Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 18:50|Blahó Miklós | Közélet » Politika

Kormányváltás: Barack Obama az amerikai demokráciát félti

A nemzeti egységért, a demokratikus vívmányokért és hagyományokért állt ki búcsúbeszédében Barack Obama, míg Donald Trump üzleti ügyeit és „orosz kapcsolatait” igyekezett tisztázni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Könnyeivel is küszködve, a Chicagóban összegyűlt, „még négy évet” skandáló húszezres közönség lelkes támogatásától kísérve búcsúzott el az amerikaiaktól Barack Obama, aki nyolc esztendőn át kormányozta az Egyesült Államokat. Beszédét – amelyet gyakorta szakított meg taps, s Trump nevének említésekor a hurrogás – azzal az Egyesült Államokban „magától értetődő” gondolattal, de a mindennapokban „önmagától nem szükségképpen megvalósuló” tézissel kezdte, hogy minden ember egyenlő. Tette mindezt a rendkívül megosztó, a közéletet mérgező elnökválasztási verseny eldőlése után, néhány nappal a republikánus Donald Trump beiktatása előtt.

Három fő témára összpontosított, mint a demokráciát fenyegető veszélyekre. Az egyenlőtlenséget említette elsőként, majd a faji előítéletek továbbélését másodikként, még ha a helyzet sokkal jobb is, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Aztán kitért arra, milyen súlyos veszélyeket rejt magában, ha az emberek képtelenek szót érteni egymással általánosan elfogadható tények alapján. Az amerikaiakat egymáshoz fűző és egységben tartó kötelékek pedig meggyengülnek – véli Obama –, ha a politikai diskurzus olyan maró hatásúvá válik, hogy jellemes emberek nem hajlandók állami szolgálatot vállalni, ha a gyűlölet átitat mindent, s „akivel nem értünk egyet, azt nemcsak eltévelyedettnek, hanem rossz szándékúnak is bélyegezzük”, ha egyesek „amerikaibbnak” tartják magukat másoknál. Az amerikai demokráciát éppúgy fenyegetik az iszlámra hivatkozó fanatikusok, mint azok a külföldi autokraták, akik hatalmukat féltik „a szabad piactól, a nyitott demokráciától és magától a civil társadalomtól”.

Eredményeit röviden összegezte: kilábalás a nagy recesszióból, az autóipar talpra állítása, a szakadatlan munkahelyteremtés, a kubai nyitás, Oszama bin Laden kiiktatása, az azonos neműek házassága s nem utolsósorban az egészségfinanszírozási reform, az Obamacare, amely húszmillióval növelte a betegbiztosítási rendszerben részt vevők számát. A republikánus támadásokra utalva hozzátette: aki jobb rendszert ajánl, amely ugyanennyi embert olcsóbban ellát, azt maga is támogatni fogja.

Amerika jobb és erősebb lett – mondta Obama –, de az értékek védelmében mindenkinek tennie kell, nem lehet minden problémát leegyszerűsíteni a fehér középosztály és más kisebbségek ellentétévé, miközben a gazdagok, akiknek a jövedelme egyre nő, jól elvannak magukban. Éppenséggel fel kell ismerni a kisebbségek igazát és a fehér középosztály aggodalmait, ezen az alapon lehetne nemzeti egységet teremteni – hangzott Obama legfontosabb üzenete.

A magyar idő szerint szerdára virradóra megejtett búcsúról a közfigyelem hamar Donald Trumpra terelődött, aki ma délután tartotta első sajtóértekezletét. Az elején ő maga és alelnöke, Mike Pence is boszorkányüldözésnek és álhírnek nyilvánította a legújabb, meg nem erősített hírszerzési feltételezést, hogy Oroszország kompromittáló információkkal rendelkezne a megválasztott elnökről. Trump megdicsérte azokat a hírközlő szerveket, amelyek óvatosan kezelték a témát, de megjegyezte: reméli, nem a hírszerzés szivárogtatott. A továbbiakban kérdésekre válaszolva elismerte, hogy Oroszország valóban belefolyhatott a választási procedúrába a demokraták e-mailjeinek feltörésével. További kérdésekre kijelentette: nincsenek üzleti ügyei Oroszországban, s nem hiheti senki, hogy „ Hillary Clinton keményebben lépett volna fel Putyinnal szemben”, mint ahogy az tőle várható.

Felálló csapatát nagyszerűnek nevezte Trump, s azt mondta, hogy állásteremtési rekordot szeretne elérni. A Ford, a Fiat-Chrysler máris fejleszt az amerikai Közép-Nyugaton, s most nagy feladat, hogy a gyógyszergyárakat is visszahozzák az Egyesült Államokba.

A sajtóértekezlet elején Trump átadta a szót ügyvédjének, Sheri Dillonnak, aki elmondta: bár az érdekütközési törvények nem vonatkoznak rá, a megválasztott elnök mégis önként kivonul üzleti birodalma irányításából, amelyet két fiának ad át – de tulajdonától nem válik meg –, s így a Fehér Ház lakójaként nem hozhat önérdekű döntéseket.

A sajtótájékoztató néhány szereplőjét, például a CNN-t, álhírgyártással vádolta Trump – amit egyébként később a tévétársaság visszautasított –, s azt mondta, hogy a külső támadások elleni védelemre jobban fel kell készíteni az amerikai információs rendszereket. Egyebekben közölte: amint megalakul az új kormány, az Obamacare-t új, olcsóbb biztosítási rendszerrel váltják fel. A mexikói határra pedig megépítik a falat, amelyért a déli szomszéd is fizetni fog.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kormányváltás: Barack Obama az amerikai demokráciát félti
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér