Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 1. 14:16|Utolsó módosítás: 2016. 2. 1. 17:30|VG Online | Közélet » Politika

Amerika újra választ - indul a harc a Fehér Házért

Élesre fordul az amerikai elnökválasztási harc: kezdődik a jelöltállítás, hogy eldőljön, kik indulhatnak az elnöki posztért novemberben.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Magyar idő szerint éjjel kettőkor indul a világ legnagyobb politikai show-műsora - kezdődnek az amerikai előválasztások, hogy a két nagy párt szavazói eldöntsék, kik indulhatnak a november 8-i elnökválasztáson. Az első hetek fő tétje persze akár leírható úgy is: elég lesz-e a válságkezelésben csalódottak dühe arra, hogy az elitellenes, nagyokat ígérgető jelöltek legyőzzék az elit embereit?

Clinton-Sanders: a tuti befutó ellen a rendszerellenesek jelöltje

fotó: AFP
A demokrata oldalon Hillary Clinton előnye változatlanul nagy, de egyre csökken. A volt külügyminiszter sokáig olyan egyértelmű esélyesnek tűnt az indulásra, hogy más jelöltek nagyon nem is mertek próbálkozni ellene a párton belül. Ebbe a képbe kavart bele Bernie Sanders vermonti szenátor, aki a demokratikus szocializmus hívószavával, a gazdagok adóemelésének és több szociális kiadás bevezetésének ígéretével egyre több szavazót tud maga mellé állítani.

Eközben Clinton a legfontosabb kérdésekben, különösen a gazdaságról igyekszik nem mondani semmi olyasmit, amivel sokakat fordíthatna maga ellen - nagy kérdés, hogy ez meddig lehet elég neki. A demokraták fiatal szavazói inkább Sanders mellett állnak, a rendszerben csalódottakat is ő szólítja meg egyelőre sikeresebben, a párt elitje, az idősebb liberálisok és a latin származású demokraták körében Clinton a népszerűbb. Kettejük ellen egyedül Martin O'Malley, Maryland volt kormányzója indul - az ő esetében igazán csak az a kérdés, hogy mikor száll ki a harcból, a párton belüli népszerűségét alig két százalékosra mérik.

Trump a világ ellen: legyőzhető-e a párt elitje?

fotó: AFP
Míg a demokratáknál rekordalacsony, addig a republikánusoknál rekordmagas számú jelölt vágott neki a kampánynak, voltak hetek, amikor 17 aspiráns volt harcban a konzervatív oldalon, mára tizenketten maradtak. A pártelit és a szavazók ellentéte soha nem volt még ennyire látványos (ezt a Politico cikke itt részletesen elemzi). Ahogy a demokratáknál Clinton, a republikánusoknál Jeb Bush tűnt sokáig jól ismert nevével biztos befutónak - most már az is kérdés, hogy az 5 százalékot eléri-e. De az elit másik kedvelt jelöltje, a mérsékelt konzervatívok arcának számító Marco Rubio is csak a harmadik helyen áll épp 10 százalék fölötti népszerűséggel. A toronymagas esélyesnek most az a Donald Trump tűnik, aki mesterien játszik rá a szegényebb munkásréteg és a magát a válságkezelés vesztesének érző konzervatív alsó-középosztály minden félelmére, a második hely pedig az ultrakonzervatív Ted Cruz é. Igaz, az ő esetleges sikerével tudnának mit kezdeni a piacok - Trump igazi győzelmi esélyeit még mindig csak kezdik beárazni, miután legalább már odáig eljutottak, hogy a lapok szórakoztatás rovatából átkerült az indulása a politikai hírekbe.

Ahogy Sandersnél, úgy nála is beláthatatlan, mit teljesítene elnökként az ígéreteiből és mibe kerülne ez az országnak - csakhogy ezzel az eséllyel most már egyre komolyabban kell számolni. Kérdés, hogy a pártelit mit kezd az ő népszerűségével, beáll-e mögé hamar, ha a várakozásoknak megfelelően sikeres lesz az első előválasztásokon, vagy megpróbálnak egy mérsékeltebb jelöltet támogatni. Rajtuk kívül 5 százalék fölött csak Ben Carson t mérik - az egykori idegsebész szintén rendszerellenes és radikális, emiatt egy ideig stabilan második is volt a párton belül, de populizmusban nem tudta felvenni a versenyt Trumppal. A többi jelölt - Rand Paul , John Kasich , Chris Christie, Mike Huckabee, Carly Fiorina, Rick Santorum és Jim Gilmore - számára az 5 százalék is messzinek tűnik.

Így választ Amerika

Az előválasztások és jelölőgyűlések rendszere gonosz kérdés lehetne bármelyik politikatudományi vizsgán - nem véletlen, hogy a helyi hagyományok tiszteletben tartása mellett mindkét nagy párt az egyszerűsítésre és az átláthatóbbá tételre törekszik. De a szabályok, amik alapján megállapítják, melyik jelölt támogatói hány helyet kapnak az állam résztvevői közül a párt nyári végleges jelölőgyűlésén, a republikánusoknál még mindig államról államra változnak, a demokratáknál már egységes a rendszer, ott tisztán a voksok százalékos aránya alapján osztják ki a delegáltakat.

Februárban még kevés helyen tartanak előválasztást. Ma Iowa, a jövő héten New Hampshire, a hónap végén pedig Dél-Karolina és Nevada választ. A demokratáknál az elnökjelöltről döntő 3636 delegált közül 182-t választanak meg ebben a hónapban, a republikánusoknál 2472-ből 133-at. De az esélyek felmérésére, a kampány élesre fordítására, és a gyengébb jelöltek kiszórására tökéletesen alkalmas lesz ez a hónap - olyan jelölt még szinte sosem lett elnök, aki az elsőként szavazó államok közt legalább néhányban nem tudott nagyot nyerni. Idén március 1-je lesz a szuperkedd, amikor a demokraták 943, a republikánusok 689 delegáltat választanak, két héttel később pedig 714-et, illetve 367-et, vagyis a delegáltak több, mint feléről a most következő másfél hónapban szavaznak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Amerika újra választ - indul a harc a Fehér Házért
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 22. 09:45Az USA új védelmi minisztere szombaton már akcióba is lépett

  James Mattis, az Egyesült Államok új védelmi minisztere szombaton már meg is kezdte a munkát: a napot a Pentagonban egyeztetésekkel töltötte.

 • JANUÁR 22. 09:15Széteshet a francia baloldal? Megkezdődött az előválasztás

  Megkezdődött vasárnap reggel a francia baloldal államfőjelölt-állító előválasztásának első fordulója. A jövő vasárnapi második fordulóba a felmérések szerint a hét jelölt közül háromnak van esélye bejutni: Manuel Valls volt miniszterelnök mellett a tőle politikailag balra álló Benoit Hamon volt oktatási és Arnaud Montebourg volt gazdasági miniszternek.

 • JANUÁR 22. 08:33Beolvasott Donald Trumpnak a CIA távozó igazgatója

  Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) leköszönő igazgatója - szavai szerint - "mélységesen szomorú és dühös" Donald Trump elnökre azért, amit látogatásakor mondott. John Brennan szóvivője útján nyilvánosságra hozott közleményében kifejtette: "Donald Trumpnak nagyon szégyellnie kellene magát". Szerinte ugyanis Trump elnök túl sokat beszélt önmagáról és túlságosan is magasztalta magát.

 • JANUÁR 21. 14:07Trump aláírta első elnöki rendeletét

  Donald Trump pénteken este aláírta az első elnöki rendeletet arról, hogy kormánya a Barack Obama által előterjesztett, megfizethető ellátásról szóló, a republikánusok körében Obamacare-nek nevezett törvény visszavonásán dolgozik, s az új törvény megszületéséig könnyítéseket rendelt el.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér