Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 25. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 25. 15:46|M. E. | Pénzügy

A felső vezetőknél a legnagyobb a bérkülönbség a nők és a férfiak közt

A nők és a férfiak fizetése között jóval nagyobb különbség van Magyarországon, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A nők és a férfiak fizetése között jóval nagyobb különbség van Magyarországon, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak – hangzott el a Nők a Holnapért Alapítvány konferenciáján. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint például a magyar nők 2014-ben 13 százalékkal kerestek kevesebbet, mint a férfiak, ami javuló tendenciát jelez, hiszen 2012-ben még 17 százalékot mértek. Az Eurostat uniós statisztikai hivatal 15 százalékos különbségről tud, ami a 16,1 százalékos uniós átlag alatt van, de számos nyugat-európai országot is megelőzünk vele. Az OECD adatai szerint viszont csupán 3,8 százalékkal keresnek többet a magyar férfiak.

A Workania által üzemeltetett Fizetesek.hu nevű bérinformációs portál szerint a nők átlagosan 21 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál tavaly, s ez a helyzet öt éve nem változott. Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat. A legnagyobb differencia ugyanis a diplomás munkavállalóknál mutatkozik, ahol a nők átlagosan 25 százalékkal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál, míg az általános iskolai végzettségűeknél csupán 9 százalékos a különbség. Ezzel összefügg az a tény, hogy a felső vezetők körében (ahol a hölgyek aránya továbbra is elenyésző) jelentős a bérszakadék: az ügyvezető igazgatók 29 százalékkal, a pénzügyi igazgatók 21 százalékkal, a kereskedelmi igazgatók pedig 19 százalékkal kapnak kevesebbet, ha nők.

Az eltérések természetesen a módszertanból is adódhatnak, de a magyar adatokat nagymértékben torzítja, hogy mintegy 1,5 millió ember hivatalosan minimálbérre van bejelentve, de valójában nem tudni, hogy mennyit keres – hangsúlyozta Szabó Zsóka, az alapítvány elnöke. Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem docense is azt hangsúlyozta, hogy a bérek transzparenssé válásával minden bizonnyal nőne az egyenlőtlenség a statisztikákban is, nem csak a való életben.

A nők által elvégzett munka széles körben alulértékelt a férfiakéval szemben, és nem úgy tűnik, hogy érdemben javult volna a helyzet az elmúlt ötven évben. Ráadásul Magyarország nemzetközi összehasonlításban, de még a kelet-közép-európai régió más országaihoz képes is elhanyagolja a béregyenlőtlenség elleni harcot, ami idővel versenyhátránnyá fog válni – hangsúlyozta Nagy Beáta. A friss diplomások fizetésének elemzéséből pedig az derül ki, hogy a fiatalabb generációk esetében sem jobb a helyzet.

Nemcsak a társadalom tehet a diszkriminatív tendenciáról, hanem maguk a hölgyek is – árnyalta a képet Matiscsákné Lizák Marianna, az Eszterházy Károly Főiskola közgazdasági és jogi tanszékének oktatója. A nőknek gyakran alacsonyabb az önbizalmuk és az érdekérvényesítő képességük, amit jól mutat, hogy a rendszeresen végzett próba-állásinterjúink során a lányok átlagosan 30 százalékkal kisebb bért kérnek, mint a reálisan elérhető összeg, míg a fiúk inkább 10-30 százalékkal többet mondanak. Ugyanakkor vannak Magyarországon is fordított helyzetek, előfordul, hogy a nők keresnek többet. Elsősorban az „elnőiesedett” szakmákban, mint például a bérszámfejtők, gyógyszerészeti laboránsok, egészségügyi nővérek, általános iskolai tanárok.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A felső vezetőknél a legnagyobb a bérkülönbség a nők és a férfiak közt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér