Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 16. 08:00|Barát Mihály | Pénzügy

A hitelekkel nem állnak jól a pénzügyi vállalkozások

Tovább zsugorodik a pénzügyi vállalkozási szektor mérete, miközben az összesített eredmény már kedvezőbben alakul. A hiteles portfóliók minősége viszont gyorsan romlik.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A harmadik negyedévben is folytatódott a pénzügyi vállalkozások méretének zsugorodása: a szektor összesített mérlegfőösszege 2148 milliárd forintot ért el szeptember végén, ez 14,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az üzemméret csökkenésének több oka is lehet: egyrészt a devizahiteles elszámolás és forintosítás miatt jelentős tételek estek ki a cégek mérlegeiből, másrészt a közelmúltban egy viszonylag nagy méretű szereplő is befejezte működését, emellett pedig egyes területeken változatlanul alacsony az üzleti aktivitás. Utóbbit részben alátámasztja, hogy az ügyfelekkel szembeni követelések állománya 18,8 százalékkal, valamivel 1400 milliárd forint alá csökkent a szeptember végéig tartó egy év alatt.

Az eredmények alapján viszont már nem állnak annyira rosszul a pénzügyi vállalkozások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2015 első kilenc hónapjában 28,7 milliárd forintos adózott eredményt produkált a szektor, szemben az egy évvel korábbi 30,6 milliárdos veszteséggel: ez akkor is figyelemre méltó, ha a 2014-es mínuszban nyilvánvalóan közrejátszottak az elszámolás hatásai is. Az eredmény növekedéséhez leginkább az értékvesztés és céltartalék változása járult hozzá, hiszen ezen a soron 23,3 milliárdos csökkenést sikerült elérni, szemben az egy évvel korábbi 56,5 milliárd forintos növekedéssel. A kamat- és jutalékbevételek viszont – nem meglepő módon – kissé csökkentek a szektorban, és a működési költségeknél sem sikerült látványos csökkenést elérni.

Az egyes üzleti területeken igencsak eltérő a kép, már ami az aktivitást és a portfólió minőségét illeti. Biztató jelek látszanak például a lízingnél, ahol a portfólió méretét sikerült szinten – 677 milliárd forinton – tartani 2014 harmadik negyedévéhez viszonyítva: ez a jelenlegi piaci környezetben nem elhanyagolható eredmény. Ráadásul a lízingnél a portfólió minősége is látványosan javul: 2015 szeptemberében már a kihelyezett összegek 77,3 százaléka számított problémamentesnek, szemben az egy évvel korábbi 71,1 százalékkal. A faktoringnál hasonlóan kedvezően alakul a kép, ott is minimális mértékű növekedést mutatott ki a portfólió méretében az MNB.
Változatlanul nem állnak jól azonban azok a pénzügyi vállalkozások, amelyek hitelek és pénzkölcsönök nyújtásában érdekeltek. A törlesztések – és persze a forintosítás, illetve elszámolás – nyomán itt 23 százalékkal, 835,7 milliárd forintosra apadt a portfólió mérete az egy évvel korábbihoz képest. A pontosan fizetett hitelek aránya viszont alig 46 százalékot ért már el szeptember végére a 2014 harmadik negyedévi 62,2 százalék után, ami arra utal, hogy a cégek nehezen tudnak szabadulni nem teljesítő követeléseiktől.

A lakossági járműhitel-portfólió mérete továbbra is igen gyorsan zsugorodik a pénzügyi cégeknél, ami a havi néhány milliárdnyi új kihelyezés tükrében nem meglepő. Az MNB adatai szerint az állomány 74,5 milliárd forintot tett ki tavaly a kilencedik hónapban, ami alig több mint a fele az egy évvel korábbinak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A hitelekkel nem állnak jól a pénzügyi vállalkozások
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 18. 10:52Dow Jones: ostrom folyik az álomhatár ellen

 • JANUÁR 17. 09:35Már tavaszra kész lehet a 2018-as költségvetés

  Nemsokára hozzálát a kormányzat az ország 2018-as költségvetésének elkészítéséhez – tudta meg a Magyar Idők a szakminisztériumtól. A büdzsé kialakítását rendszerint új adótörvény is kíséri, ez most is így lesz. Az új elemek a tervek szerint komoly csapást mérnek majd az adóadminisztrációra. A nemzetgazdasági tárca egyébként elemzi majd a tavaly meghozott gazdasági intézkedések hatását, melynek fényében az adóügyi előírások finomítására is sor kerülhet.

 • JANUÁR 16. 16:20Az MNB 250 milliárd forintot fogadott el az egy hónapos devizaswap-tenderen

  Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgynevezett finomhangoló devizaswap (kamatcsere) tendert tartott hétfőn, a jegybank az egy hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beérkezett 393 milliárd forint ajánlatból 250 milliárd forintot fogadott el.

 • JANUÁR 16. 12:33Még több helyen fizethetünk majd bankkártyával

  Ebben az évben 30 százalékkal nő a bankkártya-terminálok száma, még több üzletben válik lehetővé a bankkártyás fizetés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által indított támogatási programnak köszönhetően - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér