Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 1. 09:29|Utolsó módosítás: 2016. 3. 1. 13:01|VG Online | Közélet » Politika

Itt a döntés: titkosították az MNB adapítványainak adatait

Az MNB-törvény módosítása, az olimpiai pályázatba önthető tao-pénzek és az oktatásügy van a mai parlamenti ülés középpontjában.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Alig több, mint egy nap leforgása alatt elfogadta a parlament a fideszes Bánki Erik javaslatát, amely titkosítja az MNB által tulajdonolt gazdasági társaságok és alapítványok adatait, egyúttal emeli a jegybanki vezetők fizetését, valamint vezető tisztségviselőinek díjazását. A Matolcsy György nek járó eddigi 2,5 millió forint körüli havi bér 5 millióra, az alelnököké 4,5 millió forintra emelkedik, a monetáris tanács tagjai havi 3 milliót kapnak, ahogy a felügyelőbizottság tagjai is. Az fb-elnök Papcsák Ferenc tiszteletdíja 1,2 millióról 3,5 millióra nő.

A javaslatot Bánki tegnap adta be, ma pedig kivételes eljárásban már el is készül a törvény. A parlamenti ülés délelőttje erről az indítványról szólt: első napirendi pontként megtartották az összevont vitát, majd amint ezzel végeztek, kezdődnek a szavazások.

"Lehetőséget adunk a jegybanknak, hogy veszély esetén meg tudja védeni a nemzeti érdekeket" - így mutatta be Bánki Erik a törvényjavaslatot. Szerinte ha ki kéne adni minden adatot az alapítványokról, akkor azzal a piaci versenyben kerülnének hátrányba. Az MNB vezetői bérezésének megváltoztatása pedig szerinte az EU irányelvei alapján is indokolt. Az ellenzék részéről az MSZP-s Bárándy Gergely úgy foglalta össze a kifogásokat: alkotmányellenes a titkosítás, a versenyhátrányba kerülés nem indokolja az adatok teljes titkosítását, a vezetői fizetéseket pedig addig nem kéne az uniós szintre emelni, amíg az orvosok vagy tanárok fizetése nincs ott.

A mai ülésen döntöttek még a tao-törvény átírásáról - így lehet majd az olimpiai pályázatot is támogatni a tao-pénzekből -, a postatörvényről, valamint a Ptk. hatályba lépésével kapcsolatos szabályokról. Ez utóbbi ad haladékot a kisebb kft-knek: azok, amelyeknek a jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot, idén március közepe helyett 2017. március 15-éig lehetnek kötelesek a törzstőkét megemelni vagy átalakulni. Ezen kívül több nemzetközi szerződésre bólintottak ma rá a képviselők.

A nap másik fontos témája az oktatásügy lesz: az MSZP javaslatára tartanak vitanapot az oktatás helyzetéről. Az előzetes terv szerint kora délutánról kilenc órán át folyhat a vita az oktatásról.

Az iskoláknál nem volt más, csak "időszakos részleges alulfinanszírozottság" - mondta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere az oktatásügy parlamenti vitanapján úgy fogalmazott az iskolák gazdálkodásáról: "az összegek mindig megérkeztek, csak nem mindig időben".

"Amikor arról beszélünk, hogy az iskolákban ez-az hiányzik, akkor 17 százalékban beszélünk az állam felelősségéről, a többi az önkormányzatok, az egyházak vagy magánkézben van" - mondta a miniszter az MSZP kérésére összehívott parlamenti vitanapon. Szerinte a problémák abból erednek, hogy 2010-ben az önkormányzati fenntartású iskolarendszer az összeomlás közelébe került. Üzent a tüntető és sztrájkoló pedagógusoknak is: mint mondta, a megoldást az jelentheti, ha tárgyalnak a kormánnyal.

"A panaszt, amikor a diákok azt mondják, hogy túl sokat kell tanulni, szerintem a helyén kell kezelni" - mondta a miniszter.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Itt a döntés: titkosították az MNB adapítványainak adatait
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 9. 08:35Trump betartja ígéretét

  Fontos kampányígérete volt Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek, hogy megerősíti a hadsereget és leszámol az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, ezért várhatóan megnőnek majd az ország védelmi kiadásai - mondta Nagy Sándor András Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • 2016. 12. 8. 14:31Miniszteri fizetést kaphat Tarlós

  Ötpárti konszenzus alakult ki a polgármesteri bérezés kérdésében, amennyiben a százalékokról is megegyezés születik, január 1-jétől életbe léphet az új rendszer - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 • 2016. 12. 8. 14:26Lázár: oktatási kerekasztalon tekintenék át a PISA-eredményeket

  A kormány arra kéri Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, szervezzen olyan oktatási kerekasztalt, amelyen a pedagógus érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel közösen áttekintik a PISA 2015 felmérés eredményeit - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

 • 2016. 12. 8. 08:22Felmelegítik az óraátállítás kérdését a parlamentben

  Az Országgyűlés ma tárgyalja a kormány versenyképesség-növelésről szóló adócsomagját, valamint a Jobbik javaslatára az óraátállítás megszüntetésének lehetőségét.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér