Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 26. 17:01|Kriván Bence | Pénzügy » Árupiacok

Gyűjti az erőt a lítium

A nyersanyag-piaci csillaghullás egy szereplőt biztosan nem érintett: az akkumulátorok gyártásához immár nélkülözhetetlen lítium üstökösként fénylik a tőzsdéken.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az elektromos autók előretörésével és az energiatárolás-technika fejlődésével ugrásszerűen megnőtt a jelenleg legjobban és leggazdaságosabban alkalmazható alkotóelem, a lítium iránti igény. A fémet árupiaci elemzők a jelen és a jövő egyértelmű nyerteseként emlegetik, ennek megfelelően emelkedik is az árfolyama. Egyedül a legismertebb elektromosautó-gyártó, a Tesla évi 15 ezer tonna lítiumot igényel a nevadai Renóban épülő hatalmas akkumulátorgyártó „Gigafactory”- jához, amelynek már a testvérét is tervezik, Dél-Afrikában. Nem véletlen a helyválasztás, hiszen az Egyesült Államokban egyedül ebben az államban folyik lítiumbányászat az ágazat egyik meghatározó cége, a Rockwood jóvoltából.

A Tesla megtelepedése azonban őrült versenyt indított a társaságok között, s immár négyen is bányatelekhez jutottak a környéken, növelve a beszállítók közötti versenyt. Bár a dél-amerikai, ausztrál és kínai lítiumkészletek jelentősen meghaladják a nevadait, utóbbinak mégis hatalmas az előnye, mert nem ércből, hanem tengeri üledékből tudják kinyerni a fémet, ami költséghatékonyság szempontjából döntő szempont lehet.

Az akkumulátorgyártás alapanyagául szolgáló lítium-karbonát termelése tavaly 12,3 százalékkal 202,8 ezer tonnára nőtt globálisan, s az idén iparági szakemberek szerint elérheti a 244 ezer tonnát is, majd ezt követően is fenntarthatónak tűnik az évi 18-20 százalékos bővülési ütem. A prognózisok szerint a növekedés motorjának szerepét egyértelműen átveszi a járműipar, igaz, emellett az eddigi vezető terület, az elektronikai célú felhasználás – telefonok, adattárolás stb. – is növekedni tud. Az új járművek közül a buszok és a személyautók egymás közt kétharmad-egyharmad arányban osztoznak meg az energiaellátásukat biztosító litium-karbonáton.

A lítium drágulásához a kereslet növekedése mellett hozzájárul a termelőkapacitások szűkössége is. Idén és jövőre a felhozatal nem elégíti ki az igényeket, a fejlesztéseknek köszönhetően csak 2017-től alakulhat ki az egyensúlyi állapot. A kínai kitermelés egyelőre technológiai problémákkal küzd, ezek legyűrése után az ázsiaiak részesedése ugrásszerű növekedésnek indulhat a világpiacon. Addig tart tehát a globális termelés 56 százalékát adó, az SQM, az FMC és Rockwood alkotta triumvirátus aranykora – már ami az árak alakítását illeti. Addig e cégek részvényei garantáltan emelkednek – vélik a szakértők.

A lítium-karbonát tonnánkénti ára tavaly átlagosan 7 ezer dollár körül alakult, az ár idén már 10 ezernél jár, miközben az akkumulátorgyártáshoz előkészített lítium-hidroxidért 14 ezer dollárt adnak a piacon. A lítium kereslete 2020-ig négyszeresére növekedhet, 6 milliárd dolláros biztos üzletet jelentve a beszállítóknak.

A lítiumakkuk alkotórészeként használt grafit is profitál a boomból. A tonnánként 600 dollárért adott tiszta szén esetében azonban más a helyzet, a legfőbb termelő, Kína az utóbbi évek kapacitásfejlesztéseinek köszönhetően bőségesen ellátja a világpiacot grafittal, így áremelkedés itt nem várható, a termék 2015-ben „csúcsra futott”.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Gyűjti az erőt a lítium
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 09:31Az OPEC döntésére vár a piac

  Bár a hivatalos nyilatkozat alapján a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) május 25-én dönt a kitermeléskorlátozások hosszabbításának kérdéséről, a piacon már azt pletykálják, hogy a technikai bizottság a hét végén a kitermelés korlátozásának folytatása mellett tette le voksát.

 • ÁPRILIS 21. 11:58Nagy a baj: rég volt ilyen rossz a kávétermés

  Drasztikus áremelkedést hozhat a kávé piacára, hogy világszerte csökkennek a készletek.

 • ÁPRILIS 18. 15:10Pesszimizmust áraznak a spekulánsok

  A határidős jegyzések alapján a piac már nem bízik az amerikai elnök korábbi ígéreteiben, sőt már a Fedtől sem várnak három kamatemelést. Mindez az arany és az euró számára hozhat erősödést.

 • ÁPRILIS 16. 12:28Csökkenőben a nyersanyagok ára

  Megtorpant a nyersanyagpiaci árak hosszú ideje tartó emelkedése a hamburgi világgazdasági kutatóintézet márciusi árindexének adatai szerint.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér