Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2015. 2. 2. 05:00|Utolsó módosítás: 2015. 2. 2. 08:15|Tar Gábor | KKV » Új Széchenyi-terv

EU-pénzek: ambiciózus a magyar cél

Az Európai Bizottság szerint fel kell gyorsítani a hazai uniós projektek végrehajtását ahhoz, hogy Magyarország a kormányzati tervnek megfelelően idén 2100 milliárd forint EU-forrást tudjon lehívni. Ebben segítséget nyújthat az EU-átlag alatti forráslehívási mutatóval rendelkező tagállamok, így hazánkat segítő brüsszeli munkacsoport.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Magyarország jó helyzetben van a tekintetben, hogy teljes mértékben lehívja a 2007–2013-as fejlesztési ciklusban az ország számára elkülönített uniós fejlesztési forrásokat, ám a projektek végrehajtásának lehetséges csúszásai, az ingadozó árfolyam és az auditok következtetései potenciális forrásvesztést eredményezhetnek a programok zárásakor” – közölte a Világgazdasággal az Európai Bizottság.

Lapunk azzal a kérdéssel kereste meg a brüsszeli testület, hogy mennyire tartják megvalósíthatónak azt a kormányzati célkitűzést, amely szerint az ország százszázalékos mértékben lehívja a 2007–2013-as időszakban hazánkat megillető 8200 milliárd forintnyi kohéziós forrást. A Brüsszelből kapott válasz szerint a bizottság mindamellett úgy véli, hogy a teljes mértékű forráslehíváshoz szoros monitoring szükséges a cél elérését szolgáló folyamatok terén.


Az Európai Bizottság egyben azt is közölte: ambiciózus, de nem megvalósíthatatlan célkitűzésnek tartja, hogy a kormány tervei szerint idén 2100 milliárd forintot fizet ki a hazai pályázati intézményrendszer a forrásvesztés elkerülése érdekében. Ez év végéig van ugyanis lehetőség arra, hogy az előző hétéves időszak uniós támogatásaiból finanszírozott projekteket megvalósítsák. Brüsszel szerint a cél eléréshez az erőfeszítések fokozásához, illetve a projektek végrehajtásának gyorsítására lesz szükség.

Azt is közölték lapunkkal, hogy a Corina Cretu regionális politikáért felelős biztos kezdeményezésére a bizottság regionális főigazgatóságán belül felállított munkacsoport külön országspecifikus javaslatokat dolgoz ki Magyarország számára. Ennek célja, hogy elősegítse az EU-források leggyorsabb és leghatékonyabb felhasználását 2015 végéig. A bizottság emlékeztetett arra, hogy más kérdések mellett ezen munkacsoport tevékenysége is azon témák között szerepelt, amelyről a biztos és Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyezetett a január 15-i brüsszeli tárgyalásukon.

Akkor Lázár jelezte: az úgynevezett aszfaltkeverő ügy – ahol a nem megfelelőnek ítélt pályáztatás miatt Brüsszel akár százmilliárd forintos korrekciót sem tart kizártnak – év végére lehet megoldás, ami azt jelenti, azt a pénzt aligha lehet már újrapályáztatni, vagyis ez is potenciális forrásvesztés.


Annak érdekében, hogy egyetlen eurócentet se veszítsen az ország, a kormány másfél hete fejlesztéspolitikai cselekvési tervet fogadott el. Ennek értelmében a minisztériumoknak át kell tekinteniük a felügyeletük alá tartozó, még függőben lévő uniós projekteket a tekintetben, hogy mekkora esély van arra, hogy azokat az év végéig meg lehessen valósítani. Eszerint három kategóriába (biztosan megvalósíthatatlan, esetleg megvalósítható, kockázatot nem jelentő) kell sorolni az egyes projekteket.

A biztosan megvalósíthatatlan kategóriába soroltaknál, ahol a pályázók nem tartották be a támogatási szerződésben vállalt határidőket, a szaktárcáknak meg kell kezdeni a projektektől való elállást, vagyis a megítélt források visszavonását, hogy azokat más, még megvalósítható projektekre lehessen felhasználni az év végéig. Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációrét felelős helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy több száz milliárd forintnyi uniós forrás lehívása forog kockán.


Csak hajszálnyival az EU-átlag alatt

Az Európai Bizottság nemcsak Magyarország, hanem másik hét EU-tagállam esetében is szükségesnek tartotta a forráslehívás gyorsítását szolgáló brüsszeli munkacsoport létrehozását, ugyanis ezen országokban az EU-átlag alatti mértékű a forráslehívás szintje a 2007-2013 közötti ciklus támogatásai terén. Magyarország valójában a legfrissebb adatok szerint csak alig marad el a 76,7 százalékos EU-átlagtól, ugyanis hazánk esetében 76,3 százalékot tesz ki azon támogatások aránya, amelyet már az Európai Bizottság kifizetett Magyarországnak. Az uniós átlagtól elmaradó többi tagállam között Olaszországon kívül csak kelet-európai országok (Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Románia, Bulgária) találhatók.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
EU-pénzek: ambiciózus a magyar cél
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • DECEMBER 19. 11:29Cégek, figyelem - 41 milliárd vár gazdára

  Jó hír az innovatív cégeknek, hogy január közepétől tíz új alap kezdi meg működését Magyarországon az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok keretében. A kockázati tőkepiacon ezért mindenképpen nagyobb versenyre, a vállalkozások szempontjából pedig jobb finanszírozási lehetőségekre számítanak a szakértők 2013-tól. a 2012 nyarán 28,5 milliárd kerettel meghirdetett két kiírásra 21 alapkezelő 33 pályázatot nyújtott be. A kiírás fontos feltétele volt, hogy legalább 30 százaléknyi magánforrást kell bevonniuk az alapkezelő társaságoknak, így ténylegesen 41 milliárd forint kockázati tőkéhez juthatnak a vállalkozások 2015 végéig.

 • JÚNIUS 19. 05:00Július végéig pályázható kockázati tőke

  Az induló és a növekedési életszakaszban lévő vállalkozások életben maradása és fejlődése érdekében több milliárd forintra lehet pályázni két új kockázati programra az Új Széchenyi Terv keretében

 • JÚNIUS 18. 05:00Mikrohitelek: bővül a keret

 • JÚNIUS 15. 05:00Túljelentkezés az uniós pénzért

  Jóllehet a pályázatok befogadása változatlan, az elmúlt hetekben vidéken is kimerítették a mikrovállalkozások az Új Széchenyi Terv egyik legnépszerűbb konstrukciójának, a kombinált mikrohitel program forrásait. Egyelőre nem tudni, hogy az NFÜ a jelentős támogatási igényeknek megfelelően rendel-e újabb, jelentősebb forrásokat a kiírásra

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér