Az ingatlan.com legfrissebb kutatása azt vizsgálta, hogy hogyan változott a közép-európai országok fővárosainak lakáspiaca és hogy ezen városokban hány évnyi átlagbérre van szükség egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Az elemzés a visegrádi fővárosok mellett Bukarestet is vizsgálta – derül ki a portál közleményéből.

A kutatás szerint a régió összes fővárosában nőtt az ilyen típusú lakások megvásárláshoz szükséges idő. Míg 2018-ban még Budapesten, Varsóban és Bukarestben 7,5 évre elegendő nettó átlagfizetés is elég volt egy lakás megvásárlásához, mára ez az érték már mindenhol 8 év felett van.

Fotó: Shutterstock

Minden országban emelkedtek ugyan a bérek is, ám a lakásárakkal ezek sehol nem tudtak lépést tartani. A legjobban mégis Budapest teljesített ezen a téren, ahol az átlagosan 35,9 millió forintba kerülő 50 négyzetméteres lakás ára 8,5 évnyi nettó átlagbérnek felel meg. 

Minimálisan van csak lemaradva Prága és Varsó. Egy prágai lakás megvásárlásához forintban számolva közel 55 millió forintnak megfelelő cseh koronára van szükség, ami az ottani átlagbérből 8,6 év alatt jöhet össze. Varsóban szintén közel van a többiekhez, több mint 42 millió forintnyi zloty kellene egy ilyen alapterületű lakáshoz, ami 8,8 évnyi varsói átlagfizetést jelent.

Pozsonyban van a legnehezebb dolguk azoknak akik lakáshoz jutnának, ugyanis az 53 millió forintnyi euró közel 11 évnyi pozsonyi átlagbérnek felel meg. Bukarest hiába rendelkezik a régió legolcsóbb lakásaival – már 28,5 millió forintnak megfelelő lejért lehet egy 50 négyzetméteres lakást kapni a román fővárosban – így is közel 9,5 évnyi átlagbér kell azok megvásárlásához az alacsonyabb bérszínvonal miatt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy ezek az értékek a járvány miatt elmaradó külföldi és belföldi befektetői vásárlások visszaesése mellett következtek be, ám ezek hosszabb távon visszatérhetnek.