Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 12. 08:00|Éber Sándor | Közélet

Lakcímkártyás csalások az iskolákban

Az idei tanévben több szigorítással is próbálnak a túljelentkezéssel küzdő iskolák véget venni a lakcímkártyás visszaéléseknek, van ahol már csak november előtt elkészült dokumentumokat fogadnak el. Elkérhetik az ingatlan adásvételi szerződését, és ellenőrizhetik a megadott címen az életvitelszerű tartózkodást is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Április közepén megkezdődik a tankötelessé vált gyerekek beiratkozása az általános iskolába. Budapesten és több városban évek óta tartó jelenség, hogy a szülők a legjobbnak vélt iskolába akarják beiratni gyereküket, akkor is, ha a lakcím alapján nem tartozik az iskola körzetébe. Kötelesek felvenni, átvenni azt a tanulót, akinek lakóhelye, vagy ennek hiányában tartózkodási helye az iskola körzetében található. A magasra taksált iskolák esetében azonban előfordul, hogy nem minden körzetesnek tudnak férőhelyet biztosítani.

Ennek hátterében a lakcímkártyás csalások is állhatnak (előfordult az is, hogy nincs elég iskolai férőhely egyes településeken), sok szülő a beiratkozás előtt gyermekét a kívánt iskola (gyakran a tanítónő alapján választanak) körzetébe tartozó lakcímre jelenti be.

Korábban egyes okmányirodák lapunknak azt nyilatkozták, január és február tájékán az átlagosnál több lakcímkártyás ügyintézés van. A szülők rokonhoz, ismerőshöz jelentik be a gyereket. Egyes fővárosi kerületekben, például állítólag Zuglóban pénzért is lehet szerezni (százezres tételt emlegetnek a szóbeszéd szerint) olyan lakástulajdonosokat, akikhez be lehet jelenteni a gyereket.

A visszaélések ellen korábban nem tudtak tenni az iskolák. Az igazgatók hiába látták, hogy a beiratkozás előtt pár héttel lett csak bejelentve a körzetbe a nebuló, nem volt jogkörük arra, hogy vizsgálják a lakcímkártyák adatainak valódiságát. Így van olyan budai iskola, hogy hiába indítottak három első osztályt, s vettek fel közel száz gyereket, még közel ennyit kellett elutasítani a túljelentkezés miatt.

Egyes osztályokban a tanulók jelentős részének igazából semmi köze az adott körzethez, gyakran még településhez sem. Sokan az agglomerációból hordják be a gyereket, mivel ott nincs elegendő vagy megfelelő színvonalúnak tartott oktatási intézmény.

A túljelentkezés elkerülése végett volt olyan fővárosi II. kerületi iskola, amelynek egyharmadával leszűkítették a körzetét. A következő beiratkozásnál azonban nemhogy csökkent volna a körzetes jelentkezők száma, hanem nagy megdöbbenésre még 40 százalékkal többen voltak mint egy évvel korábban. A körzethatár megváltoztatása után egyes ténylegesen körzetbe tartozó és felvett gyerekek (amúgy általában előnyt élvező) testvérei kieshettek a körzetből, és egy újabba kerültek át. Így a szülőknek, hiába nem változott meg a lakcíme, két helyre kellene hurcolni gyermekeiket.

Az idei tanévben egyes iskolák a visszaélések miatt bevezették, hogy a 2015. november 1-je után kiállított lakcímkártyák estében sokkal szigorúbban ellenőrizni fogják azon jognyilatkozatokat, melyben a szülő az életvitelszerű helyben lakásról nyilatkozik. Kérnek egy helyben lakásról szóló jognyilatkozatot is, amelynek alátámasztására a november 1-je után a körzetbe költözőktől a beiratkozáson kérik majd az adásvételi vagy bérleti szerződés bemutatását is. Nemcsak a tanulónak, hanem legalább az egyik szülőnek is az iskola körzetéhez tartozó lakcímmel kell rendelkeznie.

A Klik korábban azt közölte a Mediaworks megyei lapjaival: túljelentkezés esetén a beiratkozásnál elsőbbséget élveznek a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, és sorsolás nélkül felvehető a sajátos nevelési igényű diák, illetve akinek különleges helyzete ezt indokolja. Ilyen lehet az, hogy a szülő, a testvér tartósan beteg vagy fogyatékkal él, a testvér az adott intézménybe jár, a szülő munkahelye az adott körzetben vagy egy kilométeren belül van. A többiekről sorsolás útján dönthetnek.

A kormányhivatalok április 14. és 15. környékére írták ki az általános iskolai beiratkozások időpontját, de több napot is megadnak erre az alkalomra. A 2016/2017-es tanévben a 2010. augusztus 31-én, vagy az előtt született gyermekek válnak tankötelessé. A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a nevére kiállított személyi azonosítót (nem személyi igazolvány), a lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártya), és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Lakcímkártyás csalások az iskolákban
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Aratógép2016. 3. 18. 12:49

  Fidesz: Nincs semmiféle probléma az oktatásban. Ha mégis van, akkor arról a migránsimádó Pukli tehet.
  Minden a lehető legnagyobb rendben van, minden a legjobb.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Lakcímkártyás csalások az iskolákban


  Fidesz: Nincs semmiféle probléma az oktatásban. Ha mégis van, akkor arról a migránsimádó Pukli tehet.
  Minden a lehető legnagyobb rendben van, minden a legjobb.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér