Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 11. 14:35|Utolsó módosítás: 2016. 2. 11. 16:02|MTI | Közélet

Megszakították a forródrótot a két Korea között

Az észak-koreai kormány bejelentette, hogy megszakít két forródrótot Szöullal. Észak-Korea legutóbb 2013-ban vágta el a két Koreát összekötő kommunikációs vonalakat.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Észak-Korea felszólította Dél-Korea polgárait, hogy azonnal hagyják el a területén lévő és Szöullal közösen üzemeltetett keszongi ipari parkot - jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A BBC értesülései szerint Phenjan azt is hangoztatta, hogy megszakít két forródrótot Szöullal.

Dél-Korea szerdán jelentette be, hogy teljesen felfüggeszti az ipari létesítmény működését, válaszul Észak-Korea legutóbbi rakétakísérletére. A lépés súlyos csapást jelent Phenjan számára, hiszen egy fontos valutabevételi forrástól esik így el.

Az Észak- és Dél-Korea között húzódó demarkációs vonal északi oldalán található ipari parkból - ahol eddig mintegy 120 dél-koreai cég üzemelt - már megkezdődött a dél-koreai állampolgárok hazaszállítása.

A szöuli kormány döntése nem váltott ki osztatlan lelkesedést egyes dél-koreai vállalatvezetők körében. Többen panaszkodtak, hogy a gyors rendelkezés kevés időt hagyott a cselekvésre.

Egyikük, Jang Ik Ho, egy tervező vállalat igazgatója kijelentette: a dél-koreai cégek eddig megtettek minden tőlük telhetőt, hogy jól menjenek a dolgok, most meg távozni kell. "Mit tettünk, hogy ezt érdemeljük?" - kérdezte. Szavai jól mutatják, mekkora a felháborodás az érintett dél-koreai vállalkozók körében.

A dél-koreai kormány ugyanakkor közölte, hogy segíti majd az ország ottani vállalatait, hogy minimálisra korlátozza az üzembezárások várható következményét.

Li Szuk Dzsun, a miniszterelnöki titkárság kormányzati kommunikációért felelős illetékese egy tanácskozáson hangsúlyozta: a kormány intézkedéseket tesz, hogy mérsékelje a cégeket érő hátrányt a bezárások, a gyártási késedelem, továbbá a pénzhiány miatt. A megbeszélésen a pénzügyekért, a kereskedelemért és a belügyekért felelős miniszterhelyettesek vettek részt.

A BBC értesülései szerint Phenjan azt hangoztatta, hogy lefoglalja a Keszongban működő dél-koreai vállalatok vagyonát, és helyi idő szerint fél hatig minden dél-koreai munkásnak el kell hagynia a helyszínt.

A keszongi ipari parkot 2004-ben nyitották meg annak a kísérletnek jegyében, hogy a két szomszédos ország majdani újraegyesítése céljából megpróbálják bebizonyítani: együtt tudnak működni olyan dolgozók, akik két ellentétes gazdasági rendszerből érkeztek.

Észak-Korea korábban az ipari park bezárását "hadüzenetként" értékelte, és Keszongot katonai zónának nyilvánította. Szöul úgy nyilatkozott, hogy a létesítmény felfüggesztésének célja, hogy olyan pénzcsapokat zárjon el, amelyekből Phenjan nukleáris és ballisztikusrakéta-fejlesztéseket finanszíroz.

A két Korea közötti feszültség növekedése jeleként Phenjan bejelentette, hogy megszakít két forródrótot Szöullal. Észak-Korea legutóbb 2013-ban vágta el a két Koreát összekötő kommunikációs vonalakat, a két ország közötti enyhülés beálltával azonban újra helyreállították azokat.   

Észak-Korea vasárnap műholdfelbocsátás céljával elindított egy hordozórakétát. A nemzetközi közösség megítélése szerint valójában egy katonai kísérletről volt szó, és Phenjan megsértette az ENSZ határozatait, amelyek tiltják számára a ballisztikusrakéta-technológia felhasználásával végzett rakétaindításokat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megszakították a forródrótot a két Korea között
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér