Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 10. 12:53|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 13:10|VG | Közélet » Politika

Összefogtak az alapítók, formálódik a mag-Európa

Kétsebességessé válhat az Európai Unió, ha csak az alapító tagállamokon múlik. A kezdeményezés nem exkluzív, nyitva áll minden uniós ország előtt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kétsebességessé válhat egy idő után az Európai Unió, ha csak az alapítókon múlik – derült ki az érintett országok külügyminisztereinek római tanácskozásán. Nem lehet elképzelni, hogy egyes országok döntései elvitassák az elmúlt évtizedekben elért eredményeket – fejtette ki a tanácskozás után Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter, hozzátéve: itt elsősorban Schengenre gondol.

Az 1957-es Római Szerződés aláírói (Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország) elvben az EU jövőre esedékes 60. születésnapjának előkészítésére tartottak informális találkozót, a gyakorlatban természetesen az aktuális forró témákról volt szó, élen a menekültválsággal, a terrorveszéllyel, valamint az Egyesült Királyság esetleges kilépésével. A hat külügyminiszter közös közleményében hangsúlyozta: a jelenlegi kihívásokra továbbra is az Európai Unió a legjobb válasz. Folytatni kívánják az egyre szorosabb unió alapszerződésben rögzített kívánalmát, de a közleményben az is szerepel, hogy az EU különféle integrációs megközelítéseket tesz lehetővé.

A házigazda Olaszország balközép kormánya már korábban világossá tette, hogy támogatja a mag-Európa gondolatát, amelynek országai együtt haladnának előre olyan területeken, mint a bankunió, a szorosabb költségvetési harmonizáció, az erősebb politikai és biztonsági együttműködés. A mostani közlemény ugyanakkor hangsúlyozza: a kezdeményezés nem exkluzív, nyitva áll minden uniós ország előtt, a legközelebb Belgiumban tartandó alapítói tanácskozáshoz bármelyikük csatlakozhat. A migrációt illetően a hatok fenntartják azt a véleményüket, hogy közös politikát kell követni, jobban kézben kell tartani és egyre biztosabbá kell tenni az EU külső határait, anélkül hogy akadályoznák a személyek szabad mozgását.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Összefogtak az alapítók, formálódik a mag-Európa
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 14:58Prága is pénzért adna tartózkodási engedélyt

  Kétéves tartózkodási vízumot szerezhetnek maguknak és családjuknak azok a külföldiek, akik a jövőben legalább 75 millió korona (3 millió euró) értékű beruházást valósítanak meg Csehországban - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap hétfőn.

 • ÁPRILIS 24. 14:42Európai Bizottság: Macron európai értékeket képvisel

  Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke gratulált Emmanuel Macronnak. Szerionte ő az a jelölt, aki az európai értékeket képviseli.

 • ÁPRILIS 24. 13:35Ezzel a programmal lenne elnök Le Pen és Macron

  A bal- és jobboldal közötti törésvonalra épülő politikai berendezkedés meghaladása a közös elem a francia elnökválasztás második fordulójába bejutott centrista Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen programjaiban. Mégis radikálisan eltérő az elképzelésük Franciaország jövőjéről.

 • ÁPRILIS 24. 13:16Még nem kell megírni az EU nekrológját

  A szavazók lázadásaként, politikai földrengésként és a demokrácia utolsó reményeként értékelik a vezető európai lapok a francia elnökválasztás első fordulójának eredményeit.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér