Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 14. 14:10|Utolsó módosítás: 2016. 1. 14. 14:38|VG Online | Közélet » Politika

Több mint kétezer milliárd forintot osztana szét a kormány

A jövő hétig kell összeállítaniuk a minisztereknek a csokkal kapcsolatos első problémafelvetések listáját - döntött a kormány.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az új év első Kormányinfóját tartja meg Lázár János . Ma délelőtt már tartottak egy kormányülést - ez Orbán Viktor influenzája miatt hamar véget ért -, tegnap pedig egy egész napos Fidesz-elnökségi ülést rendeztek, ezeknek az eredményeiről beszélt a miniszter.

A következő időszakban minden kormányülésen foglalkoznak a bevándorlás kérdésével, ez lesz 2016 egyik legfontosabb témája - mondta Lázár János. Zajlanak az Alaptörvény kiegészítéséről folyó tárgyalások is, felhatalmazást kérnek arra, hogy terrorveszély esetén a honvédség segítse a rendőrséget.

A kormány áttekintette a csokkal kapcsolatos visszajelzéseket is. Részletesen jövő szerdán tárgyalják meg azt a jelentést, amelyeket a minisztereknek addig össze kell állítaniuk a tapasztalatokról és a problémafelvetésekről is. Lázár szerint túlzott a pesszimizmus, ami a sajtóban megjelent, sok helyen már van lehetőség az országban a 10+10 millió forintból is új lakást venni. A használt lakások vásárlására, valamint az egy- és kétgyerekesek támogatására szánt összeget is megemelték - tette hozzá. A miniszter úgy számol, hogy a 10+10 millió forint második tízmilliójának felvétele havi 40-50 ezer forintos törlesztőrészleteket fog jelenteni, ami szerinte vállalható egy átlagos háromgyerekes család számára.

Ma a kormány úgy döntött, hogy az eddig el nem kelt vagy meg nem hirdetett állami földterületekről újabb árveréseket írjanak ki. A Nemzeti Földalapnak holnaptól kell összeállítania a listát, március 31-ig változatlan áron és változatlan jogi feltételekkel tartják az újabb árverési kört. Az MFB-nél az igénybe vett hitel eddig 120 milliárd forint volt.

Lázár arról is beszámolt: öt uniós biztossal tárgyalt kedden Brüsszelben. Megkezdődött a 2020 utáni EU-költségvetés "elő-elő-fejlesztése", a mezőgazdaság szempontjából fontos Lázár szerint a jó kapcsolatok erősítése. Az Európai Bizottság mindent elkövet annak érdekében, hogy a jogi személyek földtulajdont szerezzenek Magyarországon, ebből nagy csata lesz - fogalmazott a miniszter.

Vitáznak a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáról és az új blokkokról, valamint új témaként a Budapest-Belgrád vasútvonalról is. Az EU "kifejezetten ellenséges" azzal kapcsolatban, hogy magyar-orosz, illetve magyar-kínai állami szerződést kössenek. Lázár szerint ez kereskedelempolitikai vita. A magyar kormány ragaszkodik a megállapodásokhoz, de ígérik, hogy figyelembe veszik az európai közbeszerzési szabályokat - mondta Lázár.

Huszonöt kötelezettségszegési eljárással foglalkoztak Brüsszelben - tette hozzá. Ezek közt olyan ügyek is vannak, mint a pálinkafőzés, vagy mint az a szabályozás, hogy a magyar gyógyszertáraknak magyar gyógyszerészek tulajdonában kell lenniük.

Az előző EU-s fejlesztési ciklust lezártnak tekinthetjük, a rendelkezésre álló források 106 százalékát használták fel - közölte Lázár János. Magyarország lehet az egyetlen olyan ország, amely a térségben a 100 százalékot el tudta érni - az aszfaltügy vagy az OLAF-ügyek még kérdésesek az elszámolásnál.

Ma rendkívüli kormányrendeletet fogadtak el: idén 2048 milliárd forintot fizetnének ki, 2018 végére, 2019 elejére pedig a teljes összeget ki kell fizetni a mostani uniós ciklus pénzeiből.

A kormány tárgyalt Budapest ügyéről is. A kormány elfogadja Tarlós István észrevételét arról, hogy a fővárosnak azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége. Az állam átveszi a fővárostól az agglomerációs közlekedést. Orbán Viktor arra utasította Varga Mihály t, hogy a jövő szerdai kormányülésig számolja ki, mennyibe kerül az átvétel. Ez egyben lehetőséget ad arra is, hogy a HÉV-eket a MÁV-val integrálják.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Több mint kétezer milliárd forintot osztana szét a kormány
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér