Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 10. 12:53|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 13:10|VG | Közélet » Politika

Összefogtak az alapítók, formálódik a mag-Európa

Kétsebességessé válhat az Európai Unió, ha csak az alapító tagállamokon múlik. A kezdeményezés nem exkluzív, nyitva áll minden uniós ország előtt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kétsebességessé válhat egy idő után az Európai Unió, ha csak az alapítókon múlik – derült ki az érintett országok külügyminisztereinek római tanácskozásán. Nem lehet elképzelni, hogy egyes országok döntései elvitassák az elmúlt évtizedekben elért eredményeket – fejtette ki a tanácskozás után Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter, hozzátéve: itt elsősorban Schengenre gondol.

Az 1957-es Római Szerződés aláírói (Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország) elvben az EU jövőre esedékes 60. születésnapjának előkészítésére tartottak informális találkozót, a gyakorlatban természetesen az aktuális forró témákról volt szó, élen a menekültválsággal, a terrorveszéllyel, valamint az Egyesült Királyság esetleges kilépésével. A hat külügyminiszter közös közleményében hangsúlyozta: a jelenlegi kihívásokra továbbra is az Európai Unió a legjobb válasz. Folytatni kívánják az egyre szorosabb unió alapszerződésben rögzített kívánalmát, de a közleményben az is szerepel, hogy az EU különféle integrációs megközelítéseket tesz lehetővé.

A házigazda Olaszország balközép kormánya már korábban világossá tette, hogy támogatja a mag-Európa gondolatát, amelynek országai együtt haladnának előre olyan területeken, mint a bankunió, a szorosabb költségvetési harmonizáció, az erősebb politikai és biztonsági együttműködés. A mostani közlemény ugyanakkor hangsúlyozza: a kezdeményezés nem exkluzív, nyitva áll minden uniós ország előtt, a legközelebb Belgiumban tartandó alapítói tanácskozáshoz bármelyikük csatlakozhat. A migrációt illetően a hatok fenntartják azt a véleményüket, hogy közös politikát kell követni, jobban kézben kell tartani és egyre biztosabbá kell tenni az EU külső határait, anélkül hogy akadályoznák a személyek szabad mozgását.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Összefogtak az alapítók, formálódik a mag-Európa
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 25. 16:58Újabb korrupciógyanúba került a francia elnökjelölt

  Újabb korrupciógyanús ajándékozási ügyet szellőztetett meg a francia sajtó az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjét, Francois Fillont illetően. A konzervatív politikus 2009-ben francia miniszterelnökként egy több mint 10 ezer eurót érő luxusórát kapott ajándékba egy olasz-svájci üzletembertől.

 • MÁRCIUS 25. 15:25Merkel: "biztonságosabb, védelmező Európát akarunk"

  Az Európai Unión belüli integráció folytatását látják az unió jövőjét alakító legjobb megoldásnak Franciaország és Németország vezetői. A szombati római csúcstalálkozó után nyilatkozva más kormányfők is azt mondták, hogy az EU hatvanéves történetének eredményeire építve folytatni kell a közös Európa építését.

 • MÁRCIUS 25. 12:28Orbán: minden népnek gondoskodnia kell saját biztonságáról és jólétéről

  Európát csak akkor lehet rendbetenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában, miután az európai uniós tagországok és az uniós központi intézmények vezetői aláírták az EU közös jövőjéről szóló nyilatkozatot.

 • MÁRCIUS 25. 11:35EU-csúcs: Aláírták az évfordulós nyilatkozatot

  Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombaton délelőtt Rómában aláírták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása, az EU előtt álló példátlan kihívások jövőbeni közös kezelése mellett.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér