Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 12. 11. 16:17|VG | Pénzügy » Árupiacok

Emelkedett az olajár

A WTI típusú nyersolaj hordókénti ára öt százalékkal 54 dollárra emelkedett a hétfő reggeli kereskedés során.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hatvan dollár/hordó fölött stabilizálódhat szakértők szerint jövőre az olajár, ha sikerül betartani azt a megállapodást, amelyet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kötött meg tizenegy, a szervezeten kívüli olajtermelő országgal. A szombaton Bécsben tető alá hozott egyezség szerint az OPEC-en kívüliek egyelőre összesen napi 558 ezer hordós kitermeléscsökkentéssel fejelik meg a szervezet november 30-i vállalását.

Akkor az OPEC napi 1,2 millió hordós vágást jelentett be, ebből Szaúd-Arábia 486 ezret vállalt magára az októberi szinthez képest, amivel napi 10,06 millió hordóra csökkentené termelését 2017 első félévében. A szaúdi olajminiszter, Khalid al-Falih Bécsben meglepetésre közölte: január 1-től ennél is nagyobb mértékben fogják majd vissza a kihozatalt. A most megállapodó országok együtt a világ olajkitermelésének mintegy 55 százalékát adják a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint.

Az önkorlátozás mögött Szaúd-Arábia és Oroszország közös érdekei állnak: mindkét ország nagymértékben függ az olajbevételektől, mindkettőnek súlyosan deficites a költségvetése. A királyságot az is motiválhatta – mutatott rá több elemzés –, hogy tőzsdére akarják venni az állami olajóriás, az Aramco egy részét, annak sikeréhez pedig magasabb olajár kell.
A november végi OPEC-értekezlet után azt közölték, hogy a szervezeten kívüliek napi 600 ezer hordós csökkentésre kötelezték el magukat, ezen belül Oroszország 300 ezerre; a mostani ígéret szakértők szerint azért kisebb valamivel, mert egyesek meg akarták várni, lesz-e egyáltalán valami a megállapodásból.

Az orosz kitermelés 2017. március végére napi 200 ezer hordóval kevesebb lesz a 2016. októberinél – jelentette ki Bécsben Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter –, hat hónap múlva pedig napi 10,947 millió lesz. (A Reuters által idézett becslés szerint októberben történelmi csúcsot ért el az orosz kitermelés, napi 11, 247 millió hordóval.)

A szervezeten kívüli nagyobb termelők közül Mexikó napi 100 ezer, Oman 40 ezer, Azerbajdzsán 35 ezer hordós csökkentést vállalt – szépséghiba, hogy ennek jó részét a „természetes fogyás“ adja majd, vagyis a kimerülő kutak helyett nem nyitnak újakat. Ezért is tartják különösen fontosnak piaci szereplők az állítólag komoly diplomáciai nyomással elért kazahsztáni 20 ezres csökkentést, mert ott idén októberben kezdték meg a kitermelést egy nagy olajmezőn.

Természetesen minden megállapodás annyit ér, amennyit betartanak belőle – emelték ki a kommentárok, sokan emlékeznek arra, hogy miután 2001-ben az OPEC és Oroszország hasonló megegyezést kötött, a rákövetkező évben az oroszok még több olajat hoztak felszínre. Most ez ellen szólhat, hogy azóta komoly riválisként jelent meg a palaolaj-kitermelést felfuttató USA; az elmúlt két évben Szaúd-Arábia abban bízott, hogy az alacsony árak mellett egy idő után feladják a drágább technológiát használó egyesült államokbeli, illetve északi-tengeri kitermelők, ezt a stratégia azonban nem jött be.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Emelkedett az olajár
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 20. 08:38Megtört az olajár

  Megtört a múlt hét elején a november végi OPEC-ülés utáni három hónapos árstabilitás, amikor a két fő olajfajta jegyzése 8-9 százalékos zuhanást követően elkezdett egy egydolláros sávban oldalazni

 • MÁRCIUS 14. 17:18Mélyponton az olaj ára

  Három havi mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kedd délután kiadott márciusi jelentésében arról számolt be, hogy a fejlett országok tartalékai az ötéves átlagszint fölé emelkedtek, dacára a január óta működő kitermeléscsökkentési megállapodásnak.

 • MÁRCIUS 8. 16:36Kína csapást mérhet az olajárakra

  Nyomás alatt tartják az olaj árfolyamát a több irányból érkező hírek, az IEA áremelkedést jósol, de Kína csapást mérhet az olajárakra.

 • FEBRUÁR 20. 17:05Zuhan a kakaó ára

  Tavaly április óta folyamatosan esik a kakaó világpiaci ára, a tonnánkénti 3233 dolláros szintekről a múlt hét elejére már 1897 dollárra zuhant a jegyzés. A hét második felében aztán jött egy enyhe korrekció, pénteken már ismét 2000 dollár fölött állt az árfolyam.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér