Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 19. 08:32|Mediaworks-összeállítás | Közélet » Társadalom

Óriási haderőfejlesztésbe kezdtek a románok

Haderőfejlesztés kezdődik Romániában, 2026-ig legalább egymilliárd eurót fordítanak különféle programokra. Az év végéig összeáll a 12 darabos vadászbombáztó flotta, és még az idén döntenek további húsz F–16-os megvásárlásáról. A román pilóták megszerezték a jogosultságot arra, hogy a levegőben tankoljanak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bukarest Több mint egymilliárd eurót fordít Románia haderőfejlesztésre a következő 10-15 évben – jelentette be Gabriel Leş román védelmi miniszter az Agerpres hírügynökségnek adott interjújában. Mint mondta, a 2026-ig tartó időszak haderőfejlesztési stratégiája, amit a legfelső védelmi tanács is jóváhagyott, több különálló beszerzési programot foglal magába.

„A haderőfejlesztési programok óriási befektetéseket feltételeznek, ezek egy része a következő 10-15 évben meghaladja majd az egymilliárd eurót” – közölte. A programok többsége több évig tart, de nem lehet mindegyiknek a kivitelezésével olyan ütemben haladni, ahogy szeretnének.

Egyelőre a közbeszerzésre való előkészítés szakaszánál tartanak – mondta a miniszter, és a szaktárca azon van, hogy a haderőfejlesztésre szánt költségvetés egy részét visszaforgassa a román védelmi iparba.

Gabriel Leş hozzáfűzte: nem lene logikus, hogy rengeteg pénzért külföldön szerezzék be az eszközöket. Azt sem tervezik, hogy kiválasszanak például egy hajógyárat, vagy azt javasolják, hogy ezt vagy azt máshol gyártsák. Ehelyett bármely külföldi – lehetőleg NATO- vagy EU-tagországból származó – vállalatnak megadják a lehetőséget arra, hogy Romániában helyi cégekkel társuljon, és valamelyik ottani üzemben gyártsák le a szükséges terméket – tette hozzá a védelmi miniszter.

Fotó: MW
Újabb húsz F–16-os vadászbombázó vásárlását tervezi a román védelmi tárca – tudta meg a Jetfly portál. A minisztérium vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy terveik szerint még idén döntenek az F–16-osok beszerzéséről.

A határozatot már jóváhagyta a bukaresti parlament és a legfelső védelmi tanács.

Az újabb vadászgépek megvásárlásáról azután döntöttek, hogy a napokban kiderült, 2 százalékkal emelkedik a védelmi költségvetés Romániában. A légierő mostanáig kilenc F–6-ost vett át, és 2017 végéig teljessé válik a korábban megrendelt 12 darabos flotta. Ezt egészítenék ki a 20 további F–16-ossal, melyeket elképzeléseik szerint az Egyesült Államoktól vásárolnának meg. Mint ismert, 2013-ban az Egyesült Államok jóváhagyásával Románia 12 darab 16AM/BM Fighting Falcont vásárolt a portugál légierő gépeiből.

A szerződés magába foglalta egyebek mellett kilenc pilóta és 75 műszaki kiképzését, az infrastruktúra kiépítését, illetve a fegyverek vásárlását is. Az első hat gépet tavaly szeptemberben, további hármat pedig decemberben vettek át. Az eddig leszállított kilenc vadászgép a Feteşti légi bázis állományába került.

Néhány hónappal azután, hogy az első vadászbombázók megérkeztek Romániába, az Amerikai Egyesült Államok légierejéhez tartozó Stratotarker egység segítségével a román pilóták öt napon át gyakorolták a levegőben való üzemanyag-felvételt egy Boeing KC–135R repülőgépből. A tréningen a román pilóták megszerezték a jogosultságot arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok légierejének KC–135-ös repülőgépeiből tankoljanak a levegőben.

70 ezer harcra kész katona

Fegyveres erőként a román a világranglista 57. helyén áll, aktív részének ma nagyjából

73 000 harcra kész és 80 000 tartalékos katonája van – áll a Foter.ro honlapon. Románia a NATO tagja, hadserege csak hivatásosokból áll, a sorkötelezettség 2007-ben szűnt meg. A hadsereg 111 szállító-repülőgéppel, 81 helikopterrel, 16 korszerű vadászgéppel, 875 tankkal, 1456 harci ljárművel és 410 tüzérségi egységgel rendelkezik. Ezeken kívül van még 38 orosz MiG típusú repülőgépe is, de azok nem felelnek meg a NATO-standardoknak. A hadsereg éves költségvetése 2,2 milliárd dollár körüli. Februárban 500 amerikai katona érkezett a fekete-tengeri Konstanca kikötőjébe, a NATO délkelet-európai szárnyának megerősítésére.

Tudta-e?

Tavaly szeptemberben a román védelmi minisztérium 82,5 millió euró értékben írt ki beszerzési pályázatot páncélozott, négykerék-meghajtású, legfeljebb 7,5 tonnás össztömegű, négy fő szállítására képes gépjárművekre.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Óriási haderőfejlesztésbe kezdtek a románok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér