Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2009. 8. 21. 18:11|Éber Sándor | Közélet

Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót

Diplomáciai háború - Az elnök visszafordult az Erzsébet hídról - A szlovákok provokációról beszélnek - Mit szól ehhez Európa?

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Sólyom László mégsem ment át Révkomáromba a Szent István szobor avatására, mert nem akart jogsértő lenni. Fico kormányfő ugyanis péntek éjfélig megtiltotta Sólyom belépését Szlovákiába. Máskor jöhet, közölték Pozsonyban. 1968 augusztus 21-én vonultak be a Varsói Szerződés csapatai, köztük a magyarok Csehszlovákiába, erre érzékenyek a szlovákok.

Még visszajövünk” – mondta könnybe lábadt szemmel Sólyom László a komáromi Erzsébet híd magyarországi oldalán. Jelezte: értesíteni fogja az Európai Uniót a vele történtekről.

A köztársasági elnököt ugyanis Szlovákia nem engedte be tegnap a területére, hogy részt vegyen a révkomáromi Szent István szobor felavatásán. Szolgáltai kocsiját Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya és Milan Marko, a szlovák közjogi méltóságokat védő hivatal elnöke várta a révkomáromi határátkelőhelyen, de nem engedték át a magyar köztársasági elnököt.

Az államfő szót váltott az újságírókkal, majd ezután gyalogszerrel nekivágott az útnak. Így sem jutott át az ünnepségre, amelyet nélküle is megtartottak a szlovákiai magyar nagykövet részvételével, és beszédével, átadva Szlovákia legnagyobb lovasszobrát. Felolvasták Sólyom László levelét is, amit nagy üdvrivalgással fogadtak a megjelentek. Az is elhangzott: "menjünk a hídra Sólyom Lászlóért!".
Révkomáromban lapzártánkig nem volt incidens. A Matica slovenska, és a Szlovák Nemezti Párt tüntetett a kordonnal körülzárt tér mellett. „Sólyom, menj haza! A történelmi Magyarország már rég megszűnt” – állt az egyik transzparensen.

„Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt” – jelentette be Robert Fico miniszterelnök rendkívüli pozsonyi sajtóértekezletén pénteken délután, miután többen is próbálták lebeszélni a magyar államfőt a révkomáromi látgatásról. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének. Fico szerint a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

„Ha a Magyar Köztársaság elnöke a diplomácia jegyzék ellenére is ma  (azaz pénteken - szerk) Révkomáromba látogat, durván megsérti a nemzetközi jogszabályokat, a Szlovák Köztársaság törvényeit és a Szlovák Köztársaság szuverenitását” – hangoztatta Fico. A szlovák kormányfő szerint „ennek a diplomáciai kommunikációnak a semmibevétele a kétoldalú szlovák-magyar viszonyban meglévő feszültség további tudatos növelését jelentené”.

Miroslav Lajcák külügyminiszter azt hangoztatta, a magyar fél tudatosan lábbal tiporta a diplomáciai szokásokat.

„Akkor a magyar tankok jöttek, most pedig valaki gyönyörű limuzinon” – vont párhuzamot tegnap délelőtt Sólyom révkomáromi látogatása, és az 1968-as események között Fico. A szlovák kormányfő kijelentette, szerinte a magyar államfő azt akarja megmutatni, hogy Révkomárom egy olyan terület, ahol a magyarok az urak. „Nagyon veszélyes, amit Magyarország – különösen elnöke személyén keresztül – művel az utóbbi napokban és hónapokban” – hangoztatta Fico. Kijelentette, „Sólyom látogatását durva provokációnak tekinti, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek, mert ha az egyik és a másik oldal szélsőségesei találkoznak, nagy szerencsétlenség történhet”. Ezekért pedig a magyar államfő fogja viselni a felelősséget, „mert nem akar mást, csak provokálni és rosszat tenni”.

Fico tegnap délutáni programját lemondta, mivel szerinte mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, amivel Pozsonynak meg kell birkóznia.

„Érzéketlenség Sólyom látogatásának időpontjának megválasztása” – jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Lajcák korábban szintén arra kérte a magyar államfőt, hogy ne utazzon pénteken Révkomáromba.

A két szlovákiai magyar párt – a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most – semmi kivetnivalót nem látott Sólyom utazásában, s a magyar államfőt ért bírálatokat még csütörtökön visszautasították.

Gasparovic: amúgy jóban vagyok Sólyommal

Ivan Gasparovic arra kérte délelőtt Sólyom Lászlót, fontolja meg látogatását. A szlovák köztársasági elnök tegnap e miatt bekérette hivatalába Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetet. Gasparovic elsősorban a látogatás dátumát kifogásolta.

Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai – köztük a magyar katonák is – bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

„Ez a demokrácia fekete napja” – emlékeztetett Gasparovic, aki szerint az időpont nem alkalmas arra, hogy ide jöjjön egy olyan állam képviselője, amely részt vett a beavatkozásban.

A szlovák államfő szerint Sólyom megjelenése Révkomáromban hatással lesz a szlovák-magyar kapcsolatok további alakulására. Azt azonban kizárta, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakadnának. Gasparovic hangoztatta, személyesen jó a kapcsolata Sólyommal, s a Visegrádi Négyek államfőinek közelgő lengyelországi találkozóján kétoldalú tárgyalásokat terveznek.

Sólyom a diplomáciai csatornákon keresztül jelezte Gasparovicnak, fenntartja részvételi szándékát a komáromi szoboravatón. A magyar államfő kifejtette: a komáromi Szent István Szoborbizottság meghívását elfogadta, erről a szlovák felet időben tájékoztatta.

A rendezvény időpontjával kapcsolatban Sólyom László jelezte: már 2008. augusztus 21-én, a Csehszlovákia elleni agresszió 40. évfordulóján nyilvános beszédben fejezte ki sajnálatát a cseh és a szlovák népnek. Korábban az időpontot illetően pedig semmilyen szlovák diplomáciai forrás nem vetett fel kifogásokat.

Sólyom továbbra is számít arra, hogy a lengyelországi visegrádi négyek csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélésen tekinthetik át Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak valamennyi aktuális kérdését, köztük az államnyelv törvény módosításának ügyét is.

Mit mondott Bajnai délelőtt Ficónak?

„Szlovákiában gondoskodnak a magyar államfő és a révkomáromi rendezvény biztonságáról” – biztosította Robert Fico még tegnap délelőtt telefonon Bajnai Gordon t. A magyar kormányfő arra emlékeztette szlovák kollégáját, hogy „a népeinket összekötő közös királyunk, Szent István emlékének szentelt szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak”.

Bajnai azt is világossá tette, az 1968-as prágai tavasz leverésében játszott magyar szerepért mind Sólyom László köztársasági elnök, mind pedig a magyar kormány hivatalosan már bocsánatot kért. Így a szoboravató ünnepség időpont választása és e között már csak ezért sem lehet összefüggést keresni és találni. A magyar kormányfő jelezte, a szlovák hatóságok feladata és felelőssége az ünnepi rendezvény békességének megőrzése, mindenfajta előre be nem jelentett, így illegális ellentüntetés, provokáció megakadályozása. Reményét fejezte ki, a rendezvényen semmifajta atrocitásra nem kerül sor. Ígéretet tette arra, hogy a magyar hatóságok a maguk részéről mindent megtesznek a szélsőséges elemekkel szemben a Magyar Köztársaság határain belül. A magyar kormányfő szerint a jövő héten Bledben a két ország külügyminiszterei megvizsgálhatják, hogy a miniszterelnökök munkatalálkozójára mikor kerülhetne sor.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 22. Jegor2009. 8. 22. 20:32

  Nem tudom,gyerek hogy mit szedel,de sürgősen állj le mert problémáid lesznek!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Nem tudom,gyerek hogy mit szedel,de sürgősen állj le mert problémáid lesznek!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 21. lacifer2009. 8. 22. 20:04

  Arról írtál, hogy Magyarországnak normális kormánya van meg, hogy hú Horty-korszak jön ha ezek végre elmennek kapálni.
  Ha végre erős, valóban nemzeti és keresztény kormánya lesz az országnak, akkor gazdaságilag is megerősödünk és vagy élhetnek magyarként a felvidéki magyarok, vagy felvásároljuk Szlovákiát.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Arról írtál, hogy Magyarországnak normális kormánya van meg, hogy hú Horty-korszak jön ha ezek végre elmennek kapálni.
  Ha végre erős, valóban nemzeti és keresztény kormánya lesz az országnak, akkor gazdaságilag is megerősödünk és vagy élhetnek magyarként a felvidéki magyarok, vagy felvásároljuk Szlovákiát.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 20. Jegor2009. 8. 22. 19:11

  Te,ütődött én miről irtam?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Te,ütődött én miről irtam?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 19. lacifer2009. 8. 22. 18:51

  Jegorka ! Szerintem az a lényeg amit Samsonka, Nagyika és Slovanka már megértett és egyetért.
  Te is ?
  "Samsonka, Nagyika és Slovanka ! Gyurcsanyka emberkéi vagytok és már megint sikerült szlovák internacionalista segítséggel megzavarnotok az ünnepet. Nem fogjuk utálni a szlovák embereket, csak a szlovák elvtársaitokat! Az igazi botrány az az, hogy miközben Magyarországon kitüntetésekkel ünnepeltétek a hatalomátmentést és Szlovákiában Dubcekre emlékeztetek, megfeledkeztetek az EU lényegéről, a határok lebontásáról. Elvtársak vége, rendszerváltás következik !!!"

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Jegorka ! Szerintem az a lényeg amit Samsonka, Nagyika és Slovanka már megértett és egyetért.
  Te is ?
  "Samsonka, Nagyika és Slovanka ! Gyurcsanyka emberkéi vagytok és már megint sikerült szlovák internacionalista segítséggel megzavarnotok az ünnepet. Nem fogjuk utálni a szlovák embereket, csak a szlovák elvtársaitokat! Az igazi botrány az az, hogy miközben Magyarországon kitüntetésekkel ünnepeltétek a hatalomátmentést és Szlovákiában Dubcekre emlékeztetek, megfeledkeztetek az EU lényegéről, a határok lebontásáról. Elvtársak vége, rendszerváltás következik !!!"

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 18. Jegor2009. 8. 22. 18:00

  Luciferke!Azt hiszem a lényegben egyetértünk(nem kell tovább tárgyalni a tótokkal)!Az hogy a mai nap kötekedhetnéd van más lapra tartozik!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Luciferke!Azt hiszem a lényegben egyetértünk(nem kell tovább tárgyalni a tótokkal)!Az hogy a mai nap kötekedhetnéd van más lapra tartozik!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 17. lacifer2009. 8. 22. 15:51

  Hű jegordon ! Ez mennyiben változtat azon a tényen, hogy jelenleg Magyarországnak sincs normális kormánya ?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Hű jegordon ! Ez mennyiben változtat azon a tényen, hogy jelenleg Magyarországnak sincs normális kormánya ?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 16. Jegor2009. 8. 22. 15:26

  Luciferke!A Dakota Főnöknek is volt egy kisebbségi és átmeneti kormánya!Akkor persze nem pampogtál!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Luciferke!A Dakota Főnöknek is volt egy kisebbségi és átmeneti kormánya!Akkor persze nem pampogtál!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 15. lacifer2009. 8. 22. 15:07

  Jegordon ! Magyarországnak kisebbségi és átmeneti kormánya van. Ha ez normális, akkor "kakuk" is és te is az vagy, csak a világ nem az körülöttetek. Nem furcsa onnan a ketrecből, hogy mennyi ember van rács mögött ?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Jegordon ! Magyarországnak kisebbségi és átmeneti kormánya van. Ha ez normális, akkor "kakuk" is és te is az vagy, csak a világ nem az körülöttetek. Nem furcsa onnan a ketrecből, hogy mennyi ember van rács mögött ?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 14. Jegor2009. 8. 22. 14:17

  Nem!Magyarországnak normális kormánya van!Az más kérdés,hogy te nem gondolod annak!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Nem!Magyarországnak normális kormánya van!Az más kérdés,hogy te nem gondolod annak!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 13. lacifer2009. 8. 22. 13:30

  Jegor! Arra gondoltál ugye, hogy ha mindkét országnak normális kormánya lesz, akkor lehet normalizálni a kapcsolatot.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Botrány: nem engedik be Szlovákiába Sólyom Lászlót


  Jegor! Arra gondoltál ugye, hogy ha mindkét országnak normális kormánya lesz, akkor lehet normalizálni a kapcsolatot.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér