Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2008. 8. 25. 08:33|AS Network | Közélet

Újra iható lesz a Duna? Drága és nem látványos beruházás

Drága, nem látványos, de kétségtelenül hasznos beruházás folyik még egy évig a felbontott budai alsórakpart alatt. A főgyűjtőcsatorna is kell ahhoz, hogy ne tisztítatlan szennyvíz ömöljön a Dunába.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyelőre nem lett igazuk azoknak, aki azt jövendölték: megbénul és dugóba fullad Budapest közlekedése, amint a budai alsórakpart alatt, a Margit híd és az Erzsébet híd közötti szakaszon is megkezdik a budai főgyűjtőcsatorna építését. Ez a kegyelmi állapot valószínűleg szeptemberig tart, de pillanatnyilag az autósok valahogy boldogulnak a rakpart nélkül is. Ráadásul a rakpart Margit hídtól északra eső szakaszát is kénytelenek elkerülni, amelyet másfél méterrel megemelnek és ki is szélesítenek, emiatt az említett szakaszon 2009 végéig a munkásoké a terep.

„Újabb szakaszába lépett az építkezés, ezért a budai alsó rakpart északi és középső szakaszát is le kellett zárni. Várhatóan két hónapon át egyáltalán nem lehet ezen a rakparton közlekedni” – magyarázta Demszky Gábor . A főpolgármester a beruházásról elmondta, hogy a közel 7 kilométer hosszú csatorna az összegyűjtött szennyvizet a kelenföldi átemelőtelepre juttatja, ahonnan az a Dunát keresztező nyomócsövekben kerül át a Csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre. Eddig mintegy 1100 méternyi csatornát fektettek le és elkészült az átvezetés Budáról, illetve a Ferencvárosból Csepelre.

„Olyan csatornát kell építeni, ami régészeti jelentőségű területeket keresztez, ráadásul a Duna vízjárása is befolyásolja az építkezést” – mondta Tóth István. A beruházás projektmenedzsere hozzátette: a munkálatokba beletartozik a partfal korrekciója, a csatorna- és egyéb közműépítések, burkolatépítés, valamint az Üstökös utcai csomópont megépítése. „A munka méretéhez képest ez egy gyors átfutási idejű projekt.

A lezárások ugyan kellemetlenségekkel járnak, de az eredményre érdemes lesz odafigyelni” – hangsúlyozta a menedzser. Jelenleg Budapest 790 ezer háztartásából naponta megközelítőleg 600 ezer köbméter szennyvíz kerül a Dunába, amelynek kevesebb, mint 50 százalékát képesek befogadni és megfelelően kezelni a szennyvíztisztító telepek. Mondani sem kell, hogy ez jelentős környezeti terhelést jelent a Duna fővárosi, illetve attól délre eső szakaszán. Példának okáért az Ördögárok kivezetésnél napi 50 ezer köbméter szennyvíz ömlik a folyóba.

A Csepel északnyugati szigetcsúcsában épülő központi szennyvíztisztító telep most mintegy 75-80 százalékos készültségű, amelynek próbaüzeme jövő ilyenkor kezdődhet. Teljes gőzzel pedig 2010 júliusától működhet és 95 százalékosra növeli a biológiailag tisztított víz arányát. Az új rendszer a Budapesten egy nap alatt keletkező szennyvízmennyiség mintegy felét befogadja majd. A szennyvíztisztító összesen mintegy 430 millió euróba (vagyis nagyjából százmilliárd forintba) kerül, a költségek 65 százalékát az EU, ötödét a magyar állam, a többit pedig a főváros fizeti. Azért kell például a 4-es metró építésével egyszerre megvalósítani, mert Budapest a 2013-ig tartó költségvetési időszakban számíthat leginkább Brüsszel anyagi támogatására, utána már jóval kevesebb uniós pénzre pályázhat.

Nem lesz büdös a telep
A szennyvíz a telepen előbb egy előtisztító egységbe érkezik majd. Tőle jobbra és balra 9-9 medencét alakítanak ki. Ezek lesznek a szennyvízfaló gyomrai: a labirintus-, levegőztető- és utóülepítő medencék. A keringő szennyvízbe levegőt fújnak, a víz aztán az utóülepítőbe folyik, ahol kiülepszik belőle a szennyezéseket megkötő anyag. Innen az iszaprothasztó tornyokba juttatják a végterméket. A rothasztás során gáz keletkezik, ami saját energiafelhasználásának nagy részét képes lesz fedezni a telepnek. Az iszapot végül komposztálókba szállítják, ahol mezőgazdasági használatra alkalmassá teszik azt. Az ígéretek szerint sem büdös, sem zajos nem lesz a telep.
 

 

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Újra iható lesz a Duna? Drága és nem látványos beruházás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Balfekek2008. 8. 25. 13:14

  "pillanatnyilag az autósok valahogy boldogulnak a rakpart nélkül is. "

  Szerintem kiraly bringaut lenne belole! :)

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Újra iható lesz a Duna? Drága és nem látványos beruházás


  "pillanatnyilag az autósok valahogy boldogulnak a rakpart nélkül is. "

  Szerintem kiraly bringaut lenne belole! :)

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér