Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 1. 09:29|Utolsó módosítás: 2016. 3. 1. 13:01|VG Online | Közélet » Politika

Itt a döntés: titkosították az MNB adapítványainak adatait

Az MNB-törvény módosítása, az olimpiai pályázatba önthető tao-pénzek és az oktatásügy van a mai parlamenti ülés középpontjában.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Alig több, mint egy nap leforgása alatt elfogadta a parlament a fideszes Bánki Erik javaslatát, amely titkosítja az MNB által tulajdonolt gazdasági társaságok és alapítványok adatait, egyúttal emeli a jegybanki vezetők fizetését, valamint vezető tisztségviselőinek díjazását. A Matolcsy György nek járó eddigi 2,5 millió forint körüli havi bér 5 millióra, az alelnököké 4,5 millió forintra emelkedik, a monetáris tanács tagjai havi 3 milliót kapnak, ahogy a felügyelőbizottság tagjai is. Az fb-elnök Papcsák Ferenc tiszteletdíja 1,2 millióról 3,5 millióra nő.

A javaslatot Bánki tegnap adta be, ma pedig kivételes eljárásban már el is készül a törvény. A parlamenti ülés délelőttje erről az indítványról szólt: első napirendi pontként megtartották az összevont vitát, majd amint ezzel végeztek, kezdődnek a szavazások.

"Lehetőséget adunk a jegybanknak, hogy veszély esetén meg tudja védeni a nemzeti érdekeket" - így mutatta be Bánki Erik a törvényjavaslatot. Szerinte ha ki kéne adni minden adatot az alapítványokról, akkor azzal a piaci versenyben kerülnének hátrányba. Az MNB vezetői bérezésének megváltoztatása pedig szerinte az EU irányelvei alapján is indokolt. Az ellenzék részéről az MSZP-s Bárándy Gergely úgy foglalta össze a kifogásokat: alkotmányellenes a titkosítás, a versenyhátrányba kerülés nem indokolja az adatok teljes titkosítását, a vezetői fizetéseket pedig addig nem kéne az uniós szintre emelni, amíg az orvosok vagy tanárok fizetése nincs ott.

A mai ülésen döntöttek még a tao-törvény átírásáról - így lehet majd az olimpiai pályázatot is támogatni a tao-pénzekből -, a postatörvényről, valamint a Ptk. hatályba lépésével kapcsolatos szabályokról. Ez utóbbi ad haladékot a kisebb kft-knek: azok, amelyeknek a jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot, idén március közepe helyett 2017. március 15-éig lehetnek kötelesek a törzstőkét megemelni vagy átalakulni. Ezen kívül több nemzetközi szerződésre bólintottak ma rá a képviselők.

A nap másik fontos témája az oktatásügy lesz: az MSZP javaslatára tartanak vitanapot az oktatás helyzetéről. Az előzetes terv szerint kora délutánról kilenc órán át folyhat a vita az oktatásról.

Az iskoláknál nem volt más, csak "időszakos részleges alulfinanszírozottság" - mondta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere az oktatásügy parlamenti vitanapján úgy fogalmazott az iskolák gazdálkodásáról: "az összegek mindig megérkeztek, csak nem mindig időben".

"Amikor arról beszélünk, hogy az iskolákban ez-az hiányzik, akkor 17 százalékban beszélünk az állam felelősségéről, a többi az önkormányzatok, az egyházak vagy magánkézben van" - mondta a miniszter az MSZP kérésére összehívott parlamenti vitanapon. Szerinte a problémák abból erednek, hogy 2010-ben az önkormányzati fenntartású iskolarendszer az összeomlás közelébe került. Üzent a tüntető és sztrájkoló pedagógusoknak is: mint mondta, a megoldást az jelentheti, ha tárgyalnak a kormánnyal.

"A panaszt, amikor a diákok azt mondják, hogy túl sokat kell tanulni, szerintem a helyén kell kezelni" - mondta a miniszter.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Itt a döntés: titkosították az MNB adapítványainak adatait
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 16:34Mindenképpen maradni akar a CEU

  Nem zárják be a Közép-európai Egyetemet (CEU) semmilyen körülmények között, a tudományos programok folytatódnak - mondta az intézmény elnök-rektora szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Michael Ignatieff kijelentette: Budapest az "otthonuk", és itt akarnak maradni.

 • MÁRCIUS 29. 15:17Mit csinál a Brexit a gazdasággal?

  Az Egyesült Királyság EU-ból való távozása miatt a következő időszakban a font gyengülhet, és a brit gazdaságra több területén is inkább negatív hatással lehet a lépés – véli a K&H Bank egyik elemzője, miután Theresa May elküldte a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést Donald Tusknak.

 • MÁRCIUS 29. 14:04Twitteren vette tudomásul a Brexitet az EU

  Theresa May brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásától Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy immár "nincs visszaút", az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Donald Tusk az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője erre egy Twitter üzenetben, szűkszavúan üdvözölte a döntést.

 • MÁRCIUS 29. 13:42Theresa May: nincs visszaút

  Theresa May brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásától Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy immár "nincs visszaút", az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér