Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 17:31|Szűcs Júlia | Közélet

Orhan Pamuk a budapesti könyvfesztivál díszvendége

Tegnap nyílt meg a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a hazai könyvszakma legnagyobb seregszemléje, melyre idén is több tízezer látogatót várnak

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hagyományosan a könyv és a szerzői jogok világnapjához (április 23.) kapcsolódva rendezik meg a budapesti nemzetközi könyvfesztivált – immár 24. alkalommal. A ma nyíló négynapos fesztiválra 25 ország száz szerzője érkezik, és a hazai irodalmi életet közel négyszáz író és költő képviseli.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett seregszemlén évről évre egy-egy ország vagy régió mutathatja be irodalmát. Az elmúlt évtizedek alatt Európa, a tengerentúl és a Távol-Kelet könyvkiadásának színe-java vendégeskedett a budapesti fesztiválon (például: Németország, Spanyolország, Kína, Franciaország, Izrael). Idén a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatja be irodalmát és kultúráját. A meghívott országok kortárs íróival, költőivel mind a Millenárison, mind külső helyszíneken találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivál kezdete óta hagyomány, hogy átadják a budapesti főpolgármester által 1995-ben alapított és az évek során rangos elismeréssé vált Budapest-nagydíjat, melyet a fesztivál díszvendége kap. A díjat eddig a világirodalom olyan nemzetközileg is elismert alkotói vehették át, mint például Salman Rushdie, Michel Houelle­becq, Jonathan
Franzen, Sofi Oksanen, Umberto Eco vagy Amos Oz. A nagydíj történetében eddig egyetlen magyarként a szintén Nobel-díjas Kertész Imre vehette át a díjat. A fesztivál idei díszvendége, a török posztmodern irodalom jeles irodalmi Nobel-díjasa, Orhan Pamuk Péterfy Gergely laudációját követően vette át a díjat. A szerző szombat délelőtt dedikál a vásáron.
A program idén is kiegészül az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljával, mely az Európai Unió 28 tagországának közös kezdeményezésére jött létre és együttes szervezésében valósul meg évről évre.

Érzékeny veszteség az Alexandra boltok bezárása

A hazai könyvpiac egyik nagy szereplőjének, az Alexandrának évek óta tartó válsága és boltjainak januári bezárása érzékenyen érintette a könyvkiadókat és a szakma egészét. A Líra csoport és a Móra Kiadó tulajdonosai hosszú tárgyalássorozatot követően 24 stratégiailag fontosnak ítélt egykori Alexandra üzlet tulajdonjogát szerezték meg, és az általuk alapított Janikovszky és Kolosi Kft. a hónap végéig Líra-Móra márkanév alatt újranyitja őket. Eközben a Líra Könyv Zrt. – mint nagykereskedő – ajánlatot tett a korábban az Alexandra csoporttal szerződésben álló kiadóknak az árukészlet bizományos átvételére is. A Líra Könyv Zrt. emellett növelte saját kereskedelmi és franchise-hálózatát. Így az április végére lezáruló építkezési folyamat végén létrejön az ország legtöbb könyvesboltot üzemeltető hálózata: 92 könyvesboltot működtet majd a Líra csoport. Budapesten a Magvető Kiadó megnyitotta irodalmi kávézóját és könyvesboltját, ahol a kiadó gondozásában megjelent kötetek kaphatók.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Orhan Pamuk a budapesti könyvfesztivál díszvendége
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér