VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

KÖZÉLET / POLITIKA

Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma

2016. 2. 15. 13:04|Utolsó módosítás: 2016. 2. 15. 13:12|Közélet » Politika
A miniszterelnök felszólalásával kezdődött el a parlament 2016-os munkája. Ma a kormány kérdezése lesz a képviselők feladata, a fontos törvényjavaslatok megszavazására a tavaszig várni kell.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szokásosnál jóval kisebb, alig ötperces késéssel indult meg a parlament első idei ülésnapja. A munka Orbán Viktor felszólalásával kezdődött el - a miniszterelnök az év végi gazdasági zárásáról és a 2016-os év elindításáról, valamint a téli szünet alatti fontosabb döntésekről beszélt.

A miniszterelnök szerint "szép teljesítmény" a magyar költségvetési hiány alakulása, azonban nem lehetünk elégedettek, mert nominálisan így is nőtt a hiány. A növekedés megállításához előbb-utóbb nullás költségvetésre lesz szükség - mondta. (Ez a mostani helyzetben persze csak hatalmas megszorítások után valósulhatna meg, pontos időtervet azonban nem mondott a miniszterelnök.)

A munkanélküliség tovább csökken, a gazdasági növekedés pedig 2,9 százalékos volt, amivel az EU élvonalában vagyunk (valójában a 11. helyen, de így is jóval az átlag felett) - értékelt a kormányfő.

A cél most Orbán szerint a polgári berendezkedés felépítése - ehhez szerinte most már megvannak a stabil pénzügyi alapjaink. A legfontosabb most az adócsökkentés "bevallottan kísérleti jelleggel", hogy teszteljék, mekkora lyukat üt a költségvetésben a sertésáfa és a lakások áfájának csökkentése - ezeknek a hatásait majd a tavasszal értékelik, valamint az otthonteremtés könnyítése és a családok megerősítése - mondta.

Ami a béremeléseket illeti, szerinte most elmentünk az ország teljesítőképességének határáig. Üzent a kormányfő a tanároknak is: arról beszélt, hogy minden béremelésnél lehet nagyobbat kérni.

Orbán bemutatta a télen meghozott döntéseket a csokról - ebben a már ismert információkon kívül azt mondta el: az állami lakáskasszáról még folynak az egyeztetések és a viták.

A legnagyobb kihívás azonban nem gazdasági, hanem társadalmi lesz a miniszterelnök szerint idén, a migránskérdés. Brüsszel be akarja engedni és szállítani a migránsokat, majd szétosztani, a magyar kormány ezt nem fogadja el - mondta az EU-csúcsról Orbán.

A németek befogadó politikája csődöt mondott, de azt is el kell fogadni, hogy kerítésekkel megoldani a menekültválságot nem lehet - így reagált Schiffer András a miniszterelnök beszédére. Szerinte a szabadkereskedelem az oka a bajoknak és az, hogy a nagy cégek elrabolhatják a szegény országok erőforrását, a magyar kormány pedig ezt csak erősíti. Azt kell eldönteni, hogy az olcsó bérekkel akarunk-e versenyezni, vagy a tudással - mondta.

A Jobbikból Vona Gábor úgy válaszolt: a gazdasági lehetőségeinkhez képest keveset fordítunk például az egészségügyre, az oktatásra, vagy épp az elvándorlás megállítására. Érdemes volna a korrupcióval is foglalkozni, különösen a miniszterelnök közvetlen környezetében előforduló korrupcióval - mondta. A pártja támogatja az alaptörvény módosítását, de abban a formában, ahogy a Fidesz azt szeretné, nem.

Harrach Péter (KDNP) a menekültügyről beszélt, amikor Orbán felszólalására reagált: szerinte a keleti embernek az otthonról sajátos véleménye van, ahogy a vendégről és a betolakodóról is.

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint hiába dolgoznak több millióan Magyarországon, ha nem tudnak belőle megélni. Szerinte a hétvégi tüntetés követelései jogosak voltak.

Kósa Lajos (Fidesz) szerint az a magyar választók nagy türelmét jelzi, hogy az MSZP elnöke békésen tudott sétálni a tüntetők között. A magyarok jövedelmi helyzete most százszor jobb, mint 2010 előtt volt - mondta. Az oktatásügyi vitához Kósa azt tette hozzá: "ne üljünk fel annak a statisztikák által megcáfolt butaságnak, hogy a magyar általános iskolások leterheltebbek lennének, mint az OECD-átlag (...) lehet, hogy rosszul terheljük őket, lehet, hogy nem megfelelő a tananyag, de konkrétan az OECD iskoláiban a gyerekek jobban terheltek."

Orbán Viktor azt válaszolta a képviselőknek: a népességfogyást valóban nem bevándorlással, hanem a családtámogatási rendszer megerősítésével kell megoldani, ez a következő 15 év egyik legfontosabb kérdése lesz. A globális világrend igazságossá tétele fontos szempont, de a migránsok mostani érkezését ez nem oldja meg - válaszolta Schiffernek. A szabadkereskedelemről szerinte elvi a nézetkülönbség, a Fidesz szerint jó szabadkereskedelem és rosszul szabályozott létezik. Ha nincs exportunk, a mostani életszínvonalunkat sem vagyunk képesek tartani - mondta.

A miniszterelnök szerint az sem igaz, hogy kevesebbet költenének az oktatásra. Minden évben többet költenek az egészségügyre és az oktatásra is - fogalmazott. "Nem vitatom el, hogy a pedagógusok a 40 és a 25 százalékos után most egy 18 százalékos béremelést akarnak, megértem ezt, csak ez nem lehetséges" - foglalkozott a tanárok petíciójának 25 pontja közül egyetlennel.
Az ellenzékiek az oktatásüggyel foglalkoztak a napirend előtt: a jobbikos Dúró Dóra arról beszélt, hogy a tanárok a rossz tankönyveknek most már inkább a fűtőértékét kezdik értékelni, az LMP-s Ikotity István pedig azt mondta, hogy a biciklit nem túltolták, hanem kormány és fék nélkül egyensúlyoz a szakadék szélén. Egyedül az MSZP napirend előttijében nem az oktatásügy volt a téma, akkor az egészségügy rossz helyzetéről esett szó. Rétvári Bence államtitkár szerint nem kéne azt mondani, hogy az egészségügy csatlakozott a tanárok tüntetéséhez, hiszen csak néhány szervezet vezetői csatlakoztak, az pedig nem igaz, hogy megfélemlítenék, aki aláírta a tanárok petícióját, mert az egy nyilvános aláírásgyűjtés volt. Azt is hozzátette: évről évre többet költenek a pedagógusok béreire.

Még nincs itt az alkotmánymódosítás

A heti napirendi tervben az igazán fontos nem az, hogy milyen törvényekről lesz szó, hanem egy olyan javaslat, ami kimaradt: a következő két hétben egyáltalán nem kerülne szóba az alkotmány módosítása. Hiába jelzi a kormány azt, hogy ha az ellenzék nem segít kétharmadot összehozni ahhoz, hogy terrorveszély idején nagyobb hatásköre legyen a kormánynak, akkor "emberekhez fordulnak", egyelőre be sem nyújtották az erről szóló tervezetet.

Így viszonylag kisebb érdeklődést kiváltó ügyekkel fognak foglalkozni a következő hetekben. Ma az interpellációk és az azonnali kérdések után mindössze két nagy port nem felverő törvényjavaslatról - 2017 Arany János Emlékévvé nyilvánításáról és egy magyar-dél-koreai katonai adatcsere-egyezményről - tárgyalnak Kövér javaslata szerint. Holnap a tao és más sporttámogatások rendszerének átalakítása hozhat nagyobb vitát, valamint a postai szolgáltatásokról szóló javaslat, amellyel a posta szerződéseit és adatait kivennék az infótörvény hatálya alól, e kettőn kívül csak nemzetközi egyezményeket és a konzuli védelem szabályait beszélik át. Végül jövő hétfőn pedig szokás szerint mindössze a kérdések és az azonnali kérdések kerülnek a képviselők elé.

Szerző: Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

 • 32. lófütyi2016. 2. 16. 19:11

  Csicska Agrimuzsik, FIDESZ-szimbióta alvalaglény! Még egyszer, hátha megvilágosodsz: Mi köze a rezsirizsának meg a QuaestOrbányiék közbeszerzési gyakorlatának a szabad kereskedelemhez?!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  Csicska Agrimuzsik, FIDESZ-szimbióta alvalaglény! Még egyszer, hátha megvilágosodsz: Mi köze a rezsirizsának meg a QuaestOrbányiék közbeszerzési gyakorlatának a szabad kereskedelemhez?!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 31. Agricola2016. 2. 16. 18:20

  Lófütyi és a másik lóalkatrész Kjos, már oda jutottak, hogy összetévesztik Schiffert Orbánnal!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  Lófütyi és a másik lóalkatrész Kjos, már oda jutottak, hogy összetévesztik Schiffert Orbánnal!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 30. Agricola2016. 2. 16. 18:17

  lófütyi többet ivott a Keletinél.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  lófütyi többet ivott a Keletinél.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 29. Kjos42016. 2. 16. 16:02

  Kula: megvilagosodtal, baszki?! Vagy kirugtak, s most sajat velemenyt irtal, nem a szokasos kopipasztokat?!
  Ezt ugatjuk s ven hulye fejednek evek ota! A nagy onallosag, fuggetlenseg, nemzeti fszsag dumatok a kokorszakba vinne minket!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  Kula: megvilagosodtal, baszki?! Vagy kirugtak, s most sajat velemenyt irtal, nem a szokasos kopipasztokat?!
  Ezt ugatjuk s ven hulye fejednek evek ota! A nagy onallosag, fuggetlenseg, nemzeti fszsag dumatok a kokorszakba vinne minket!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 28. Aratógép2016. 2. 16. 14:17

  dejjoféreg, miért nem adsz választ arra az egyszerű kérdésre amit feltettem neked?

  Amúgy pedig valakinek meg kell billentenie a makroadat-hamisítás bilijét mielőtt Görögország sorsára jutunk.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  dejjoféreg, miért nem adsz választ arra az egyszerű kérdésre amit feltettem neked?

  Amúgy pedig valakinek meg kell billentenie a makroadat-hamisítás bilijét mielőtt Görögország sorsára jutunk.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 27. lófütyi2016. 2. 16. 13:28

  Csicska Agrimuzsik, FIDESZ-szimbióta alvalaglény! Azt mered állítani, hogy a QuaestOrbányi qrmány a kőkorszakba visz minket?!?! Mi köze a rezsirizsának meg a QuaestOrbányiék közbeszerzési gyakorlatának a szabad kereskedelemhez?!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  Csicska Agrimuzsik, FIDESZ-szimbióta alvalaglény! Azt mered állítani, hogy a QuaestOrbányi qrmány a kőkorszakba visz minket?!?! Mi köze a rezsirizsának meg a QuaestOrbányiék közbeszerzési gyakorlatának a szabad kereskedelemhez?!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 26. Agricola2016. 2. 16. 13:05

  Meglepő volt Schiffer antikapitalista hozzászólása.

  Különösen irracionálisnak tűnt a szabad kereskedelem elleni támadása.

  Egy kis területű, kis lakosságú országban nem állnak rendelkezésre azok az erőforrások, amelyek mostani életszínvonalunk fenntartását lehetővé tennék.

  Szabad kereskedelem nélkül elindulhatnánk a kőkorszak felé!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  Meglepő volt Schiffer antikapitalista hozzászólása.

  Különösen irracionálisnak tűnt a szabad kereskedelem elleni támadása.

  Egy kis területű, kis lakosságú országban nem állnak rendelkezésre azok az erőforrások, amelyek mostani életszínvonalunk fenntartását lehetővé tennék.

  Szabad kereskedelem nélkül elindulhatnánk a kőkorszak felé!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 25. dee joo2016. 2. 16. 12:59

  Hmmm. Most gondold el, ha erre valami ballib kormány még rátesz kétháromöttíz lapáttal!

  Ui.Erőltess magadra egy kis kultúrát, nyugalmat. Mi lesz velünk ha valami bajod lesz. Bár agy- vérzést biztos nem kaphatsz! :))

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  Hmmm. Most gondold el, ha erre valami ballib kormány még rátesz kétháromöttíz lapáttal!

  Ui.Erőltess magadra egy kis kultúrát, nyugalmat. Mi lesz velünk ha valami bajod lesz. Bár agy- vérzést biztos nem kaphatsz! :))

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 24. Aratógép2016. 2. 16. 12:16

  dejjoféreg,

  "Megszorítás és adóemelés!"

  Az orbánkormány több mint 50 féle megszorítást és adóemelést csinált 2010 óta. GDP arányosan 6 Bokros Lajosnak felel meg.

  "Lesz családtámogatás csökkentés."

  Az nem lesz, merthogy a magas jövedelműeknek biztosított magas adókedvezmény nem családtámogatás. Ezt el is kell venni.

  "Lesznek létszámleépítések és "egészséges" 10-12%-os munkanélküliség."

  Létszámleépítést mióta a kormány csinál? Ja tényleg, "bürokráciacsökkentésnek" hívja. De mintha az ez a kormány lenne.
  A munkanélküliség most is 10-12% vagy még több, ha kivonod a közfoglalkoztatottakat.

  "Viszont mindezek ellentételezéseképpen lesz államadósság és költségvetési hiány növekedés."

  Ezek most is stagnálnak, sőt az adósság kicsit nő is. A megszorítások ellenére.

  "Végre újra lesz iskola és kórházbezárás, vasútvonal felszámolás."

  Tájékoztatlak hogy ezek is most is vannak. Sőt összességében mindkét szektorban annyival csökkentette a GDP arányos résztvételt az állam, amennyire még a válság éveiben sem volt példa.
  Vasútvonalakat pedig most is bezárnak. Összesen 7-et indítottak újra a "liberálisok" által bezártakból, abból is már csak 3 megy napi 1-1 szerelvénnyel.

  De mindennek te is utánanézhettél volna, ha már esetleg nem TUDOD. Az is lehet hogy már sokan próbálták erre felhívni a figyelmedet, de valahogy lepergett rólad. Hogyan lehetséges ez dejóféreg?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  dejjoféreg,

  "Megszorítás és adóemelés!"

  Az orbánkormány több mint 50 féle megszorítást és adóemelést csinált 2010 óta. GDP arányosan 6 Bokros Lajosnak felel meg.

  "Lesz családtámogatás csökkentés."

  Az nem lesz, merthogy a magas jövedelműeknek biztosított magas adókedvezmény nem családtámogatás. Ezt el is kell venni.

  "Lesznek létszámleépítések és "egészséges" 10-12%-os munkanélküliség."

  Létszámleépítést mióta a kormány csinál? Ja tényleg, "bürokráciacsökkentésnek" hívja. De mintha az ez a kormány lenne.
  A munkanélküliség most is 10-12% vagy még több, ha kivonod a közfoglalkoztatottakat.

  "Viszont mindezek ellentételezéseképpen lesz államadósság és költségvetési hiány növekedés."

  Ezek most is stagnálnak, sőt az adósság kicsit nő is. A megszorítások ellenére.

  "Végre újra lesz iskola és kórházbezárás, vasútvonal felszámolás."

  Tájékoztatlak hogy ezek is most is vannak. Sőt összességében mindkét szektorban annyival csökkentette a GDP arányos résztvételt az állam, amennyire még a válság éveiben sem volt példa.
  Vasútvonalakat pedig most is bezárnak. Összesen 7-et indítottak újra a "liberálisok" által bezártakból, abból is már csak 3 megy napi 1-1 szerelvénnyel.

  De mindennek te is utánanézhettél volna, ha már esetleg nem TUDOD. Az is lehet hogy már sokan próbálták erre felhívni a figyelmedet, de valahogy lepergett rólad. Hogyan lehetséges ez dejóféreg?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 23. dee joo2016. 2. 16. 11:26

  Nem kell más csak egy baloldali-liberális kormány! Aztán lesz minden.
  Megszorítás és adóemelés! Lesz családtámogatás csökkentés. Lesznek létszámleépítések és "egészséges" 10-12%-os munkanélküliség.
  Viszont mindezek ellentételezéseképpen lesz államadósság és költségvetési hiány növekedés.
  Végre újra lesz iskola és kórházbezárás, vasútvonal felszámolás. Lesz és csak lesz és lesz......

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy megszorítások kellenének, hogy valóra váljon Orbán álma


  Nem kell más csak egy baloldali-liberális kormány! Aztán lesz minden.
  Megszorítás és adóemelés! Lesz családtámogatás csökkentés. Lesznek létszámleépítések és "egészséges" 10-12%-os munkanélküliség.
  Viszont mindezek ellentételezéseképpen lesz államadósság és költségvetési hiány növekedés.
  Végre újra lesz iskola és kórházbezárás, vasútvonal felszámolás. Lesz és csak lesz és lesz......

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér