Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 24. 16:41|Utolsó módosítás: 2016. 2. 24. 17:41|Sztojcsev Iván | Közélet » Társadalom

Kétszer több házimunkát végeznek a nők

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Duplaannyi munkát végeznek a háztartásban a magyar nők, mint a férfiak. Az OECD adatai szerint egy átlagos magyar nő naponta 4,5 órán át foglalkozik a gyerekekkel, takarít, főz és vásárol, egy férfi pedig csak 2,1 órán keresztül.

Ezzel az aránytalansággal a vizsgált országok legrosszabb harmadába tartozunk, Európában pedig a negyedik legnagyobb különbség a magyar. A leginkább szélsőséges állapotot Indiában mérte az OECD, ahol egy férfi naponta 0,9, egy nő pedig 5,9 órát tölt el háztartási munkával. A világ nagy gazdaságai közt Dél-Koreában Japánban ötszörös a különbség, Olaszországban több, mint háromszoros. Az adatokból az is kiderül, hogy egyetlen ország sincsen, ahol a nőknek kéne kevesebbet foglalkozniuk a háztartási munkákkal. A legközelebb a norvégok állnak az egyenlőséghez: ott a nők átlagosan félórával többet foglalkoznak naponta a háztartással.

A magyar nők háztartásban mért munkaideje pontosan ugyanannyi, mint a németeké vagy az osztrákoké, csakhogy ott a férfiak is jobban kiveszik a részüket a családi munkamegosztásból. A magyar férfiak a lustaságban szinte mindenki máson túltesznek: Európa-szerte csak az olaszok és a portugálok foglalkoznak náluk kevesebbet a háztartással.

A különbségek már gyerekkorban kialakulnak: a University of Michigan felmérése szerint a tizenéves amerikai lányok naponta két órával több házimunkát végeznek fiú kortársaiknál, sőt, a fiúknak hatodával több az esélyük arra, hogy ezért még pénzt is kapjanak. Persze nem csak a lustaságról szól a férfiak élete sem, ők jóval több időt töltenek el fizetett munkával - igaz, a tévézésre, sportolásra és a társasági életre is több idejük jut.

E különbség csökkentéséről is írt idei célkitűzései közt Bill és Melinda Gates. A Microsoft-alapító és felesége a technológiával is támogatnák a nőket, különösen a fejlődő országokban: mint írták, ha a nők időt spórolhatnak a mobilokkal és az internettel a házimunkában, akkor több lehetőségük marad fizető munkát végezni. Melinda Gates arról is beszélt egy interjújában: az egész gazdaság nagyot nyerne azzal, ha több lehetőségük volna a nőknek nem csak azzal foglalkozni, amivel muszáj.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kétszer több házimunkát végeznek a nők
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 9. 09:39Eldőlt kik kapnak Erzsébet-utalványt

 • 2016. 12. 8. 09:06Egy százalék felett az infláció

  A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

 • 2016. 12. 7. 16:58Jövőre még több pénzt kapnak a felsőoktatásban dolgozók

  Az idei növekedés után jövőre tovább emelkednek a bérek a felsőoktatásban - mondta Palkovics László oktatási államtitkár szerdán, budapesti sajtótájékoztatón. Kitért arra is, hogy a kancellári rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket és zajlik a PPP-konstrukciók kiváltása is.

 • 2016. 12. 7. 15:25PDSZ a PISA-felmérésről: rossz ismeretanyagok nem válhatnak tudássá

  A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az előző PISA-jelentés, és az azóta bevezetett változtatások ismeretében egyáltalán nem meglepetés, hogy 2016-ban az OECD országai között Magyarország a sereghajtók közé került.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér