Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 17. 13:18|Utolsó módosítás: 2016. 3. 17. 13:24|VG Online - MTI | Közélet » Politika

Egyetlen nap alatt átnyomták a parlamenten a nemzeti fogyasztói csoportokat

A nemzeti otthonteremtési közösségekről, a kutyatenyésztésről és a behajtás szabályairól is új törvény készült ma.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Alig egy nappal azután, hogy beadták a javaslatot a nemzeti otthonteremtési közösségekről, ma már meg is szavazták azt a parlamentben. A kivételes eljárásban folytatott vitát a délelőtt gyorsan lefolytatták, majd el is fogadták a tervet. A tagok kötelezettséget vállalnak egy összeg folyamatos befizetésére, és amikor egy új lakás megvásárlásához szükséges pénz összegyűlik, sorsolással választják ki, hogy azt éppen ki kaphatja meg.

Az új lakások építésének ösztönzését nevezte a nok-javaslat céljának Rogán Antal . A javaslatot jegyző miniszter vitaindítójában az mondta: a törvény hozzásegít ahhoz, hogy az új lakások építésének üteme felgyorsuljon. Ezt fontos nemzetgazdasági célnak nevezte, hivatkozva arra, hogy új lakások építésében Magyarország elmarad régió országaitól. Hozzátette: 2014-es adatok szerint Magyarországon az új lakások építések száma 10 főre jutva a lengyelországinak a negyede, a csehországinak harmada, a szlovákiainak pedig körülbelül a fele.

Szakács László, az MSZP vezérszónoka úgy értékelte, hogy személyre szabott, pilótajátékra hajazó törvényjavaslatot nyújtottak be, amit családtámogatás köntösébe bújtattak. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) államilag legalizált pilótajátéknak nevezte az otthonteremtési közösségeket, és azt kérdezte: miért kezdeményeznek egy "fogyasztói csoport jellegű valamit?" Szerinte fogyasztóvédelmi szempontból számos sebből vérzik a javaslat.  Ikotity István (LMP) pedig azt bírálta, hogy egy napon belül szavaznak az előterjesztésről. Feltette a kérdést: miért nem az építésügyért felelő nemzetgazdasági tárca vagy a szociális ügyeket gondozó Emberi Erőforrások Minisztériuma nyújtotta be a javaslatot? Dömötör Csaba államtitkár szerint pilótajátékról szó nincs, és nem is fogyasztói csoport a nok, mert "hogyha voltak gondok a fogyasztói csoportokkal a múltban, azt épp a laza szabályozás eredményezte, itt szigorúak a szabályok".

Szintén ma döntöttek a képviselők a kutyatenyésztést érintő törvények átírásáról: a jövőben csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradnak hatósági felügyelet alatt, a többi fajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása megszűnik. Szavazta a behajtási költségátalányról is, a Ptk. helyett önálló jogszabályba foglalták ennek a szabályait, az összegét pedig negyven eurónak megfelelő forintban határozták meg.

Ezek után kezdődött meg az építési törvény vitája - ez többek közt a csokos lakások építéséhez szabja át az építészeti szabályokat, gyorsítva az építkezés folyamatát. Majd a magáncsődtörvény átírásával folytatták a munkát, ez újra kitolná a határidőket a jelentkezésre, mivel még mindig nagyon kevesen kérték a családi csődvédelmet. Ezután a Pakssal kapcsolatos szabályok megváltoztatásának vitája következett: a törvényt azért kell átírni, mert az Európai Bizottság szerint ellentétes az uniós irányelvekkel a túl nagy titkosítás. A nap későbbi részében pedig a földgázellátást, az Erzsébet-programot, valamint a szociális ügyeket rendező törvények kerültek még a képviselők elé.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egyetlen nap alatt átnyomták a parlamenten a nemzeti fogyasztói csoportokat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Aratógép2016. 3. 17. 17:15

  Migránsok.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Egyetlen nap alatt átnyomták a parlamenten a nemzeti fogyasztói csoportokat


  Migránsok.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Azzurro2016. 3. 17. 15:49

  Rogán a szomszédodban a Pasa parkban nincs egy eladó lakás? Még az is lehet, hogy összehaverkodnánk és adnál egy laza pár milliárdos megbízást nekem is. Ha már a többi jó szomszéd kapott.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Egyetlen nap alatt átnyomták a parlamenten a nemzeti fogyasztói csoportokat


  Rogán a szomszédodban a Pasa parkban nincs egy eladó lakás? Még az is lehet, hogy összehaverkodnánk és adnál egy laza pár milliárdos megbízást nekem is. Ha már a többi jó szomszéd kapott.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 24. 16:40Gyanúsítottként hallgatták ki a boszniai államelnökség szerb tagját Szarajevóban

  Gyanúsítottként hallgatták ki kedden Szarajevóban Mladen Ivanicot, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnökét, amiért nem tartotta tiszteletben az alkotmánybíróság egyik döntését.

 • JANUÁR 24. 15:48Az EP volt elnöke lehet a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje

  Az Európai Parlament volt elnöke, Martin Schulz lehet a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, és a párt elnöki tisztségét is megkaphatja.

 • JANUÁR 24. 13:57Új stadionról tárgyalt Orbán Viktor

  Orbán Viktor megbeszélést folytatott Markovits Lászlóval, a Vasas klubelnökével kedden az Országházban. A miniszterelnök és a klubvezető többek között az új Illovszky-stadion fejlesztéséről és a szurkolók ezzel kapcsolatban megfogalmazott kéréseiről egyeztetett - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

 • JANUÁR 24. 10:43Itt az ítélet: jóváhagyás kell a Brexithez

  A brit legfelsőbb bíróság kedden kihirdetett döntése szerint a brit kormánynak előzetes parlamenti jóváhagyást kell kérnie a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér