Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 5. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 5. 17:50|Csabai Károly | Pénzügy » Árupiacok

Érdemes kivárni az áresés miatt

Óvatosságra intenek az elemzők a térség olajtársaságai részvényeinek megvásárlásakor. Némelyiket tartani célszerű, de még a fundamentálisan erős pozícióban lévő papírok kilátásai sem stabilak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Aggódva konstatálhatták a befektetők, hogy az amerikai Standard & Poor’s hitelminősítő már csak 40-50 dollárra teszi mind az észak-amerikai WTI, mind az északi-tengeri Brent típusú kőolaj hordónkénti (1 hordó = 159 liter) 2016–2018 közötti átlagárát. Ez nemcsak a fekete aranyba árupiaci konstrukciókon keresztül invesztálók kedvét veheti el, hanem ronthatja az olajipari részvények kilátásait is.

A 30 dollár körüli szintre esett olajár már nemcsak azokat a kisebb kitermelőket érinti kedvezőtlenül, amelyek hitellel finanszírozták növekedésüket, hanem a nagy, pénzügyileg stabilabb cégeket is megviseli. Emiatt utóbbiak beruházásaik visszafogására kényszerülhetnek, ez a kitermelés csökkenése miatt hosszabb távon a bevételeikre is mérséklően hathat. Ez persze nem feltétlenül jelent eredménycsökkenést is, ha egyúttal költségeiket is csökkentik, így nőhet a hatékonyságuk. A finomításban erős cégeknek pedig az alacsony olajárak még jól is jöhetnek.

A Mol januári, 7,1 dolláros hordónkénti finomítói árrése például kiemelkedőnek tekinthető, hiszen 2015 negyedik negyedévében annak csoportszintű értéke csak 4,9 dollár volt. Igaz, vegyipari árrése az év első hónapjában tonnánként 761,8 euróra szűkült, de még így is meghaladta az elmúlt negyedévi 700,5 eurós átlagot.

Mégis óvatosságra intenek az elemzők. A csökkenő olajár miatt ugyanis a Concorde Értékpapír Zrt. szerint az energetikai cégek az idén is a tavalyihoz hasonló, 20 százalék körüli mértékben vághatják vissza beruházásaikat, s tovább mérsékelhetik termeléseiket, kényszerülhetnek eszközeik leírására. Ez az egy részvényre jutó eredményeiket is lejjebb viheti, ami a részvényeik árfolyamát is nyomás alatt tarthatja.

A közép- és kelet-európai régió vezető energetikai cégei közül az osztrák OMV 1,5 milliárd eurós leírásra kényszerült, s ennek hatására az Erste január közepén papírjainak eladását ajánlotta. Számításai szerint ugyanis 35 dolláros hordónkénti olajár alatt az adózás és kamatfizetés előtti eredménye (EBIT) már negatív, így a társaságnak csökkenteni kell a költségeit, például bezárnia vagy felfüggesztenie a kevésbé hatékonyan termelő kútjait Ausztriában, Romániában és az Északi-tengeren. Rainer Seele OMV-vezérigazgató nem is zár ki leépítéseket, miközben kitermelési költségein úgy akar faragni, hogy Iránban, Abu-Dzabiban vagy Oroszországban terjeszkedne, ahol olcsón lehet olajat termelni.

A Mol-részvények kilátásai valamivel kedvezőbbek, miután a kurdisztáni Akri-Bijeel mezőről való kivonulás tavaly negyedik negyedévi 440 millió dolláros leírását a piac már szeptemberben beárazta. Ám még az északi-tengeri eszközök – Berislav Gaso, a Mol kutatás-kitermelési üzletágának vezetője által kilátásba helyezett – amortizációja is további százmilliókkal csapolhatja meg a társaság profitját. „Vélhetően a finomítói-kereskedelmi üzletág megélénkülési időpontjára is jut majd leírás, ami a második és/vagy a harmadik negyedévben következik be” – figyelmeztet az Equilor Befektetési Zrt. Ám annak ellenére, hogy az elmúlt hetek piaci folyamatai miatt az Erste 14 200 forintra csökkentette a Mol-részvények egy év múlva várható árfolyamát, az még így is 5-6 százalékkal magasabb a mostani tőzsdei jegyzésnél.

Az Erste szerint fundamentálisan jók a PKN Orlen pozíciói is, mégsem ajánlja se vételre, se eladásra a részvényeit. Azzal érvelnek, hog a cseh Unipetrol mellett a kelet-közép-európai energiapiac legnagyobb szereplőjének számító PKN számára a javasolt új stratégia befektetői szempontból kockázatokat rejthet.

OMV Hungária Kft - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Érdemes kivárni az áresés miatt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 19:00Megszenvedi az alacsony olajárakat Omán

 • ÁPRILIS 25. 15:58Az adóreform sikerében bíznak a befektetők

  Donald Trump amerikai elnök adócsökkentési és infra­strukturális terveinek csúszása nem tett jót a nyersanyagokkal foglalkozó cégeknek, de most az adócsökkentési program e heti bemutatásáról beszélt.

 • ÁPRILIS 24. 09:31Az OPEC döntésére vár a piac

  Bár a hivatalos nyilatkozat alapján a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) május 25-én dönt a kitermeléskorlátozások hosszabbításának kérdéséről, a piacon már azt pletykálják, hogy a technikai bizottság a hét végén a kitermelés korlátozásának folytatása mellett tette le voksát.

 • ÁPRILIS 21. 11:58Nagy a baj: rég volt ilyen rossz a kávétermés

  Drasztikus áremelkedést hozhat a kávé piacára, hogy világszerte csökkennek a készletek.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér