Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 15:31|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 15:36|Koncsek Rita | Közélet » Politika

45 milliárdot költenének digitális oktatásra

2017 év végiéig el akarják fogadni az új Nemzeti alaptantervet, mert 2019 szeptemberétől már ez alapján szeretnének tanítani, mondta Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkára a Liga által szervezett „nyitott ház” konferencián. Az államtitkár azt mondta, sajtóhírekkel ellentétben még nincs döntés sem a kilenc évfolyamos iskoláról sem a középiskolai felvételik átszervezéséről.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Magyarországon az utóbbi években nőtt az oktatásra fordított összeg. 2009-ben 1400 milliárd forintot, 2015-ben 1800 milliárd forintot, 2016-ban pedig már kétezer milliárd forintot költöttek az oktatásra – mondta az államtitkár.

Kép: MTI

Az új Nemzeti alaptantervet (NAT) 2017 év végéig szeretnék elfogadni, de még egyeztetés alatt áll – mondta az államtitkár. Az új alaptanterv főbb részleteit ismertetve elmondta, erősíteni szeretnék a digitális írástudást, ezért 45 milliárd forintot szánnak az iskolák informatikai fejlesztésre. Bevezetnék a digitális oktatási tartalmakat, de ehhez szükséges a pedagógusok digitális fejlesztése is – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy szeretnék felülvizsgálni a 6 és 8 osztályos gimnáziumok szerepét a magyar oktatásban, valamint jelentősen csökkentenék a lexikális vonatkozású tartalmakat a jövőben, valamint bevezetnék a természettudományos kompetenciamérést is.

Az államtitkár azt mondta, a tanári szakmát újra kell pozícionálni, a továbbképzési rendszert gyökeresen át kell alakítani. Beszélt arról is, hogy az iskolai gyermekvédelmi rendszerben jelentős a szakemberhiány, ezért az iskolai gyógypedagógusok és az iskolapszichológusok számát jelentősen növelni kell.

Módosítani szeretnének a pedagógusok bérrendszerén is, példaként említette, hogy aki elmegy egy borsodi kisfaluba tanítani, annak lakhatási támogatást adnának.

Utalt arra is, hogy el kell gondolkodni azon, hogy érdemes lenne meghosszabbítani a tanévet. Példaként említette, hogy tarthatna két héttel tovább az iskola, de azt a két hetet nem az iskolapadban, hanem táborokban tölthetnék el a gyerekek például természettudományokat tanulva. De azt is szóba került az új NAT összeállításánál, hogy legyenek hosszabbak a tanév közbeni szünetek, és az is, hogy legyenek témahetek.

Palkovics László beszélt arról is, hogy 2010-2014 között 957 ezer gyerek járt általános iskolába, 2015-re viszont 200 ezerrel csökkent az általános iskolások száma, viszont az intézményi háttér ugyanebben az időszakban 3500-ról 3600-ra nőtt.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
45 milliárdot költenének digitális oktatásra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 15:27Brüsszelben és a Trefortban is téma volt a CEU

  Teljesíthető feltételnek nevezte Áder János köztársasági elnök azt, hogy a CEU ügyében előzetes megállapodás jöjjön létre az Egyesült Államok kormánya és a magyar kormány között. A CEU rektora szerint nem lehet túszul ejteni egy egyetemet.

 • ÁPRILIS 25. 15:16Az önkormányzati vezetők, a katonák és a rendőrök bére is nő

  Harminc százalékkal növelik Romániában a polgármesterek, alpolgármesterek, valamint a megyei önkormányzati képviselői testületek elnökeinek és alelnökeinek a bérét - döntötte el kedden a román képviselőház.

 • ÁPRILIS 25. 14:47A bíróság helyben hagyta a török népszavazás eredményét

  A török legfelsőbb közigazgatási bíróság visszautasította a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) kérelmét, hogy érvénytelenítsék a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazás eredményét - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

 • ÁPRILIS 25. 14:13A CEU-törvényről tárgyal az Európai Bizottság szerdán

  Egyebek mellett a felsőoktatást érintő magyar szabályozásról is tárgyal szerdán az Európai Bizottság Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének a vezetésével, ezt követően a testület sajtótájékoztatón közzéteszi a vitáról szóló jelentését - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője kérdésre válaszolva kedden a bizottság sajtótájékoztatóján.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér