Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 10. 12:53|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 13:10|VG | Közélet » Politika

Összefogtak az alapítók, formálódik a mag-Európa

Kétsebességessé válhat az Európai Unió, ha csak az alapító tagállamokon múlik. A kezdeményezés nem exkluzív, nyitva áll minden uniós ország előtt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kétsebességessé válhat egy idő után az Európai Unió, ha csak az alapítókon múlik – derült ki az érintett országok külügyminisztereinek római tanácskozásán. Nem lehet elképzelni, hogy egyes országok döntései elvitassák az elmúlt évtizedekben elért eredményeket – fejtette ki a tanácskozás után Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter, hozzátéve: itt elsősorban Schengenre gondol.

Az 1957-es Római Szerződés aláírói (Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország) elvben az EU jövőre esedékes 60. születésnapjának előkészítésére tartottak informális találkozót, a gyakorlatban természetesen az aktuális forró témákról volt szó, élen a menekültválsággal, a terrorveszéllyel, valamint az Egyesült Királyság esetleges kilépésével. A hat külügyminiszter közös közleményében hangsúlyozta: a jelenlegi kihívásokra továbbra is az Európai Unió a legjobb válasz. Folytatni kívánják az egyre szorosabb unió alapszerződésben rögzített kívánalmát, de a közleményben az is szerepel, hogy az EU különféle integrációs megközelítéseket tesz lehetővé.

A házigazda Olaszország balközép kormánya már korábban világossá tette, hogy támogatja a mag-Európa gondolatát, amelynek országai együtt haladnának előre olyan területeken, mint a bankunió, a szorosabb költségvetési harmonizáció, az erősebb politikai és biztonsági együttműködés. A mostani közlemény ugyanakkor hangsúlyozza: a kezdeményezés nem exkluzív, nyitva áll minden uniós ország előtt, a legközelebb Belgiumban tartandó alapítói tanácskozáshoz bármelyikük csatlakozhat. A migrációt illetően a hatok fenntartják azt a véleményüket, hogy közös politikát kell követni, jobban kézben kell tartani és egyre biztosabbá kell tenni az EU külső határait, anélkül hogy akadályoznák a személyek szabad mozgását.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Összefogtak az alapítók, formálódik a mag-Európa
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 8. 14:31Miniszteri fizetést kaphat Tarlós

  Ötpárti konszenzus alakult ki a polgármesteri bérezés kérdésében, amennyiben a százalékokról is megegyezés születik, január 1-jétől életbe léphet az új rendszer - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 • 2016. 12. 8. 14:26Lázár: oktatási kerekasztalon tekintenék át a PISA-eredményeket

  A kormány arra kéri Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, szervezzen olyan oktatási kerekasztalt, amelyen a pedagógus érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel közösen áttekintik a PISA 2015 felmérés eredményeit - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

 • 2016. 12. 8. 08:22Felmelegítik az óraátállítás kérdését a parlamentben

  Az Országgyűlés ma tárgyalja a kormány versenyképesség-növelésről szóló adócsomagját, valamint a Jobbik javaslatára az óraátállítás megszüntetésének lehetőségét.

 • 2016. 12. 7. 15:58Megszavazták az olasz költségvetést

  Az olasz parlament felsőháza szerdán megszavazta a jövő évi költségvetést, ezt a kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt (PD) vezetőségi ülése követi, majd sajtójelentések szerint este Matteo Renzi hivatalosan is benyújtja lemondását az államfőnek.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér