Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 18. 17:29|VG Online | Közélet

Nagy a korrupció az egyetemeken

Nem nemzeti sajátosság a felsőoktatásban tapasztalt korrupció.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Feltűnően magas szintet üt meg a korrupció az európai felsőoktatásban, legalábbis erről tanúskodik egy friss felmérés. Magyarország a vizsgált 11 ország közül a középmezőnyben foglal helyet, ám meglepő módon még így is megelőzi Németországot.

A berlini Milata KG nemzetközi fejvadászcég megbízásából a YouGov közvéleménykutató cég idén harmadik alkalommal végzett felmérést 11 európai ország 5725 diplomásának körében, így ez az eddigi legnagyobb, akadémiai korrupciót vizsgáló kutatás.

A kérdések öt területre irányultak: a megkérdezettek felsőoktatási tanulmányaik során hányszor tapasztaltak a felvételi eljárás, osztályozás, diploma és doktori odaítélése és ezek érdemjegye, illetve a tanszékek és más tudományos pozíciók odaítélése során korrupciót. Értve ezalatt nem csupán az egyszerű kenőpénzt, hanem például politikai vagy rokonsági kapcsolatokat, ajándékokat vagy éppen a vizsga felügyeletének szándékos elmulasztását.

Az eredményeket tekintve a legkirívóbb korrupció által fertőzött területnek a szakmailag indokolatlan felülosztályzás tűnik, az összes megkérdezett egyharmada tapasztalt ilyesmit tanulmányai során. Messze a legmagasabb mértékben, 68 százalékos értékkel áll ez a probléma Ukrajnában, ami több mint duplája a középértéknek megfelelő magyar értéknek.

A legkevesebb gond a doktori címek odaítélése körül van a felmérés szerint (11 százalékos mediánnal), igaz a megkérdezetteknek csak kisebb hányada doktorált, így a tapasztalati bázis is kisebb lehet.

Van egy terület viszont, amelyről általában kevés szó esik, ám arányait tekintve Európa szerte meglepően magas a mutyihányadosa, ez pedig a tanszékek és egyéb felsőoktatási pozíciók odaítélése. Ezen a téren például Németország a negyedik legrosszabb 27 százalékkal, nem sokkal lemaradva Spanyolország (37 százalék), Csehország (35 százalék), illetve Olaszország (32 százalék) mögött. Magyarország ellenben itt is a medián értéket hozza a maga 19 százalékával.

A férfiak magasabb arányban tapasztaltak korrupciót a nőknél, a 11 országra vetítve ez 24 százalék kontra 21 százalékot jelent.

A felmérést megrendelő Milata KG ügyvezető igazgatója, Paul Milata szerint a felsőoktatásban tapasztalt korrupció nem nemzeti sajátosság és egy orvosolható probléma, hiszen egy-egy ország eredményein belül is erős ingadozások mutatkoznak az időskálán. Ez pedig bizakodásra adhat okot. Addig azonban érdemes lehet fél szemmel a korrupciónak ezt a vetületét is figyelemmel kísérni, hiszen aki a felsőoktatásban simliskedéssel jutott előre, az a szakmai életben is hajlamosabb lehet a szabályok rugalmasabb kezelésére.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagy a korrupció az egyetemeken
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 29. 15:56169 új mentőautót kap az OMSZ

  Májustól 169 új mentőautót állíthat szolgálatba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte az OMSZ kommunikációs vezetője szombaton.

 • ÁPRILIS 28. 11:25160 milliós fogás az ukrán határon

  Több mint 160 millió forint értékű csempészárut, borostyánkövet és cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy ukrán rendszámú autóbuszban a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen - közölte az adóhatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

 • ÁPRILIS 28. 07:57Terrorellenes rajtaütés Londonban, egy ember megsérült

  Terrorellenes rajtaütést hajtott végre csütörtök éjjel London északnyugati városrészében a Scotland Yard egy fegyveres egysége. A művelet során egy fiatal nőt lövés ért.

 • ÁPRILIS 27. 16:53Elfogtak valakit a londoni parlamentnél, kések voltak nála

  Őrizetbe vettek csütörtökön a londoni parlament épületének közelében egy embert, akinél késeket találtak. Az eset során senki sem sérült meg.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér