VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

KÖZÉLET

Nekilátnak a menekülthelyzet rendezésének

2016. 3. 20. 19:29|Közélet
Átmeneti állapotokkal kezdődött az uniós–török megállapodás érvényesítése, a szándékosan rövid idő alatt nem állt fel az új helyzet kezeléséhez szükséges rendszer.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Vasárnap óta elvben a pénteken aláírt uniós–török megállapodásban foglaltaknak megfelelően fogadják a Törökország felől a görög szigetekre érkező menekülteket, azaz aki nem folyamodik menedékért, vagy a kérelmét elutasítják, azt visszaküldik. A határidő előtt érezhetően nőtt az átkeléssel próbálkozók száma: görög beszámolók szerint pénteken 1500-an érkeztek, szemben az előző napok néhány százas átlagával, de tegnapra virradóra is csaknem 900-an szálltak partra Leszbosz szigetén. A megállapodást azért léptették gyorsan életbe, hogy ne induljon be egy zárás előtti menekülthullám, vasárnapra viszont még nem érkeztek meg azok a migrációs és biztonsági hivatalnokok, tolmácsok, akiknek foglalkozniuk kellene a menedékkérőkkel. Egy ilyen tervet nem lehet 24 óra alatt életbe léptetni – mondta az AFP-nek Giorgiosz Kyricisz, a görög kormány migrációs ügynökségének szóvivője.

Összesen mintegy négyezren intézik majd a menekültek kérelmeit (a görög hatóságok mellett más uniós országok szakemberei is), ezen belül ezer körül lesz a biztonsági és katonai stáb létszáma, 1500 rendőr mellett. A kiadásokat az Európai Unió állja. Jean-Claude Juncker , az Európai Bizottság elnöke pénteki sajtótájékoztatóján úgy becsülte, hogy hat hónap alatt 300 millió euró lesz a herkulesinek nevezett feladat költsége. Racionálisan arra lehet számítani – mondta Angela Merkel német kancellár –, hogy a visszaküldés április 4. táján kezdődhet meg, még ha minden simán megy is. A március 20. előtt Görögországa érkezett több mint 47 ezer migráns vagy menedéket kér, vagy gazdasági bevándorlóként kiutasítják őket.

A megállapodás ellen a hétvégén Európa több országában is tüntettek, bírálói pedig egyebek közt arra figyelmeztettek, hogy ez csak a török–görög útvonalat érinti. Fennáll a veszélye annak, hogy az embercsempészek jóval hosszabb és veszélyesebb utakra viszik a menekülőket, például máris kezdenek újra átkelni a tengeren Észak-Afrika és Szicília között.

A megállapodás fő pontjai

– Március 20. után minden „irreguláris migránst” – vagyis aki nem kap menedéket – visszaküldenek Törökországba. A kérelmek elbírálását egyénileg intézik a görög hatóságok az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága segítségével.

– Minden Törökországba visszaküldött szír helyett egy ott már elismert szír menekültet fogad be az EU, összesen 72 ezer főig, őket az egyes országok önkéntes vállalásai alapján telepítik le.

– Mindkét oldalon felgyorsítják a török állampolgárok uniós vízummentességéhez szükséges eljárást, amelyet idén június végéig le akarnak zárni, ha Törökország teljesíti az összes feltételt.

– Az EU felgyorsítja a tavaly ősszel Törökországnak megítélt, a migráció kezelését célzó 3 milliárd euró folyósítását, és vállalja, hogy ennek elfogytával további 3 milliárdot ad 2018 végéig.

– Életre keltik a török csatlakozási tárgyalásokat: a közvetlen cél az, hogy még a holland elnökség, azaz az idei első fél év során megnyissák a 33. fejezetet (ez a pénzügyi és költségvetési területről szól, beleértve az uniós források felhasználását).

Szerző: Szabó Márta
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nekilátnak a menekülthelyzet rendezésének
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér