Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 17. 10:18|Utolsó módosítás: 2016. 2. 17. 10:45|Csejk Miklós | Közélet » Társadalom

Akár százezres kiadást is jelenthet a tulajdonosnak a kéményfelújítás

Országszerte zajlanak a kéményellenőrzések. Sokan beszámolnak arról, hogy százezres tételt is jelent az ellenőrzés utáni felújítás.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Mediaworks regionális szerkesztőségének felvetésére, hogy sokakat érint a kéményfelújítás kérdése, Müller Máté, a Főkétüsz szóvivője nem lepődik meg. „Az emberek többsége arról nem rendelkezik megfelelő információval, hogy a kémény ugyanúgy működik, mint egy gépjármű. A használatból fakadóan a minősége romlik, amortizálódik. Ahogy egy gépjárművet is el kell vinni vizsgáztatni, a kéményeket is ellenőriztetni kell a biztonságos használat érdekében. A leggyakoribb probléma a használatból fakadó állagromlás. A kémények döntő többsége téglából falazott kémény. Ezeket a kéményeket az égéstermékből lecsapódó kondenzátumok, a gáztüzelésből kicsapódó anyagok mind-mind erodálják” – magyarázta a lapnak a szakember.

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire oda kell figyelni, milyen veszélyes és költséges lehet, ha nem megfelelő szilárd tüzeléssel fűt az ember. „Ha a szilárd tüzelés esetében nem megfelelő fával vagy nem fával tüzelnek, akkor olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek nagyon komolyan befolyásolhatják a kémény működését – hangsúlyozta  a lapnak Müller. – Például a vizes fával való fűtés olyan kátrányosodási folyamatokat indít el a kéményben, hogy akár néhány hét alatt el tud dugulni.”

A szakember hangsúlyozta, hogy két-három évig szárított fával, amelyeknek 30 százalék alatt van a víztartalma, javasolt tüzelni. Minden más komolyan befolyásolhatja a kémény állapotát.

Az állagromlottságot általában a kémény bélelésével lehet megelőzni, illetve javítani. „Ilyen esetekben biztosított az, hogy magát a falazatot nem kezdik ki azok az anyagok, amelyek az égéstermékben jelen vannak – magyarázta lapunknak a szakember. – Ezek a bélelések általában 5-7 évig bírják csere nélkül, ha például kerámiaelemekből építik föl újra a kéményt, 10 éven fölülivé válik az élettartama.”

A lap megállapítását, hogy ezek a karbantartások általában sok pénzbe kerülnek, százezer forintos kiadásokat jelentenek a családoknak, a szakember csak megerősíteni tudta. „Ezek rendkívül költséges beruházások, de a saját családunk életének a védelme mindig költségekkel jár, amiken nem éri meg spórolni. Mindez a kéményseprőkön csapódik le, mi vagyunk a rossz hír hozói, de nem tehetünk mást. Ha a kollégák tapasztalják az állagromlást, nem hallgathatják el, mert büntetőjogi felelősséggel tartoznak a munkájukért, vagyis kötelességük jelezni a problémákat. Viszont soha ne felejtsük el, hogy a másik oldalon mindig ott van az élet- és vagyonbiztonság.”

Az időjárás sem tesz jót a kéménynek

„Az elmúlt évek nagyon szélsőséges időjárása, nagy szelei, a hirtelen hőmérsékletesések és hirtelen felmelegedések az épített, falazott kéményfejeket, tetőn kívüli részeket rendszeresen kikezdik – magyarázta Müller Máté, a Főkétüsz szóvivője. – Ezeket a bajokat is az ingatlantulajdonosoknak kell orvosolniuk a kéményseprő jelzése alapján.”

De az elmúlt évek fokozottan jól záró nyílászárók beépítésével az égéshez szükséges levegő-utánpótlást is elzárták az ingatlan légteréből. „Jelenleg ez a szén-monoxid-­mér­gezések leggyakoribb okozója – hangsúlyozta a szakember. – Hogy nincs a légtérben megfelelő mennyiségű levegő-utánpótlás. Erre is vannak megoldások. Utólag beépített légbevezetőkkel kell ezeket a bajokat orvosolni.

A másik probléma, hogy az égéstermék elvezetést hátrányosan befolyásolja, hogy ha az ingatlanban olyan eszközök működnek, amelyek szintén meg tudják változtatni a tüzelőberendezéshez hasonlóan az ingatlanban lévő nyomásviszonyokat. Ilyen a konyhai szagelszívó, a fürdőszobai ventilátor vagy egy szárítós mosógép.”

Tudta-e?

Négymillió kémény van az országban, ebből másfél millió azonnali felújításra szorul. Nagy probléma az elöregedett kéményállomány hazánkban. A fővárosban a kémények 80 százaléka az ingatlannal egyidős. A kéményekhez kéményseprő-ipari engedély nélkül nem lehet hozzányúlni.
A feketeszerelések, a szakemberek és engedély nélkül végzett kéményátalakítások vagy a tüzelőberendezés-csere életveszélyt jelent. Ilyen esetben a gázszolgáltató kizárja a szolgáltatásból az ingatlant.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Akár százezres kiadást is jelenthet a tulajdonosnak a kéményfelújítás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 22. 15:19Veronai baleset: meghalt az egyik sérült

  Az egyik, súlyos égési sérülésekkel kezelt sérült vesztette életét.

 • MÁRCIUS 22. 15:05Külügy: legyenek óvatosak a magyarok Rómában

  A római szerződés aláírásának 60. évfordulója miatt közlekedési, idegenforgalmi korlátozások várhatók a hétvégén az olasz fővárosban - tájékoztatta a Rómába készülő magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata szerdán.

 • MÁRCIUS 22. 14:54Nemzeti konzultáció: erről biztosan megkérdezik az embereket

  A kormány készen áll a rezsicsökkentés megvédésére, és a hamarosan kezdődő nemzeti konzultáció során megkérdezik erről a magyar embereket is - hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • MÁRCIUS 22. 14:42Ezer eurót kapnak az önként hazatérő menekültek Ausztriától

  Ausztria ezer eurót fizet az első ezer önkéntesen hazautazó menekültnek és nagyobb figyelmet fordít a menekültek visszatéréséről szóló tájékoztatásra - jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér