Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2015. 10. 4. 08:43|Fábos Erika | Közélet » Társadalom

"Feltörték" a világvégére szánt sarkköri növényi génbankot

A Spitzbergákon 2008-ban nyitott magbankot azért építették, hogy globális katasztrófák esetén megóvják a bab, rizs, búza és más termények magvait. Amióta megépítették, most először kértek ki vetőmagot – az ok a szíriai háború. Magyarországon viszont békeidőben is feltörik a készleteket, sőt évről évre növekszik erre az igény.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hét éve működik a Norvégiához tartozó Spitzbergákon az a létesítmény, amelyet leginkább Noé bárkájához lehet hasonlítani – csak ez nem állatok, hanem kultúrnövények számára épült. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert azért hozta létre a norvég kormány, hogy amennyiben baj éri a világ minden táján működő mintegy 1750 magbank valamelyikét, legyen egy vésztartalék, ahonnan pótolni lehet az elveszett magokat. Erre szükség is lehet: Afganisztánban és Irakban a háború miatt megsemmisültek a helyi génbankok, a Fülöp-szigeteken pedig árvíz tette tönkre az ott őrzött mintákat. Először pedig Szíriába vittek „haza” a Norvégiába menekített mintákból. Az Aleppóban működő magbank ugyanis a szíriai polgárháború miatt megközelíthetetlenné vált a kutatók számára.

„Ezeket a génbankokat azért hozzák létre a világ minden táján, hogy megőrizzék az élővilág sokszínűségét – mondta Baktay Borbála, a Nemzeti Diverzitás Központ igazgatója. – Ez az egyik cél, de az élelmiszer-biztonság és a hagyományaink szempontjából is fontos a haszonnövények, a táj és nemzeti fajtáink mintáinak őrzése. Amit egyébként mindenki maga is csinál kicsiben, amikor évről évre igyekszik jó körülmények között átteleltetni azokat a vetőmagokat, amelyeket a saját kiskertjéből begyűjt.”

Noé bárkáján nincsenek magyar magok

A Spitzbergákon 9 millió dollárból (mintegy 2,6 milliárd forintból) épített tárolót egy hegy gyomrában, 130 méter mélységben alakították ki. Ez a legnagyobb ilyen létesítmény, legnagyobb értéke pedig az, hogy a magok számára kedvező klimatikus viszonyokat nem mesterségesen kell előállítani, hanem természetes adottságok. A tároló leghidegebb részében mínusz 18 fokos hőmérséklet uralkodik, így kétszáz év alatt sem olvadnának fel a magvak. A tárolót úgy építették meg, hogy túléljen akár egy atomháborút, földrengést is. Folyamatosan érkeznek a minták: jelenleg 4000 faj 840 ezer magját tárolják benne, de magyar magok nincsenek, mert ahogy azt Baktay Borbála elmondta, nemcsak értéknek, védendőnek is tartjuk a hazai és tájfajtákat, ezért nem akarjuk azt kiadni más génbankoknak, ahonnét bárki hozzáférhet ezekhez. Számunkra megfelelő védelmet jelentenek a saját tárolóink.

Magyarországon az 1920-as években kezdődött ez a munka, 1973-ban nálunk adták át a világ első hűtő tárolóját. Ma pedig már hat helyen őrködnek, négy területen gyümölcsfákat és cserjéket, egy helyen magokat, egy másikon pedig haszonállatok génjeit őrzik. „Ennek egyébként egyre inkább jelentősége van – mutat rá a szakember –, hiszen nagyon is reális, hogy az éghajlatváltozás olyan helyzet elé állít bennünket, hogy kénytelenek leszünk az így konzervált régi fajtáinkhoz nyúlni, amikor olyan új változatokat akarunk nemesíteni, amelyek jobban bírják a szélsőséges időjárást.”

Magyarországon békeidőben is bármikor fel lehet törni a génbank készleteit. Sőt minden tavasszal meg is teszik ezt. A Nemzeti Diverzitás Központ egy webshophoz hasonló formában meghirdeti, milyen fajtákból lehet vetőmaghoz jutni tőlük. Van miből válogatni – 1100 növényfaj több mint 52 ezer fajtájából őriznek magot. Ezek jellemzően régi fajták, de egyre divatosabbak.

„Eleinte ingyen lehetett háztartási mennyiségben magokat rendelni tőlünk, de mivel a kezdeti igényekhez képest tízszeresére nőtt a megrendelés, bevezettünk egy 800 forintos adminisztrációs díjat – mondta Baktay Borbála. – Ez azonban nem ártott a lelkesedésnek, idén minden rekordot megdöntöttünk, még többen rendeltek mintákat. A paradicsom, a paprika a legnépszerűbb, de csicseriborsót is sokan kértek. Búzából van a legtöbb fajtánk, több mint nyolcezer mintát őrzünk, de babból is sok van, négyezernél több hazai fajtát tárolunk.”

Nemcsak állatok, növények is kipusztulhatnak

A mezőgazdasági biodiverzitás, azaz sokszínűség legalább akkora, ha nem nagyobb veszélyben van, mint a természetes élőhelyek sokfélesége: az ENSZ Élelmezési Világszervezetének (FAO) becslése szerint az utóbbi évszázadban a haszonnövényfajták kétharmada eltűnt a földekről. A természetes változatok százait és ezreit kiszorították a nagyobb és szebb terményeket produkáló, ellenállóbb, jobb terméshozamú hibridek, először a hagyományos módon nemesítettek, újabban a génmanipulálással megalkotott változatok.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
"Feltörték" a világvégére szánt sarkköri növényi génbankot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 20:18Kiderült, kiket kedvelnek leginkább a csehek

  Leginkább a szlovákokat és a lengyeleket, legkevésbé az arabokat és a romákat kedvelik a csehek - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amely azt kutatta, milyen a többségi cseh lakosság viszonya az országban élő más nemzetiségű kisebbségi lakossági csoportokhoz.

 • ÁPRILIS 25. 16:40Egyharmados bérelőny a brit férfiaknál

  A jövő áprilisi határidőre a brit munkaadóknak kötelező lesz feltüntetniük honlapjukon az azonos munkakörben foglalkoztatott női és férfi dolgozók közötti bérkülönbség százalékos mértékét.

 • ÁPRILIS 25. 13:05Rettentő magány sújtja a magyarokat

  Az ötven év felettiek negyedét fenyegeti a magány és az egyedüllét, 27 százalékuknak telt már úgy el napja, hogy nem szóltak hozzájuk, 8 százalékuk pedig gyakran senkihez sem szól – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.

 • ÁPRILIS 25. 07:18Kevesebb magyar költözött külföldre

  Már nem vándorolnak ki olyan sokan az országból, de a fiatalok számára még mindig nagyon vonzó a külföldi munkavállalás és a kiköltözés.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér