.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bukhatják a hiteleket a cégek, ha hibáznak a tőkéjükkel
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 18. 20:47Félmilliárdra pályázhatnak a muravidéki magyar vállalkozások

  Félmilliárd forint gazdaságfejlesztési forrást biztosít Magyarország a muravidéki magyar vállalkozásoknak 2017-ben - mondta Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

 • MÁRCIUS 31. 15:23Rohamtempóban nyílnak meg ma a pályázatok

  Két operatív programjának teljes pénzügyi keretét hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezzel egy időben a GINOP és VEKOP pályázatok is sorra megnyíltak.

 • JÚLIUS 9. 07:32Mától pályázhatnak a kkv-k kapacitásbővítésre

  Mától nyújthatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások konkrét fejlesztési elképzeléseiket a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent két, a versenyképességet javító, kapacitásbővítést támogató felhívásra - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.

 • MÁJUS 27. 17:01Akár 220 milliót is kaphat egy kkv a kockázati tőkeprogramon keresztül

  Az eddigi 200 ezer euróval szemben mostantól akár 750 ezer euróra (közel 220 millió forintra) is emelkedhet az uniós forrásból kkv-k számára kockázati tőkeprogramot kezelő Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) befektetéseinek egyedi értékhatára, miután erre Magyarország az Európai Bizottságtól egyedi engedélyt kapott.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér