Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2007. 6. 1. 00:00|Eszéki Erzsébet | Közélet » Társadalom

Hátborzongató próza az idegenségről

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Idegenek című regény első oldalain már jól érzékelhető, hogy költő írta. A rövid, erőteljes, szaggatott prózának sajátos ritmusa van, s az egyéni – de könynyen olvasható – nyelvnek is köszönhető, hogy a regény már az elején magával ragadja az olvasót. A másik ok magában a történetben kereshető.
Az elbeszélő egy kislány, aki anyjával egyik városból a másikba menekül, s a regény elején éppen olyan helyre költözik, ahol legalább egy időre letelepedhet. A plébános fogadja be őket. Idegen a kislány ebben a városban, s hogy békén hagyják, folyton hazudnia kell. Éppen az anyja tanítja meg erre, mert a hazugság az alkalmazkodás, a túlélés záloga. A kislány neve ettől fogva Anna, anyja pedig a megszálló hadsereg egyik fejesének, egy Yurij nevű katonának a szeretője lesz – hogy legalább mások békén hagyják őket.
Nemcsak a szláv nevű megszálló katonák idegenek ebben a városban, hanem az ott lakók között is szinte mindenki az. Vannak, akik tarka ruhákban járnak, remekül hegedülnek, táncolnak, mások fekete lepellel takarják le magukat. Az idegenek lehetnek romák és muszlimok, de élnek ott, és folyamatosan jönnek még más idegenek is, és bár ez fogódzót ad a saját életünkhöz, a lényeg mégsem a konkrét asszociációs lehetőség. Sokkal inkább maga az idegenség, a fenyegetettség, a gyanakvás és a kiszolgáltatottság.
A cselekmény idejéhez szintén kapunk némi támpontot, szó esik ugyanis kvarcóráról és az áhított útlevélhez szükséges biometrikus azonosítóról, valamint számítógépről, ahogy még a gyerekek iskolai túszdrámájánál is gondolhatunk valós eseményre (Beszlánra). Találunk tehát fogódzókat, kapcsolódási pontokat a saját életünkhöz, mégis: sokkal inkább az általános fenyegetettség a lényeg itt, valahol Európa peremén. Folytonos menekülés, otthontalanság, hétköznapivá lett félelem, bizalmatlanság és kiszolgáltatottság, erőszak, terror meg zsarnokság – ebben a világban nő fel Anna. Azért talán ebből a kilátástalanságból is van kiút, mert bár az utolsó oldalakon nyitva marad a történet, a figyelmes olvasó összerakhatja magának a végét is.
Már Anna beszédmódja is kitűnően érzékelteti a kislány távolságtartását, bizalmatlanságát, tárgyilagosságát, gyermeki és egyszerre túlérett, felnőttes éleslátását.
Döbbenetes erejű próza Petőcz András új regénye, amely hamar kíváncsivá teszi, majd fogva tartja az olvasót, talán mert éppen sajátos alulnézetből, egy kiszolgáltatott gyerek szemszögéből érzékelteti az idegenséget, az intoleranciát, a brutalitást, a terrort. Van min töprengenünk a regény olvasása után – itt, valahol Európa peremén.

Petőcz András: Idegenek – Harminc perccel a háború előtt, Palatinus kiadó, 2007.
Budapest, 241 oldal, 2600 forint

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hátborzongató próza az idegenségről
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 22. 15:19Veronai baleset: meghalt az egyik sérült

  Az egyik, súlyos égési sérülésekkel kezelt sérült vesztette életét.

 • MÁRCIUS 22. 15:05Külügy: legyenek óvatosak a magyarok Rómában

  A római szerződés aláírásának 60. évfordulója miatt közlekedési, idegenforgalmi korlátozások várhatók a hétvégén az olasz fővárosban - tájékoztatta a Rómába készülő magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata szerdán.

 • MÁRCIUS 22. 14:54Nemzeti konzultáció: erről biztosan megkérdezik az embereket

  A kormány készen áll a rezsicsökkentés megvédésére, és a hamarosan kezdődő nemzeti konzultáció során megkérdezik erről a magyar embereket is - hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • MÁRCIUS 22. 14:42Ezer eurót kapnak az önként hazatérő menekültek Ausztriától

  Ausztria ezer eurót fizet az első ezer önkéntesen hazautazó menekültnek és nagyobb figyelmet fordít a menekültek visszatéréséről szóló tájékoztatásra - jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér