Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 13. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 13. 14:09|Dunda György (Ungvár) | Közélet » Társadalom

Özönlenek az ukránok Lengyelországba

Lengyelország lett a legnagyobb felvevőpiaca az ukrán vendégmunkásoknak. Viktor Kacsur, az ungvári székhelyű munkaközvetítő igazgatója szerint a magyarországi lehetőségről még nem igazán tudnak Kárpátalján.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Euromajdan és a keleti térségben kirobbant harcok után látványosan megugrott a kivándorlás Ukrajnából, a háborús övezetből több százezren keltek útra Oroszország felé, de hasonlóan nagy számban indultak Lengyelországba is. Azért éppen oda, mert az ukránok számára az EU-s tagállamok közül a lengyel vízumhoz lehet a legkönnyebben hozzájutni, ráadásul Varsó a munkáltatók kérésére jelentősen megkönnyítette az ukránok munkavállalását.

A lengyel munkanélküliség történelmi mélypontra, 5,5 százalékra süllyedt 2016 utolsó negyedében, így a cégek nemigen találnak munkaerőt. A legfrissebb adatok szerint a vállalatok több mint 50 százaléka alkalmaz ukránokat, a szolgáltatóipar 40 százaléka pedig kizárólag a vendégmunkásokra épít. Ma becslések szerint 1,3 millió ukrán dolgozik az országban, annyian, mint a kétszer nagyobb Németországban.

A szomszédos országban forintban számolva alig 34 ezer a minimálbér összege. Fotó: AFP
Viktor Kacsur, az ungvári székhelyű „Munka határok nélkül” munkaközvetítő cég igazgatója szerint azért kedvelik az ukrán munkaerőt, mert sokat dolgoznak, és viszonylag olcsón. Amíg a lengyelek átlagban heti 41 órát töltenek munkával, addig az ukránok 54-et. Átlagbérük pedig 2100 zloty (aktuális árfolyamon 151 ezer forint), miközben a minimálbér 1850 zloty. Kimutatások alapján 2015-ben az ukránok 8 milliárd zlotyt kerestek Lengyelországban, amiből 5,8 milliárdot utaltak haza.

Szívesen látnák az ukránokat Csehországban és Magyarországon is. Míg Prága eddig nem tett konkrét lépéseket nem ez ügyben, addig a budapesti kormány már egyszerűsítette is a munkavállalásukat, de a magyar lehetőségről még nem igazán tudnak Ukrajnában. Hogy ezen javítsanak, munkaerő-toborzás cél­jából hamarosan roadshow-kat fognak rendezni Kárpátalján, valamint több más belső-ukrajnai városban.

Viktor Kacsur szerint minél távolabbi helyekre jut el a magyar lehetőség híre, annál nagyobb valószínűséggel találnak még szabad munkaerőt, mivel a nyugati, EU-s határokhoz közeli régiókban aki akart, már elhelyezkedett külföldön, aki pedig most szeretne menni, az a magyar fizetési ajánlatoknál kedvezőbb lehetőséget is talál. Az ukránok azért várják egyfajta „mannaként” a vízummentességet, mert abban a tévhitben élnek, hogy azzal szabadon dolgozhatnak Európában – mondta Kacsur.

Foltin Péter, a Kárpátaljai Megyei Foglalkoztatási Központ osztályvezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy sok külföldi, köztük magyar cég is megkeresi őket, a munkaerő külföldre közvetítésében azonban nem tudnak segíteni. A politikai okok mellett az alacsony keresetek is magyarázzák, hogy a szomszédos országban élők tömegével mennek külföldre – becslések szerint a számuk 5 és 8 millió közöttire tehető. Idén januártól ugyan megduplázták, 3200 hrivnyára emelték a minimálbért, de ez még így is nagyon kevés, forintban számolva alig 34 ezer. Az átlagbér Ukrajnában bruttó 6 ezer hrivnya (kb. 65 ezer forint) környékén mozog, de jelentősek a régiós eltérések, Kárpátalján például ennél majd 20 százalékkal kevesebbet lehet keresni.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Özönlenek az ukránok Lengyelországba
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 17:29Nincs gond a járványügyi helyzettel Magyarországon

  Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán.

 • MÁRCIUS 29. 10:32Lemossák a Margit és a Petőfi hidat

  Lemossák szombaton a Margit hidat, vasárnap pedig a Petőfi hidat, a munka forgalomkorlátozással jár - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.

 • MÁRCIUS 29. 09:03Egyre többen dolgoznak Magyarországon: a nők visznek mindent

  4,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a 2016. december–2017. februári időszakban, a nők munkanélkülisége a férfiakénál alacsonyabb szintet ért el - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • MÁRCIUS 28. 13:32Tiltott szerencsejáték Budapesten - lecsapott a rendőrség

  Illegális fogadóiroda működött Budapest II. kerületében egy Bimbó úti házban, a rendőrség tiltott szerencsejátékot szervezése gyanúja és személyi szabadság megsértése miatt nyomoz - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján kedden.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér